Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Tulvatilanne jatkuu vakavana pohjalaismaakunnissa – Perhonjoella tulvahuippu lähestyy (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Perhonjoella virtaamat ovat lisääntyneet nopeasti ja tulvahuippua ennustetaan lähipäiville. Tunkkarissa tulvahuipun on ennustettu olevan toistuvuudeltaan harvinaisempi kuin kerran 20 vuodessa toistuva. Virtaamien ennustetaan nousevan lähelle samaa tasoa kuin kevään 2000 tulvalla. Tulvahuippua pyritään hillitsemään johtamalla vesiä tekojärviin.

Ilmajoen pengerrysalueille on päästetty tulvavesiä.
Ilmajoen pengerrysalueille on päästetty tulvavesiä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Vedenpinnat jatkavat nousuaan pohjalaismaakunnissa. Lapuanjoella vesipinta lähestyy korkeutta, jolla tulvavesiä täytyy johtaa pengerrysalueille Lapuan kaupungin alapuolella. Tällä keinolla hillitään Lapuajoen pinnan nousua ja minimoidaan tulvavahinkoja Lapuan taajaman alueella. Tulvaluukkujen avustaso saavutetaan todennäköisesti perjantain aikana.   

Kuortaneenjärven vedenpinta jatkaa nousuaan vielä seuraavan viikon ajan ja aiheuttaa alimpien rakennusten kastumisriskiä. Kuortaneenjärven ennustetaan nousevan korkeammalle kuin koskaan aiemmin vuonna 1939 aloitetun havainnoinnin jälkeen. Mikäli ensi viikon loppupuolelle ennustettu tulvahuippu toteutuu, on alueella kastumisvaarassa runsaasti rakennuksia. Rakennusten kastumisen lisäksi monet pienehköt tiet jäävät tulvaveden alle. Tiedotteen liitteenä on keväällä 2018 laadittu kartta tulvariskialueella olevista loma- ja asuinrakennuksista.

Kartta tulvariskialueella olevista loma- ja asuinrakennuksista (pdf) 

Kyrönjoella virtaamat ovat edelleen kasvaneet ja vesi on noussut teille mm. Jalasjärvellä. Nikkolassa Ilmajoen alapuolella vedenkorkeus on edelleen tulvarajalla ja pengerrysalueille päästetään yhä vesiä tulvaluukkujen ja kynnysten kautta. Vaasan eteläpuolisilla joilla vedenpinnat ovat edelleen korkealla, mutta niiden ei ennusteta enää nousevan.

Tulvivilla alueilla liikkumista kannattaa nyt välttää. Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varautua ja varustautua nopeastikin nousevaan tulvaan suojaamalla omaisuuttaan. Varautuminen ehkäisee ja pienentää tulvavahinkoja. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta: https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesistöyksikön päällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794

Kuvat

Pitkämön tekojärvi, Kurikka.
Pitkämön tekojärvi, Kurikka.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Akkalankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)23.5.2024 12:14:00 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Neoen Renewables Finland Oy:n Akkalankankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta. Hankkeessa suunnitellaan enintään 28 tuulivoimalan rakentamista Kokkolan kaupungin alueelle Keski-Pohjanmaan maakuntaan. Hankealue sijoittuu Ullavanjärven pohjoispuolelle ja rajautuu Toholammin kunnan rajaan. Akkalankankaan tuulivoimahankkeen kokonaispinta-ala on noin 3700 hehtaaria.

Ändringar av biljettprodukterna och prissättningen i den regionala busstrafiken22.5.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har konkurrensutsatt kollektivtrafiken på förbindelseavsnitten Vasa–Storkyro–Seinäjoki samt Seinäjoki–Lappo–Kauhava/Alajärvi–Vimpeli. Den nya avtalsperioden inleds i början av juni. De aktuella förbindelseavsnitten kommer att få billigare enkelbiljetter än tidigare och även nya attraktivare seriebiljettprodukter. Rutter och tidtabeller finns i den riksomfattande ruttguiden opas.matka.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye