SDP

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esittää kahdeksan kohdan kasvuohjelmaa kehysriiheen

Jaa

Hallitus kokoontuu tänään kehysriihessä uusiin hallitusneuvotteluihin. Orpon oikeistohallitus on laiminlyönyt todelliset kasvutoimet ja siksi edessä ovat mittavat uudet lisäleikkaukset ja ajautuminen leikkauskierteeseen. Lindtman tarjoaa hallitukselle listaa keinoista, joilla todellisia työpaikkoja ja kasvua saataisiin aikaiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Leikkaussaksia heiluttamalla ja leikkauksiin keskittymällä Suomi ei oikene. Hallituksen pitäisi vihdoinkin käyttää aikaansa leikkauksilla ylpeilyn sijaan todellisiin työpaikkoja luoviin kasvutoimiin. 

Esitän kahdeksan kohdan kasvuohjelmaa pohdittavaksi:

1) Hallituksen pitää palauttaa rauha ja luottamus työmarkkinoille. Vakaat työmarkkinat tukevat kasvua. Aito luottamuksen ilmapiiri vähentää riskejä seuraavalle työehtosopimuskierrokselle ja johtaisi todennäköisimmin tulokseen, joka tukisi kilpailukykyä ja pidempiaikaista talouden vakautta. Aidossa pohjoismaisessa työmarkkinamallissa joustot ja turva ovat tasapainossa.

2) Työperäisestä maahanmuutosta on huolehdittava. Tarvitsemme kipeästi lisää osaajia.  40 000 henkilön vuosittainen nettomaahanmuutto vahvistaisi julkista taloutta noin 1 %/BKT, yhteensä noin 3 miljardia euroa. Hallituksen pitää heittää romukoppaan 3 kuukautta ja ulos maasta -laki sekä panostaa osaajien houkutteluun ja integroitumiseen. Yksi hyvä keino olisi kahdenväliset sopimukset lähtömaiden kanssa.

3) Tulevina vuosina työhön tarvitaan kaikki. 65 000 työmarkkinoiden ulkopuolella olevaa osatyökykyistä haluaisi työllistyä. Heidän polkuaan työmarkkinoille on vahvistettava Ruotsin mallin mukaisesti.

4) Osaajat ja osaaminen ovat kasvun keskeinen moottori. Aikuiskoulutustukea ei pidä romuttaa. Oikeudella palkalliseen opintovapaaseen voitaisiin turvata työntekijöiden koulutusmahdollisuuksia. Koulutustasoa pitää nostaa ja kohdentaa aloituspaikkoja ihmisille, joilla ei vielä ole vastaavan tasoista tutkintoa.

5) TKI-panostukset ovat kasvun ja tuottavuuskehityksen tukijalka. Parlamentaarinen TKI-sopu luo vankan pohjan, lisäpanostukset on tehtävä sovitusti. Lisäksi erityisesti pk-yritysten TKI-toimintaa voidaan vauhdittaa kasvattamalla tuntuvasti TKI-vähennystä.

6) Aito työmarkkinayhteistyö mahdollistaa kasvua tukevan ja tasapainoisen eläkeuudistuksen. Vanhemmissa työntekijöissä on paljon käyttämätöntä potentiaalia ja siksi työssä jaksamista ja jatkamista pitäisi kaikin tavoin tukea. Välittömänä toimimena on neuvoteltava työntekijöiden oikeudesta jatkaa työsuhdettaan aina 70 vuoden ikään saakka. 

7) Hallitus on vastannut rakennusalan kriisiin aivan liian hitaasti ja riittämättömästi. Tarvitaan pikaisesti rakennusalan elvytyspaketti, jotta asuntopula ei muodostu tulevan kasvun esteeksi. Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus pitää palauttaa ja ottaa heille käyttöön määräaikainen asuntolainan korkojen verovähennysoikeus. Hankkeita saataisiin liikkeelle esimerkiksi korottamalla erityisryhmien rakentamisen avustusvaltuutta, ottamalla käyttöön korjausrakentamisen määräaikainen tukiväline asuinyhteisöille ja mahdollistamalla kotitalousvähennyksen ulottaminen myös asunto-osakeyhtiöiden remontteihin esimerkiksi määräaikaisella kokeilulla.

8) Suomi tarvitsee nopeasti ison, kasvua ja työllisyyttä tukevan verouudistuksen, jotta menestymme vihreiden investointien kilpailussa. Vastaavan suuntaisia uudistuksia on nähty jo maailmalla, muun muassa Yhdysvaltojen IRA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanSDP:n puheenjohtaja

Yhteydenotot:
puoluejohdon erityisavustaja Mikko Valtonen, p. 040 867 8250, mikko.valtonen@sdp.fi

antti.lindtman@eduskunta.fi

SDP

Siltasaarenkatu 18-20 C

00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)

https://www.sdp.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n eurovaaliohjelman julkistus 3.5.25.4.2024 13:15:05 EEST | Kutsu

Arvoisa median edustaja, lämpimästi tervetuloa SDP:n eurovaaliohjelman julkistustilaisuuteen perjantaina 3.5. klo 12–13 Clarion Hotel Helsinkiin Jätkäsaareen (os. Tyynenmerenkatu 2, Helsinki). Tarjolla on myös lounas klo 11.30. Tilaisuudessa vaaliohjelman esittelee SDP:n puoluejohto puheenjohtaja Antti Lindtmanin johdolla. Paikalla on myös SDP:n eurovaaliehdokkaita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan tilaisuuteen ennakkoon tämän lomakkeen kautta 29.4. mennessä.

SDP:n puoluejohdon vappupuheiden paikkakunnat ja aikataulu24.4.2024 08:41:51 EEST | Tiedote

Arvoisa median edustaja, tiedoksi SDP:n puoluejohdon vappupuheiden paikkakunnat ja aikataulut. Kaikki tapahtumat ovat vappupäivänä 1.5. Kaikki SDP:n vapputapahtumat puhujineen päivittyvät SDP:n verkkosivuille: https://www.sdp.fi/vappu-2024/ Huomaathan, että myös mahdolliset viime hetken muutokset päivittyvät verkkosivuile. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman Kempeleen vappujuhlassa klo 11.00 (os. Kirkkotie 18) Oulun vappujuhlassa, Rotuaarin lava klo 12.00 SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar Hyvinkään vappujuhlassa, Hyvinkään kauppatori klo 11.00 SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm Imatran vappujuhlassa klo 10.00 (os. Koskenparras 3) Joutsenon tori klo 11.30 Lappeenrannan Satamatori klo 13.00 SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen Salon vappujuhlassa, Salon kauppatori klo 12.00 SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Mikkelin vappujuhlassa, Mikkelin tori klo 10.30. Vappujuhla jatkuu SDP:n vapputilaisuudessa Cafe Saundissa klo 12.30 SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye