Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin metsiä hoidetaan jatkossa entistä luonnonmukaisemmin

Jaa

Helsingin metsien hoidon suunnittelua ja hoitoa ohjaavat periaatteet on päivitetty. Metsien monimuotoisuutta lisätään suunnitelmallisesti ja metsäalueita jätetään vanhenemaan luontaisesti aiempaa enemmän. Metsien hoidossa varaudutaan myös ilmastonmuutokseen, kasvavaan asukasmäärään ja kaupungin tiivistymiseen.

Helsingin metsien monimuotoisuutta lisätään suunnitelmallisesti.
Helsingin metsien monimuotoisuutta lisätään suunnitelmallisesti. Aino Karilas / Sitowise

Periaatteissa huomioidaan metsien kyky selviytyä ilmastonmuutoksen, kaupungin tiivistymisen ja asukasmäärän kasvun ristipaineessa. Lähtökohtana on, että luontaisesti monimuotoisella metsällä on hyvä kyky torjua siihen kohdistuvia muutospaineita. 

Uudet periaatteet on laadittu vastaamaan kaupungin strategian ja sen luonnonhoitoon liittyviä tavoitteita. Nykyiset metsien hoidon linjaukset eivät enää vastaa strategian ja LUMO-ohjelman asettamia tavoitteita liittyen kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen ja metsien luontaiseen vanhenemiseen. 

Metsien hoidossa huomioidaan myös virkistyskäyttö ja turvallisuus 

Helsingin metsien monimuotoisuutta lisätään suunnitelmallisesti ja metsäalueita jätetään vanhenemaan luontaisesti. Näiden keskeisimpien tavoitteiden lisäksi huomioidaan myös metsäalueiden merkitys virkistysalueina kaupunkilaisten terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä, metsässä liikkumisen turvallisuus sekä maisemalliset arvot.  

Tavoitteiden edistämiseksi on tunnistettu neljätoista periaatetta, joista esitetään tavoitetila, siihen johtavat metsänhoidon toimintatavat ja niiden taustat. 

Luonnonsuojelualueiden metsille erilliset hoitosuunnitelmat 

Metsien hoidon periaatteet koskevat Helsingin kaupungin omistamia metsiä sekä Helsingissä että muiden kuntien alueilla. Periaatteet ohjaavat luonnon- ja maisemanhoidon suunnittelua. Luonnonsuojelualueille laaditaan aina aluekohtaiset hoito- ja käyttösuunnitelmat. Muiden kuntien alueella otetaan huomioon myös kyseisten kuntien maankäyttösuunnitelmat ja muut hoitoa ohjaavat määräykset. Helsingillä ei ole taloudellisia tuottotavoitteita omistamilleen metsille. Metsien hoidon periaatteet eivät koske maankäytön suunnittelua. 

Luonnonhoidon periaatteet osa 1 Metsät on asetettu nähtäville ja siihen voi tutustua osoitteessa hel.fi/suunnitelmat, kohtaan Katu- ja puistosuunnitelmat. Palautetta voi antaa 22.4.2024 asti sähköpostitse osoitteisiin katriina.arrakoski@hel.fi ja aino.karilas@sitowise.com. 

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee periaatteita toukokuussa 2024, jonka jälkeen päivitetään periaatteita käytännönläheisempi luonnonhoidon työohje.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katriina Arrakoski
yksikön päällikkö
kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 64382, katriina.arrakoski@hel.fi

Kuvat

Ulkoilureitin reunavyöhyke Haagassa.
Ulkoilureitin reunavyöhyke Haagassa.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye