Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon Kiviruukista kiertotalouden keskittymä

Jaa

Kiviruukista kiertotalouden keskittymä on Espoon kaupungin kestävän kehityksen alueellinen kärkihanke, jolla Kiviruukin alueelle kehitetään kiertotalouden innovaatioiden, liiketoiminnan ja osaamisen keskittymää. Espoon tavoitteena on yhteistyötä lujittamalla vahvistaa Suomen asemaa maailmanluokan puhtaan teknologian osaamiskeskittymänä, johon sekä kotimaiset että ulkomaiset toimijat haluavat investoida. Länsimetron päädyssä sijaitseva Kiviruukki vahvistaa Espoon veto-, pito- ja elinvoimaa tarjoamalla kiertotalouden toimijoille erinomaisen kasvualustan, jossa kestävän tulevaisuuden tutkimus, työpaikat ja oppiminen ovat kiinteä osa arkea.

Havainnekuva Kiviruukista

Kiviruukista tunnettuudeltaan Otaniemen veroinen kiertotalouden keskittymä

Suomalainen tutkimus, koulutus ja liike-elämä ovat eturintamassa kehittämässä uusia puhtaan teknologian innovaatioita ja liiketoimintamalleja systeemisen muutoksen edistämiseksi. Pääkaupunkiseudun läntiselle sisääntuloportille, Espoon Kiviruukkiin, kehitetään kansainvälisesti kiinnostavaa kiertotalouden liiketoiminnan ja osaamisen keskittymää, jossa puhtaan teknologian yritykset saavat pontta kasvulleen. Samalla luodaan aluetta suurempi monialainen kiertotalouden yhteistyöverkosto ja sen toimijoita esittelevä showroom. Kiviruukkiin rakentuu keskustakortteli Cleantech Garden, jossa on tiloja yrityksille ja koulutukseen, sekä parhaillaan laajentuva Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos VTT Bioruukki, joka on uusien biopohjaisten tuotteiden ja kiertotalousratkaisujen pilotointikeskus.

Kiviruukista kiertotalouden keskittymä -projektissa keskitytään erityisesti tekstiilin ja muovin kiertotalouden sekä kestävän ruokajärjestelmän toimintaedellytysten kehittämiseen, sillä kyseiset teemat on tunnistettu merkittäviksi ilmastopäästöjen ja luonnonvarojen käytön kannalta. Lisäksi niissä nähdään paljon potentiaalia synnyttää innovaatioiden kautta niin kansallista kuin kansainvälistä liiketoimintaa ja osaamispääomaa. Kiviruukin alueen kehittämisessä huomioidaan maankäytölliset mahdollisuudet ja rajoitteet yhdistää kaupunkimainen asuinalue ja kiertotalouden yritys- ja TKI-toiminnot niin, että alueella on hyvä elää ja toimia.

Espoo-yhteisö kutsuu mukaan kiihdyttämään kiertotalouden toteutumista

Kiviruukin kehittäminen on osa maakunnallista yhteistyötä Uudenmaan Kiertotalouslaakson kanssa. Se kytkeytyy myös kansalliseen kiertotalouden Green Deal -prosessiin, jossa tavoitellaan eri toimijoiden vapaaehtoisia sitoumuksia kiertotalousohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. EU:n maaliskuussa myöntämä Mission Label -tunnus on osoitus Espoon laajasta sitoutumisesta ilmastotyöhön ja vahvistaa Espoo-yhteisön asemaa edelläkävijänä vihreässä siirtymässä. Espoon kaupunki on sitoutunut saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDGt) vuoteen 2025 mennessä.

Yhteyshenkilöt:

Espoon kaupunki, Projektipäällikkö Päivi Hertel: paivi.hertel@espoo.fi

Espoon kaupunki, Kehittämispäällikkö Reetta Jänis: reetta.janis@espoo.fi

Avainsanat

Linkit

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

X

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye