Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vauhtia pohjalaismaakuntien JTF-ennallistamisiin (PohjaNeva) -hanke aktivoi ennallistamaan turvetuotantoalueita

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on käynnistynyt PohjaNevanakin tunnettu Vauhtia pohjalaismaakuntien JTF-ennallistamisiin -hanke. Hankkeen tavoitteena on aktivoida turvetuotantoalueiden ennallistamista ja turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista JTF-rahoituksen avulla.

Kesäinen ilmakuva entisestä turvetuotantoalueesta, joka on vettynyt osittain. Kuvan alareunassa on EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistyneen PohjaNeva-hankkeen tavoitteena on aktivoida turvetuotantoalueiden ennallistamista ja turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (Just Transition Fund, JTF) tuella. Elina Hankiola Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistynyt PohjaNeva-hanke tarjoaa merkittävän panostuksen Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan turvetuotantoalueiden ennallistamiseen. Hanke keskittyy myös ennallistamiseen soveltuvien entisten turvetuotantoalueiden tunnistamiseen ja niiden edistämiseen hankkeiksi.

– Pyrimme tiiviiseen yhteistyöhön turvetuotantoalueiden maanomistajien kanssa, toteutamme esiselvityksiä alueiden ennallistamismahdollisuuksista ja etsimme ennallistamiskohteille hanketoimijoita, PohjaNevan projektipäällikkö Ari Koski kertoo.

– Lisäksi hankkeessa on mahdollista toteuttaa turvetuotantoalueiden alapuolisten vesistöjen kunnostuksia, joiden toteutuksesta vastaa ELY-keskus, mikäli muita toteuttajia ei löydy, Koski lisää.

Rahoitusta turpeen energiakäytön alasajosta johtuviin haittavaikutuksiin

Turpeen energiakäytön alasajo aiheuttaa merkittäviä haittavaikutuksia aluetalouksiin ja työllisyyteen. Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) vastaa näihin sosioekonomisiin ja ympäristöllisiin vaikutuksiin, tavoitteena turvata kestävät aluetaloudet ja työllisyys. Yksi JTF-tuen toimintatyyppi on turvetuotannosta poistuneiden alueiden ennallistaminen sekä vesistökunnostukset, erityisesti silloin kun kunnostus liittyy turvetuotannon aiheuttamaan kuormitukseen.

Uutena mahdollisuutena Koski mainitsee JTF-rahoituksen hyödyntämisen maanhankinnassa. Maanomistaja voi myydä omistamansa entisen turvetuotantoalueen hanketoimijalle kohtuulliseen hintaan. Hanketoimija saa korvauksen maanhankinnasta hakiessaan tukea ennallistamishankkeelle.

– Ennallistamisen tavoitteena on palauttaa alueen vesitalous ennen ojitusta vallinneeseen tilaan ja näin edistää alueen palautumista hiilinieluksi, parantaa vesiensuojelua ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. JTF-rahoitus tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi metsästysseuroille kosteikkojen perustamiseen, Koski sanoo.

Myös vesistökunnostuksia tuetaan

Turvetuotannon ympäristövaikutukset kohdistuvat myös vesistöihin. Entisten turvetuotantoalueiden ennallistamisen lisäksi JTF-rahoituksella tuetaankin vesistökunnostuksia, joissa kunnostuksen tarve liittyy myös turvetuotannon aiheuttamaan kuormitukseen.

– Esimerkiksi ravinnepäästöjen aiheuttama rehevöityminen voi näkyä vesistön kalakannan yksipuolistumisena särkivaltaiseksi, jolloin vesistöä voidaan kunnostaa hoitokalastamalla. Myös virtavesien tilaa voidaan parantaa esimerkiksi monipuolistaen joen virtausolosuhteita kiveämisen avulla tai lisäten kutusoraikoilla kutu- ja poikasalueita, kertoo suunnittelija Viivi Kuusisto.

Vesistökunnostuksen soveltuvuus JTF-rahoitukseen arvioidaan tapauskohtaisesti. Paras vaikuttavuus saadaan, mikäli vesistössä tehtävän kunnostuksen lisäksi tehdään ennallistamistoimia valuma-alueen turvetuotantoalueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Projektipäällikkö Ari Koski, puh. 0295 027 350
Suunnittelija Viivi Kuusisto, puh. 0295 027 051

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kesäinen ilmakuva entisestä turvetuotantoalueesta, joka on vettynyt osittain. Kuvan alareunassa on EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistyneen PohjaNeva-hankkeen tavoitteena on aktivoida turvetuotantoalueiden ennallistamista ja turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (Just Transition Fund, JTF) tuella.
Lataa
Logo: EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.
Logo: EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama
Lataa
Kesäinen ilmakuva entisestä turvetuotantoalueesta, joka on vettynyt osittain.
Osittain vettynyt entinen turvetuotantoalue.
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om MKB-programmet för Akkalankangas vindkraftsprojekt (Mellersta Österbotten)27.5.2024 10:51:23 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett kontaktmyndighetens utlåtande om programmet för miljökonsekvensbedömning, dvs. MKB-programmet, för Neoen Renewables Finland Oy:s Akkalankangas vindkraftsprojekt. I projektet planerar man att bygga högst 28 vindkraftverk i Karleby stads område i Mellersta Österbotten. Projektområdet ligger på den norra sidan av Ullavanjärvi och gränsar till Toholampi kommungräns. Den totala arealen för Akkalankangas vindkraftsprojekt är cirka 3700 hektar.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Akkalankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)23.5.2024 12:14:00 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Neoen Renewables Finland Oy:n Akkalankankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta. Hankkeessa suunnitellaan enintään 28 tuulivoimalan rakentamista Kokkolan kaupungin alueelle Keski-Pohjanmaan maakuntaan. Hankealue sijoittuu Ullavanjärven pohjoispuolelle ja rajautuu Toholammin kunnan rajaan. Akkalankankaan tuulivoimahankkeen kokonaispinta-ala on noin 3700 hehtaaria.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye