Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pieliselle lupa juoksuttaa vettä luonnollista virtaamaa enemmän – tavoitteena vähentää tulvavahinkoja

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut luvan poiketa väliaikaisesti Pielisjoessa sijaitsevien voimalaitosten padotusta ja juoksutusta koskevista lupamääräyksistä.

Pielisen vedenkorkeus on syksyn ja talven ajan ollut reilusti ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Myös lumen vesiarvo Pielisen valuma-alueella on ollut yli pitkäaikaisen keskiarvon. 

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Kaltimon voimalaitoksen omistajalle UPM Energy Oy:lle ja Kuurnan voimalaitoksen omistajalle Kuurnan Voima Oy:lle luvan poiketa väliaikaisesti Pielisjoessa sijaitsevien voimalaitosten padotusta ja juoksutusta koskevista lupamääräyksistä. Hakemuksen on laittanut vireille Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Nyt annetulla päätöksellä juoksutustoimenpiteet toteutetaan Kaltimon voimalaitokselta joustavasti siten, että Pielisen pinnan alentamiseksi juoksutusta lisätään luonnollista virtaamaa suuremmaksi. Juoksutus Kuurnan voimalaitoksella on mukautettava Kaltimon voimalaitoksen juoksutukseen. Juoksutettu virtaama saa ylittää laskennallisen luonnonmukaisen virtaaman seuraavasti:

  • aikavälillä 10.4–21.4.2024 enintään 150 m³/s
  • aikavälillä 21.4–28.4.2024 enintään 120 m³/s ja 
  • aikavälillä 29.4–5.5.2024 enintään 80 m³/s.

Nyt annetulla päätöksellä määrätty vaarantorjuntatoimenpide mahdollistaa luonnonmukaisesta juoksutuksesta poikkeamisen enintään 500 m³/s määrään, jolloin virtaaman kasvu ei aiheuta Pielisen alapuolisessa vesistössä mainittavampia vahinkoja. Pielisen poikkeusjuoksutustoimenpiteillä voidaan merkittävästi vähentää Pielisen tulvasta aiheutuvaa vahinkoa yleiselle ja yksityiselle edulle. Toimenpide ei myöskään ennalta arvioiden aiheuta haittoja Pielisen tai Pielisjoen alueen vesien- ja rantojenkäytölle tai luonnonarvoille. 

Päätöksen mukaan takaisin luonnontilaiseen vedenkorkeuteen pääsemiseksi luonnontilaista pienempi juoksutus on aloitettava, kun vedenkorkeuden haitallisen tulvimisen uhka on väistynyt. Pielisen vedenpinta on palautettava luonnonmukaiseen korkeuteen viimeistään 28.2.2025 mennessä. 

Päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös nro 33/2024 on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (ISAVI/3206/2024). Päätökset löytyvät Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen diaarinumeron.

Lisätietoja

ympäristölakimies Emil Kuosmanen, p. 0295 016 832
ympäristöneuvos Tomi Puustinen, p. 0295 016 873
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintoviraston HÄME24-valmiusharjoitus – varautumista yhteistyössä organisaatiorajojen yli23.5.2024 07:46:49 EEST | Tiedote

HÄME24 on Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä alueellinen valmiusharjoitus, joka kokoaa yhteen Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita harjoittelemaan poikkeusolojen yhteistoimintaa. Harjoitus huipentuu syyskuun alussa järjestettävään aktiivivaiheeseen, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa. HÄME24 toteutetaan samanaikaisesti Panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen (PAPU-harjoitus) 2/24 kanssa.

Regionförvaltningsverket gjorde ett flertal inspektioner 2023 och påförde administrativa påföljder för brott mot penningtvättslagen21.5.2024 09:32:00 EEST | Tiedote

År 2023 genomförde Regionförvaltningsverket i Södra Finland inspektioner av rapporteringsskyldiga enligt penningtvättslagen. Syftet med inspektionerna var att utreda hur den rapporteringsskyldiga har följt penningtvättslagen i sin verksamhet. Utöver inspektionerna genomförde regionförvaltningsverket tillsynskampanjer, utökade anvisningarna till exempel i form av utbildningsvideor och påförde ordningsavgifter och påföljdsavgifter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye