Pirkanmaan ELY-keskus

Kristiinankaupungin ja Nokian välisen voimajohtohankkeen täydennetty YVA-selostus ja Natura-arvioinnit ovat nähtävillä

Jaa

Fingrid Oyj on toimittanut Pirkanmaan ELY-keskukselle Kristiinankaupunki–Nokia 400 + 110 kV:n voimajohtohankkeen täydennetyn ympäristövaikutusten arviointiselostuksen ja siihen liittyvät Natura-arvioinnit neljältä Natura-alueelta. Mielipiteitä täydennetystä selostuksesta voi esittää 14.5.2024 mennessä.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely) tarkastellaan Kristiinankaupungin Åbackin ja Nokian Melon välistä 400+110 kV voimajohtoyhteyttä. Tarkasteltavat voimajohdon reitit sijoittuvat osin nykyisten voimajohtojen rinnalle ja osin kokonaan uuteen maastokäytävään. Voimajohtoreitit sijoittuvat Kristiinankaupungin, Karijoen, Isojoen, Kankaanpään, Karvian, Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian kuntien alueille. Rakennettavan voimajohtoyhteyden pituus on noin 157–176 kilometriä toteutettavasta vaihtoehdosta riippuen. 

Hanketta koskeva arviointiselostus kuulutettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2023. Yhteysviranomaisena toimiva Pirkanmaan ELY-keskus pyysi hankkeesta vastaavaa Fingrid Oyj:tä täydentämään YVA-selostusta ja Natura-arviointeja, koska Natura 2000 -alueisiin, liito-oravaan, ekologisiin yhteyksiin ja vedenottamoihin kohdistuvia vaikutuksia oli arvioitu riittämättömästi. Tarkistuksia tehtiin yhteensä kuudessa kohdassa voimajohtoreittiä. Lisäksi koko voimajohtoreitille suunnitellaan yhteensä kuutta liito-oravan kulkuyhteydet turvaavaa viherkäytävää. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksen täydennyksessä tarkasteltavat voimajohtoreitit, niiden perusratkaisut ja vaihtoehdot sekä johtoalueen maa-alan tarve ovat pääosin samat kuin selostusvaiheessa.

YVA-selostuksen täydennyksen yhteydessä täydennettiin hankkeen edellyttämiä luonnonsuojelulain mukaisia Natura-arviointeja, jotka toteutettiin neljälle Natura-alueelle (Pyhävuori, Kaakkurinjärvet, Pinsiön-Matalusjoki ja Lapväärtinjokilaakso).

Täydennetty selostus ja Natura-arvioinnit ovat nähtävillä verkkosivuilla ja voimajohtoreitille sijoittuvien kuntien kirjastoissa

Täydennetty arviointiselostus liitteineen, Natura-arvioinnit ja aiempi arviointiselostus sekä kuulutus ovat nähtävillä 15.4.-14.5.2024 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla (www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa) ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/kristiinankaupunkinokiavoimajohtoYVA

Ilmoitus kuulutuksesta julkaistaan niiden kuntien sähköisillä ilmoitustauluilla, jotka sijoittuvat hankkeen todennäköiselle vaikutusalueelle.

Täydennetystä selostuksesta voi esittää mielipiteitä

Täydennetystä arviointiselostuksesta voi esittää kirjallisia lausuntoja ja mielipiteitä. Tämän lisäksi ne, joiden hallinnassa Natura 2000 -verkostoon kuuluva alue on, voivat esittää lausuntonsa tehdyistä Natura-arvioinneista.

Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa viimeistään 14.5.2024 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere. Mikäli kyseessä on Natura-alueen haltijan lausunto, pyydetään tämä mainitsemaan lausunnon otsikossa. Yhteysviranomainen huomioi perustellussa päätelmässä myös aikaisemman kuulemisen aikana tulleet mielipiteet ja lausunnot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeesta vastaava: Fingrid Oyj, Satu Vuorikoski ja Eeva Paitula (voimajohtojen reittisuunnittelu), etunimi.sukunimi(at)fingrid.fi, puh.030 395 5000

YVA-konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy, Liisa Karhu, etunimi.sukunimi(at)fcg.fi, puh. 040 083 5726

YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye