Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pieliselle lupa juoksuttaa vettä luonnollista virtaamaa enemmän – tavoitteena vähentää tulvavahinkoja

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut luvan poiketa väliaikaisesti Pielisjoessa sijaitsevien voimalaitosten padotusta ja juoksutusta koskevista lupamääräyksistä.

Pielisen vedenkorkeus on syksyn ja talven ajan ollut reilusti ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Myös lumen vesiarvo Pielisen valuma-alueella on ollut yli pitkäaikaisen keskiarvon. 

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Kaltimon voimalaitoksen omistajalle UPM Energy Oy:lle ja Kuurnan voimalaitoksen omistajalle Kuurnan Voima Oy:lle luvan poiketa väliaikaisesti Pielisjoessa sijaitsevien voimalaitosten padotusta ja juoksutusta koskevista lupamääräyksistä. Hakemuksen on laittanut vireille Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Nyt annetulla päätöksellä juoksutustoimenpiteet toteutetaan Kaltimon voimalaitokselta joustavasti siten, että Pielisen pinnan alentamiseksi juoksutusta lisätään luonnollista virtaamaa suuremmaksi. Juoksutus Kuurnan voimalaitoksella on mukautettava Kaltimon voimalaitoksen juoksutukseen. Juoksutettu virtaama saa ylittää laskennallisen luonnonmukaisen virtaaman seuraavasti:

  • aikavälillä 10.4–21.4.2024 enintään 150 m³/s
  • aikavälillä 21.4–28.4.2024 enintään 120 m³/s ja 
  • aikavälillä 29.4–5.5.2024 enintään 80 m³/s.

Nyt annetulla päätöksellä määrätty vaarantorjuntatoimenpide mahdollistaa luonnonmukaisesta juoksutuksesta poikkeamisen enintään 500 m³/s määrään, jolloin virtaaman kasvu ei aiheuta Pielisen alapuolisessa vesistössä mainittavampia vahinkoja. Pielisen poikkeusjuoksutustoimenpiteillä voidaan merkittävästi vähentää Pielisen tulvasta aiheutuvaa vahinkoa yleiselle ja yksityiselle edulle. Toimenpide ei myöskään ennalta arvioiden aiheuta haittoja Pielisen tai Pielisjoen alueen vesien- ja rantojenkäytölle tai luonnonarvoille. 

Päätöksen mukaan takaisin luonnontilaiseen vedenkorkeuteen pääsemiseksi luonnontilaista pienempi juoksutus on aloitettava, kun vedenkorkeuden haitallisen tulvimisen uhka on väistynyt. Pielisen vedenpinta on palautettava luonnonmukaiseen korkeuteen viimeistään 28.2.2025 mennessä. 

Päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös nro 33/2024 on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (ISAVI/3206/2024). Päätökset löytyvät Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen diaarinumeron.

Lisätietoja

ympäristölakimies Emil Kuosmanen, p. 0295 016 832
ympäristöneuvos Tomi Puustinen, p. 0295 016 873
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.

Slower growth in the number of workers posted to Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Press release

The number of workers posted to Finland grew in 2023, but not as significantly as in the previous year. Many companies posting workers neglected their obligation to notify the occupational safety and health authority of their posted workers. There were also many shortcomings in the pay of posted workers and records of working hours. All this is revealed by a recent report by the occupational safety and health authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye