Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Aleksanterin teatterin laajennusosaan hotelli – kaksi vaihtoehtoa kaupunkilaisten kommentoitavana

Jaa

Bulevardin varrella sijaitsevan Aleksanterin teatterin tontilla on käynnistynyt asemakaavan muutos. Teatterin vuonna 1953 valmistuneeseen laajennusosaan on suunnitteilla hotelli, jota varten laajennusosaa korotetaan kolmella kerroksella. Kaupunkilaisilta pyydetään palautetta laajennusosan kahdesta vaihtoehdosta 6. toukokuuta mennessä.

Piirroskuva Aleksanterin teatterin vanhasta osasta ja uudemmasta laajennusosasta.
Teatterin vuonna 1953 valmistuneeseen laajennusosaan on suunnitteilla hotelli, jota varten laajennusosaa korotetaan kolmella kerroksella. Arkkitehtitoimisto K2S Arkkitehtitoimisto K2S

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Aleksanterin teatterin yksityiselle kiinteistönomistajalle vuonna 2022. Uuden omistajan tavoitteena on kehittää kiinteistöä teatteri- ja hotellikäytössä. Teatteritoiminta jatkuu rakennuksen vanhassa osassa nykyiseen tapaan eikä sinne olla tekemässä merkittäviä muutoksia. 1950-luvun laajennusosassa on nykyisin muun muassa teatterin varastotiloja ja harjoitussaleja. Ne siirtyvät muutoksen myötä teatterin vanhaan osaan. 

Molemmissa vaihtoehdoissa laajennusosa saa kolme uutta kerrosta 

Kaavamuutoksen lähtökohtana on, että hotellikäyttöä varten teatterin laajennusosalle sallitaan lisää kerrosalaa. Arkkitehtonisia ratkaisuja ei kuitenkaan vielä ole lyöty lukkoon, minkä takia suunnitelmasta on laadittu kaksi vaihtoehtoa. Suunnitelmat voivat vielä muuttua kaavoituksen aikana. 

Vaihtoehdot eroavat toisistaan ainoastaan kolmikerroksisen uudisosan arkkitehtuurin ja massoittelun osalta. Laajennusosan julkisivuista osa säilytetään sellaisenaan ja loput rakennetaan uudelleen alkuperäistä 50-luvun ilmettä mukaillen. 

Molemmissa vaihtoehdoissa on säilytetty kaupunkikuvallisesti merkittävät puut Albertinkadun ja Bulevardin varrella, vähennetty pysäköintipaikkojen määrää sekä muodostettu teatterille ja hotellille nykyistä selkeämmät edusaukiot. 

Asemakaavan muutoksen yhteydessä tarkastellaan myös tontin rakennussuojelun kokonaisuutta. Teatterin vanha osa on jo nykyisin suojeltu rakennussuojelulain mukaisella asetuksella. Lisäksi vanhalle osalle on vireillä päivitetty rakennusperintölain mukainen suojelupäätös Uudenmaan ELY-keskuksessa. Laajennusosaa ei nykyisin ole suojeltu, mutta sen Bulevardin puoleisen julkisivun suojelua tutkitaan asemakaavassa.  

Tutustu suunnitelmiin ja anna palautetta 6. toukokuuta mennessä 

Suunnitelmiin voi tutustua ja niitä voi kommentoida Kerro Kantasi -palvelussa osoitteessa https://kerrokantasi.hel.fi/ 15.4.–6.5.2024 välisenä aikana. Kerro kantasi –sivulla voi myös katsoa suunnitelmista kertovan videotallenteen.  

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan ja kaavan valmisteluaineistoon voi tutustua 15.4.–6.5.2024 verkkosivuilla https://www.hel.fi/suunnitelmat. Kirjalliset mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta pyydetään lähettämään Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään 6.5.2024.  

Kun mielipiteet on saatu, suunnittelu etenee ja laaditaan kaavaehdotus. Kaavaehdotus viedään päätöksentekoon vuonna 2025. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Otso Huhtala
arkkitehti
Helsingin kaupunki, asemakaavoitus
p. 09 310 37296, otso.huhtala@hel.fi

Kuvat

Piirroskuva Aleksanterin teatterin vanhasta osasta ja uudemmasta laajennusosasta.
Teatterin vuonna 1953 valmistuneeseen laajennusosaan on suunnitteilla hotelli, jota varten laajennusosaa korotetaan kolmella kerroksella.
Lataa
Vaihtoehdossa 1 lisäkerrokset porrastuvat Bulevardin varrella ja rakennuksessa on tasakatto. Julkisivumateriaalina on vaalea luonnonkivi ja ikkunankarmit ovat kuparia.
Vaihtoehdossa 1 lisäkerrokset porrastuvat Bulevardin varrella ja rakennuksessa on tasakatto. Julkisivumateriaalina on vaalea luonnonkivi ja ikkunankarmit ovat kuparia.
Lataa
Vaihtoehdossa 2 lisäkerrosala on sijoitettu aumakattoiseen rakennusmassaan. Julkisivumateriaalina on vaalea rappaus ja ikkunankarmit ovat kuparia. Kattomateriaaliksi on esitetty vaalea peltiä.
Vaihtoehdossa 2 lisäkerrosala on sijoitettu aumakattoiseen rakennusmassaan. Julkisivumateriaalina on vaalea rappaus ja ikkunankarmit ovat kuparia. Kattomateriaaliksi on esitetty vaalea peltiä.
Lataa
Julkisivuleikkaus vaihtoehdosta 1.
Julkisivuleikkaus vaihtoehdosta 1. Näkymä idästä.
Lataa
Julkisivuleikkaus vaihtoehdosta 2.
Julkisivuleikkaus vaihtoehdosta 2. Näkymä idästä.
Lataa
Leikkauskuva teatterirakennuksesta, johon merkitty uudet kerrokset.
Leikkaus teatterin vanhasta osasta ja laajennusosasta vaihtoehdossa 1. Uudet kerrokset merkitty sinisellä.
Lataa
Leikkauskuva teatterirakennuksesta, johon merkitty uudet kerrokset.
Leikkaus teatterin vanhasta osasta ja laajennusosasta vaihtoehdossa 2. Uudet kerrokset merkitty sinisellä.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

I Havshagen föreslås nytt boende och att området öppnas mot den omgivande staden29.4.2024 11:44:14 EEST | Tiedote

Helsingfors utarbetar planeringsprinciper för Havshagen som möjliggör kompletteringsbyggande och att Havshagen bättre än i dag knyts till den omgivande stadsstrukturen. Tilläggsbyggandet i Hagnäs och Sörnäs samt färdigställandet av snabbspårvägen Kronbroarna medför förändringar, och därför är det aktuellt att även utveckla Havshagen. Målet är att bevara och stärka Havshagens särpräglade identitet.

Merihakaan esitetään uutta asumista ja avautumista ympäröivään kaupunkiin29.4.2024 11:44:14 EEST | Tiedote

Helsinki laatii Merihaan alueelle suunnitteluperiaatteet, jotka mahdollistavat täydennysrakentamisen ja Merihaan liittämisen nykyistä paremmin ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Hakaniemen ja Sörnäisten alueen lisärakentaminen sekä Kruunusillat-pikaraitiotien valmistuminen tuo mukanaan muutoksia, jonka takia myös Merihaan kehittäminen on ajankohtaista. Tavoitteena on säilyttää ja vahvistaa Merihaan omaleimainen identiteetti.

Helsingfors för en synlig kampanj för att minska nedskräpning – kampanjens största stjärnor är måsar29.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote

”Skräpa inte ner, eller så skrattar även måsarna” är huvudbudskapet för kommunikationskampanjen Skräpfria Helsingfors, som inleds i slutet av april. Kampanjen är en del av Helsingfors åtgärdsprogram för att minska nedskräpning, som syftar till att hitta lösningar till nedskräpning. Kampanjen ökar kännedomen om de negativa konsekvenserna av nedskräpning och lyfter fram kostnaderna som den orsakar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye