Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikkojen ohjelma on valmis: Akram Khan Companyn tanssiteos, Esa-Pekka Salosen johtama Hovanštšina, Lauri Porran 125 bassoäänen sävellys ja paljon muuta

Jaa

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan on vahvistunut mm. tanssitaiteilija-koreografi Akram Khanin henkeäsalpaava nykytanssiteos Jungle Book reimagined ja Esa-Pekka Salosen johtaman Radion sinfoniaorkesterin uusi konserttiversio Hovanštšina-oopperasta. 35 vuotta täyttävän Taiteiden yön kärkitapauksena koetaan Lauri Porran yli sadan bassoinstrumentin muodostama maksuton musiikkielämys Senaatintorilla.

Kuvassa kolme tanssijaa pukeutuneina ruskean sävyihin. Yksi nelinkontin maassa, jonka takana toinen tanssija kantaa harteillaan kolmatta.
Jungle Book reimagined -esityksen juoni vie lähitulevaisuuteen, jossa ilmastonmuutoksen runtelemasta kotimaastaan pakeneva perhe joutuu eroon toisistaan. Camilla Greenwell

Helsingin juhlaviikkojen tämän vuoden kansainvälinen tanssivierailu on ajankohtaisista teemoistaan ja mielikuvituksellisuudestaan tunnetun, palkitun ja monitahoisen tanssitaiteilija-koreografi Akram Khanin Jungle Book reimagined. Nykytanssiteos perustuu Rudyard Kiplingin rakastettuun klassikkoon Viidakkokirja, ja sen uudelleentulkinta paneutuu ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden teemoihin. Lavalla nähdään kymmenen kansainvälistä huipputanssijaa sekä henkeäsalpaavaa animaatiota ja näyttämötaidetta.

Klassisen musiikin ohjelmistoa teemoittaa ajankohtaiset ilmiöt

Juhlaviikkojen klassisen musiikin tarjonta laajenee jo julkaistujen kapellimestari Franz Welser-Möstin johtaman The Cleveland Orchestran kahden konsertin lisäksi useilla ajankohtaisiin ilmiöihin kiinnittyvillä konserteilla.

Musiikin Nobel-palkintona tunnetun Polar-palkinnon vastikään saanut Esa-Pekka Salonen saapuu Juhlaviikoille johtamaan liki parinsadan muusikon joukkoa, jonka tulkitsemana kuullaan ennenkuulematon konserttiversio Modest Musorgskin Hovanštšina-oopperasta. Salosen johtamassa suurproduktiossa lavalle nousevat Radion sinfoniaorkesteri, Latvian radion kuoro, Tapiolan kamarikuoro ja kymmeniä solisteja, mukana mm. basso Mika Kares. Teoksen nivoo yhteen elektronisen musiikin moniosaaja ja äänitaiteilija Tuomas Norvio, ja sen ohjauksesta vastaa Gerard McBurney. Helsingin juhlaviikoilta teos matkaa vuoden 2025 Salzburgin pääsiäisfestivaalille.

Musiikkitalon uudet urut saavat arvoisensa vieraan, kun yksi urkutaiteen kirkkaimmista tähdistä, latvialainen Iveta Apkalna saapuu Juhlaviikkojen vieraaksi. Apkalnan sooloresitaalin ohjelmassa kohtaavat hypnoottisella tavalla Philip Glassin sykkivä nykymusiikki ja Johann Sebastian Bachin ajattomat urkuteokset. Apkalna on konsertoinut maailmalla huippuorkesterien kuten Juhlaviikoille saapuvan The Cleveland Orchestran kanssa.

Helsingin kaupunginorkesterin Toivekonsertissa tutkitaan klassisen musiikin positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja toimivaan yhteiskuntaan. Konsertin teosvalinnoista vastaavat tasavallan presidentti Alexander Stubb, professori Suvi Saarikallio, yhdysvaltalais-kanadalainen neurotieteilijä Daniel J. Levitin ja Helsingin Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Jukka-Pekka Sarasteen johtaman konsertin solisti on  basisti Victor Wooten. Konserttia alustaa kappalevalinnoista vastaavien keskustelu musiikin voimasta ja konsertin teoksista. Teosvalinnat ja konsertin ohjelma julkaistaan kevään aikana.

Festivaalin avajaiskonsertissa 15. elokuuta ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa Kansallisoopperan orkesteria ja solisti Karita Mattilaa. Konsertissa kuullaan Beethovenin, Wagnerin ja Skrjabinin teoksia, ja konsertin avauskappale Sofia Gubaidulinan The Wrath of God esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa. 

Juhlaviikkojen päätöskonserttina 1. syyskuuta koetaan nuorten muusikoiden energiaa, kun professori Sakari Oramo tuo yhteen lontoolaisen Royal College of Musicin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterit. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Lontoossa opiskelevan suomalais-amerikkalaisen Lara Poen uunituore laulusarja Laulut maaseudulta, jonka tulkitsee sopraano Anu Komsi.

Yli 100 bassoinstrumentin teos juhlistaa 35-vuotiasta Taiteiden yötä 

Juhlaviikkojen kiintotähti Taiteiden yö täyttää 35 vuotta. Tänä vuonna maksuttomia taide-elämyksiä tarjoavan Taiteiden yön huipentumana koetaan suuri bassoäänten kokoontuminen Senaatintorilla. Bassolaulajien kuoro, puhaltajien matalataajuuksinen rivistö sekä sähköbasistien ja lyömäsoittajien rytmilegioona eli yhteensä 125 bassoääntä esittää säveltäjä ja bassovirtuoosi Lauri Porran uuden sävellyksen BASSO. Teokseen etsitään sähköbasisteja avoimen haun kautta, joka käynnistyy tänään. Esiintyjien joukossa on mm. lyömäsoitinyhtye Awake Percussion, Ylioppilaskunnan Laulajat, Itä-Helsingin musiikkiopiston kontrabasisteja sekä muita bassotaajuksien mestareita. Teoksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa Joonas Tikkanen.

Esplanadin puistoon aukeaa Taiteiden yönä koko Juhlaviikkojen ajan koettavissa oleva maksuton Kevin Aboschin AI Helsinki -näyttely. Taiteilija-valokuvaaja Abosch luo katsauksen helsinkiläisyyden ytimeen synteettisen valokuvan keinoin. Muotokuvaajanakin ansioitunut Abosch valokuvasi keväällä helsinkiläisiä ihmisiä ja maisemia, minkä jälkeen ohjattu tekoäly on muuntanut kuvat mieleisekseen – näitä ihmisiä ja paikkoja ei oikeasti ole olemassa, vaikka ne näyttävät aidoilta.

Taiteiden yön ydin on kaupunkilaisten itsensä tuottamat tapahtumat. Avoin tapahtumahaku on auennut tänään Taiteiden yön verkkosivuilla, osoitteessa: helsinkifestival.fi/taiteidenyo. BASSO-teoksen teemaa mukaillen nyt mukaan rohkaistaan erityisesti erilaisia musiikki- ja klubitoimijoita tuottamaan Taiteiden yöhön myös ilta- ja yöpainotteista ohjelmaa. 

Nyt julkistettujen konserttien ja esitysten liput ovat myynnissä: Musiikkitalo/ticketmaster.fi ja Tanssin talo/lippu.fi.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2024.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanit ovat Elisa ja Helsingin Sanomat, sponsori Accenture sekä palvelukumppanit ovat Akun tehdas, Food Camp, Grano, Heku, Marski by Scandic, Neural DSP ja Renault. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Anna Mäkelä, anna.makela@eventshelsinki.fi, puh. 050 581 4153

Kuvat

Kuvassa kolme tanssijaa pukeutuneina ruskean sävyihin. Yksi nelinkontin maassa, jonka takana toinen tanssija kantaa harteillaan kolmatta.
Jungle Book reimagined -esityksen juoni vie lähitulevaisuuteen, jossa ilmastonmuutoksen runtelemasta kotimaastaan pakeneva perhe joutuu eroon toisistaan.
Lataa
Kuvassa Esa-Pekka Salonen vaaleansinistä taustaa vasten mustaan puvuntakkiin pukeutuneena.
Esa-Pekka Salonen saapuu Helsinkiin ohjaamaan klassikkoteos Hovanštšinan, jonka tarina ahneudesta, vallasta ja hulluudesta resonoi ajassamme vahvemmin kuin koskaan.
Lataa
Kuvassa Lauri Porra harmaata taustaa vasten neljä sähköbassoa kädessään.
Lauri Porra ja Juhlaviikot etsivät avoimen haun kautta sähköbasisteja mukaan esittämään Porran tilaustyönä Juhlaviikolle säveltämän BASSO-teoksen. Haku on käynnistynyt tänään ja se on auki 19.5. asti.
Lataa
Kuvassa Iveta Apkalna mustaa taustaa vasten. Apkalna hymyilee ja katsoo oikeaan yläkulmaan. Hänellä on musta hihaton paita päällään ja punaista huulipunaa.
Iveta Apkalna oli NDR Elbphilharmonien urkusolisti myös Juhlaviikoille saapuvan Esa-Pekka Salosen Sinfonia concertanten maailman kantaesityksessä viime vuonna.
Lataa

Linkit

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsingin tapahtumasäätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi on valittu Johanna Freundlich30.1.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaiteellinen kaupunkifestivaali. Viisikymmentäkuusi vuotta täyttävä festivaali hakee entistäkin laajempia yleisöjä ja vahvoja yhteistyömuotoja kotimaisen ja kansainvälisen taide- ja kulttuurikentän kanssa. Helsingin juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty Johanna Freundlich 24.1.2024 alkaen. Hän vastaa festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vuosina 2025–2029. Freundlich on kulttuurin moniosaaja, jolla on kokemusta muun muassa teatteri- ja oopperaohjaajan, käsikirjoittajan ja dramaturgin tehtävistä sekä klassisen musiikin tuotannoista. Lisäksi hän on toiminut Tampereen Teatterikesän taiteellisen johtotiimin jäsenenä. Freundlichilla on myös kansainvälistä ohjaajakokemusta esimerkiksi Yhdysvalloista ja Venäjältä. ”Helsingin juhlaviikot on tarjonnut jo vuosikymmenten ajan ainutlaatuisia kulttuuri- ja taide-elämyksiä laajoille yleisöille. Taiteellisen johtajan vaihtuminen mahdollistaa festivaalille aina uudistumista ja olem

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye