Tuulivoimapuistojen maankäytön sopimuksia helppo parantaa

Jaa

Tuulivoimayhtiöiden ja maanomistajien kannattaa sopia teiden käytöstä nykyistä tehokkaammalla tavalla. Näin tieto sovitun tien käytöstä tuulivoimapuiston alueelle näkyy kaikille kiinteistörekisterissä yksiselitteisellä tavalla.

Tuulimylly näkyy puiden yllä lähes pilvettömällä taivaalla. Lintuparvi lentää kaukana taustalla.
Henrik Sorensen / AdobeStock

Rekisteröidessään vuokrasopimuksia Maanmittauslaitos on kiinnittänyt huomiota siihen, ettei tietä perusteta yksityistietoimituksessa vaan tieto tiestä jää pelkän vuokrasopimuksen varaan. Jos tuulivoimayhtiö ja maanomistaja sopivat maanvuokrasopimuksessa, että tie perustetaan yksityistietoimituksessa, niin tieto näkyy myös kiinteistörekisterissä ja kulkee myös seuraavalle omistajalle. 

”Olemme saaneet rekisteröitäväksi hankkeiden vuokrasopimuksia, joissa puhutaan oikeuksista käyttää tietä, mutta tieoikeutta ei ole sovittu yksityistietoimituksella, jolloin tieoikeus ei näy kiinteistörekisterissä viranomaisille ja muille tien käyttäjille”, kertoo lunastuksista vastaava johtaja Mauri Asmundela Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitos on kehittänyt ohjeistustaan yhdessä ELY-keskuksen uusiutuvan energian lupaneuvonnan kanssa, jotta tuulivoimayhtiöillä ja maanomistajilla on käytössään paremmat suositukset ja toimintaohjeet. ELY-keskuksen lupaneuvonta palvelee yleisellä tasolla lupa-asioissa.

Sopikaa tieoikeus yksityistietoimituksessa

Maanmittauslaitos katsoo asiaa rekisterinpitäjän silmin. Siksi se haluaa, että maanomistukseen ja -käyttöön liittyvät tiedot ovat kaikkien tarkastettavissa rekistereistä mahdollisimman yksiselitteisesti. Pienellä toimintatavan muutoksella myös tuulivoimayhtiöt ja maanomistajat säästyvät tulevilta selvittelyiltä.

Näin asiaa katsottuna tuulivoimayhtiöiden ja maaomistajien kannattaa kirjoittaa vuokrasopimukseensa ”tieoikeus vahvistetaan yksityistietoimituksessa”. Yksityistietoimituksessa Maanmittauslaitos rekisteröi sovitut asiat kiinteistörekisteriin: missä se tie sijaitsee, jota tuulivoimayhtiö saa käyttää esimerkiksi suuren työkoneen kuljettamiseen alueelleen.

Nyt hankkeista tulee enimmäkseen ainoastaan vuokrasopimuksia, joissa osapuolet ovat sopineet tien käytöstä. Vuokrasopimus kirjataan ainoastaan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, minkä seurauksena tieto tien käytön oikeuksista ei siirry kiinteistörekisteriin seuraavalle kiinteistön omistajan eikä alueella muuta rakentavien maanomistajien tai kaavoitusta laativan kunnan nähtäväksi.

ELY-keskus tarjoaa tuulivoimahankkeiden toteuttajille apua valtakunnallisesti Tuulivoimaneuvonnassa ja Uusiutuvan energian lupaneuvonnassa. Uusiutuvan energian lupaneuvonnan verkkosivuilta ja menettelykäsikirjasta löytyy tietoa tuulivoimalahankkeisiin liittyvistä lupamenettelyistä ja vastuuviranomaisista.

Lue lisää ja ota yhteyttä neuvontapalveluihin

ELY-keskuksen Uusiutuvan energian lupaneuvonta (ely-keskus.fi)
 
ELY-keskuksen Tuulivoimaneuvonta (ymparisto.fi)

Lisätietoja medialle

Maanmittauslaitoksessa
Johtaja Mauri Asmundela, p. 040 576 8944, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusiutuvan energian lupaneuvonnassa ELY-keskuksessa
Johtava asiantuntija Mari Hakola, p. 029 502 7654, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye