SDP

SDP:n Niina Malm: Hallitus ajaa soten markkinamallia sammutetuin lyhdyin

Jaa

Orpon ja Purran hallitus on kaikessa hiljaisuudessa siirtämässä resursseja julkisesta terveydenhuollosta yksityiseen terveydenhuoltoon, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

 - Hallituksen hyvinvointialueita taloudellisesti kurjistava politiikka on johtamassa julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rapautumiseen. Hallitus ei ole liikahtanut tuumaakaan hyvinvointialueiden alijäämien helpottamiseksi, vaan on päinvastoin tekemässä kehysriihessä satojen miljoonien lisäleikkaukset soteen. Samaan aikaan hallitus on valmis laittamaan 500 miljoonaa euroa yksityisen sektorin tukemiseen.

Malm kertoo, että hallitus aikoo korottaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausta jo toista kertaa alle vuoden kestäneen kautensa aikana. Samalla hallitus suunnittelee sairaalaverkon alasajoa, miljarditason soteleikkauksia ja julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen korottamista.

 - Juha Sipilän hallituksen kaudella kokoomuksen ajama soten markkinamalli törmäsi perustuslakiin. Nykyhallituksen politiikkaa seuratessa näyttää siltä, että tavoite soten yksityistämisestä elää edelleen vahvana. Tällä kertaa markkinamallia ei kuitenkaan ajeta avoimesti ja lainsäädännön kautta, vaan sammutetuin lyhdyin. Julkista sektoria heikennetään samalla kun yksityiselle sektorille syydetään toistuvasti lisärahaa.

 - Lopputuloksena on sote-alan ammattilaisten kiihtyvä siirtyminen yksityisen sektorin palkkalistoille ja hyvinvointialueiden henkilöstöpulan syveneminen. Voittajia ovat yksityiset terveysjätit ja häviäjiä kaikki ne suomalaiset, jotka ovat riippuvaisia julkisesta terveydenhuollosta ja joiden hoidon taso ja hoitoon pääsy heikkenee, arvostelee Malm.

Jos tämä ei ole hallituksen tavoite, on sen syytä tehdä pikaisesti suunnanmuutos, Malm toteaa.

 - Hallitus ei voi nostaa käsiään pystyyn hyvinvointialueiden ahdingon edessä ja vyöryttää niille vastuuta leikkauksista ja palveluheikennyksistä, jotka ovat lähtöisin valtiovarainministeri Purran saksista. Vastuu hyvinvointialueiden riittävästä rahoituksesta huolehtimisesta kuuluu hallitukselle.

Mielipidemittauksen mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista haluaa valtion varmistavan kunnille ja hyvinvointialueille riittävän rahoituksen lakisääteisten palveluiden tuottamiseen, muistuttaa Malm.

 - Markkinamallin perään haikailemisen sijasta hallituksen olisi nyt syytä kuunnella kansan ääntä ja suunnata energiansa sen varmistamiseen, että kaikkialla Suomessa on jatkossakin toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n eurovaaliohjelman julkistus 3.5.25.4.2024 13:15:05 EEST | Kutsu

Arvoisa median edustaja, lämpimästi tervetuloa SDP:n eurovaaliohjelman julkistustilaisuuteen perjantaina 3.5. klo 12–13 Clarion Hotel Helsinkiin Jätkäsaareen (os. Tyynenmerenkatu 2, Helsinki). Tarjolla on myös lounas klo 11.30. Tilaisuudessa vaaliohjelman esittelee SDP:n puoluejohto puheenjohtaja Antti Lindtmanin johdolla. Paikalla on myös SDP:n eurovaaliehdokkaita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan tilaisuuteen ennakkoon tämän lomakkeen kautta 29.4. mennessä.

SDP:n puoluejohdon vappupuheiden paikkakunnat ja aikataulu24.4.2024 08:41:51 EEST | Tiedote

Arvoisa median edustaja, tiedoksi SDP:n puoluejohdon vappupuheiden paikkakunnat ja aikataulut. Kaikki tapahtumat ovat vappupäivänä 1.5. Kaikki SDP:n vapputapahtumat puhujineen päivittyvät SDP:n verkkosivuille: https://www.sdp.fi/vappu-2024/ Huomaathan, että myös mahdolliset viime hetken muutokset päivittyvät verkkosivuile. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman Kempeleen vappujuhlassa klo 11.00 (os. Kirkkotie 18) Oulun vappujuhlassa, Rotuaarin lava klo 12.00 SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar Hyvinkään vappujuhlassa, Hyvinkään kauppatori klo 11.00 SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm Imatran vappujuhlassa klo 10.00 (os. Koskenparras 3) Joutsenon tori klo 11.30 Lappeenrannan Satamatori klo 13.00 SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen Salon vappujuhlassa, Salon kauppatori klo 12.00 SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Mikkelin vappujuhlassa, Mikkelin tori klo 10.30. Vappujuhla jatkuu SDP:n vapputilaisuudessa Cafe Saundissa klo 12.30 SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye