SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Suomalaiset kuluttavat maapallolla enemmän kuin kiinalaiset

Jaa

SDP:n kansanedustaja, ympäristövaliokunnan jäsen Pinja Perholehto arvostelee Orpon oikeistohallituksen toimettomuutta kestäviin kulutusvalintoihin kannustamiseksi. Suomi ja suomalaiset ovat kuluttaneet oman osansa maapallon luonnonvaroista tänään.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Suomalaiset käyttävät uusiutuvia luonnonvaroja neljä kertaa enemmän kuin olisi maapallon kannalta kestävää, kertoo Yle tänään. Vastuuta ylikulutuksesta ei kuitenkaan voi sälyttää yksilöille, sillä suurin vastuu ylikulutuksesta ja sitä hidastavista toimista on päättäjillä. Kehysriihen lähestyessä Perholehto painottaa korjausalan merkitystä kiertotaloudessa ja ehdottaa hallitukselle konkreettista toimenpidettä.

– On käsittämätöntä seurata, miten esimerkiksi käyttökelpoisia vaatteita raijataan ”kierrätykseen” ja heitetään roskiin jatkuvasti samaan aikaan, kun pikamuodin uudet jätit, kuten Temu ja Shein valtaavat markkinoilta tilaa, hämmästelee Perholehto.

Perholehdon mukaan Suomen tulisi ottaa mallia Ranskasta, joka on osoittanut olevansa edelläkävijä monissa kestävän kehityksen aloitteissa. Ranska on toiminut etulinjassa esimerkiksi käyttökelpoisen ylijäämäruuan haaskaamisen ja myymättä jääneiden vaatteiden tuhoamisen kieltämisessä. Myös Saksan hallitus valmistelee toimia manipuloivien ostokannustimien tutkimiseksi, sillä Temua epäillään valheellisesta mainonnasta. Vastaaviin toimiin tulee ryhtyä myös Suomessa.

– En ole koskaan ymmärtänyt, miksi lempivaatteen pois heittäminen ja uuden ostaminen on kannattavampaa kuin vanhan korjaaminen. Sama haaste näkyy muissakin maissa. Esimerkiksi Ranska käynnisti siksi jo viime syksynä uuden bonusohjelma, jolla se ohjaa taloudellisella kannustimella kuluttajia korjaamaan vaatteita ja kenkiä sen sijaan, että tavarat dumpataan pois ja tilataan netistä parilla klikkauksella uusia.

Vanhakantainen veropolitiikka jarruttaa Suomessa siirtymää kestävämpään kuluttamiseen. 

 – Esimerkiksi vaatteiden korjauspalveluista joutuu maksamaan arvonlisäveroa 24 prosenttia. Ranskan lisäksi myös Ruotsissa tämäkin on paremmin – sillä alv-taso puolet vähemmän, huomauttaa Perholehto.

– Kehysriihen ympärillä puhutaan nyt verotuksen kiristämisestä. Suutarit, verhoilijat, ompelijat ja muut korjausalan yrittäjät tekevät kaikki tosi arvokasta kiertotaloustyötä. Hallituksella olisi nyt tuhannen taalan paikka siirtää korjauspalvelut alempaan arvonlisäveroluokkaan, ja antaa siten alalle merkittävää nostetta ja painaa suomalaisten ylikulutukselle jarrua.

Maakohtaiset ylikulutuspäivät laskee Global Footprint Network. Materiaalia päättäjien työn tueksi tarjoavat myös Sitra ja WWF.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Suomen suunta työelämäkysymyksissä on huolestuttava23.5.2024 13:23:53 EEST | Tiedote

Hallituksen julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille tarkoittaa epäoikeudenmukaista talouden tasapainotusta, jossa heikoimmassa asemassa olevilta otetaan enemmän. Suunnitelmasta puuttuvat aidot työllisyystoimet. Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset vähentävät talouskasvua 0,5 prosentilla tulevina vuosina. Samalla hallituksen toimet uhkaavat lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa sekä harmaan talouden lieveilmiöitä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat eivät hyväksy hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa ja jättivät asiasta valiokunnassa eriävän mielipiteen.

SDP:n Seppo Eskelinen: Hallitus heitti hyvästit pitkäjänteiselle liikennepolitiikalle23.5.2024 10:12:43 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriön rahoitustasoa lasketaan kehysriihen päätöksin muiden hallinnonalojen ohella, mikä vaarantaa monien liikennettä koskevien tavoitteiden toteutumisen, kuten kestävien liikennemuotojen edistämisen, väyläverkon korjausvelan purkamisen ja liikenteen päästöjen vähentämisen. – Suurista puheista huolimatta koko väyläverkon korjausvelka vain kasvaa. Pitkäjänteiselle liikennejärjestelmäsuunnittelulle on heitetty hyvästit, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Seppo Eskelinen (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye