Kela

Kela on julkaissut vuoden 2024 äitiyspakkauksen – tuotteiden ykköskriteereinä laatu ja turvallisuus

Jaa

Vuoden 2024 äitiyspakkauksessa on 39 tuotetta. Tänäkin vuonna tuotteiden hankinnassa tärkein kriteeri on ollut laatu. Kela alkaa jakaa vuoden 2024 äitiyspakkauksia sitten, kun vuoden 2023 äitiyspakkaukset on jaettu loppuun.

Kela on julkaissut vuoden 2024 äitiyspakkauksen. Tänä vuonna äitiyspakkaus sisältää 39 tuotetta.

Kelan myöntämän äitiysavustuksen tavoitteena on tukea vanhemman ja lapsen hyvinvointia. Äitiysavustuksen voi valita joko äitiyspakkauksena tai 170 euron verottomana rahasummana. Noin kaksi kolmasosaa valitsee äitiyspakkauksen.  

– Äitiyspakkauksen valitsevat useimmin ensisynnyttäjät. Rahasumman puolestaan he, joilla on jo pieniä lapsia ja tuotteita näiden lasten äitiyspakkauksista tai jotka ovat saaneet tuttaviltaan aiempien vuosien äitiyspakkauksen tuotteita, suunnittelija Veera Petäjä Kelasta taustoittaa.

Äitiyspakkauksen tuotteisiin voi tutustua Kelan äitiyspakkausta esittelevällä sivulla ja sen pohjalta valita, ottaako avustuksen pakkauksena vai rahana. Petäjä muistuttaa, että äitiyspakkauksessa olevat vaatteet voi antaa eteenpäin seuraavalle vauvaperheelle, kun vauva kasvaa niistä ohi. Kelan verkkosivuilta löytyy myös vinkkejä äitiyspakkauksen tuotteiden käyttöajan pidentämiseen.

Laatu on äitiyspakkauksessa lähtökohta  

Äitiyspakkauksen tuotevalikoima säilyy vuodesta toiseen pitkälti samanlaisena, mutta esimerkiksi tekstiilien värit ja tuotteiden määrät vaihtelevat. Hallitusohjelmassakin mainittu pallo pyritään lisäämään äitiyspakkaukseen aikaisintaan vuonna 2026.

Äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan vuosittain. Kela testaa tuotteita varmistaakseen laadun ja turvallisuuden.   

– Meille on tärkeää, että tuotteet ovat turvallisia ja kestävät käyttöä. Vetoketjut eivät saa raapia vauvaa, eikä pitkiä langanpätkiä saa olla, sillä ne voivat kietoutua vauvan varpaiden tai sormien ympärille. Saumojen ja nepparien pitää kestää käyttöä, juristi Johanna Aholainen Kelasta kertoo.

Lisäksi äitiyspakkauksen tuotteiden tulee innostaa yhteisiin hetkiin. Aholainen kertoo, että pakkauksessa mukana on kirja, jonka halutaan vahvistavan lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta.  

Äitiyspakkauksen laatikon kuvituksessa seikkailevat eläinperheet

Äitiyspakkauksen kuvitus on nimeltään Satumetsä. Se kuvaa tuttuja metsän eläimiä omassa kotiympäristössään Suomen luonnossa. Kuvituksen on suunnitellut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Heli Hyppönen. Kuvitus valittiin yleisöäänestyksen perusteella.

– Olen iloinen nähdessäni suunnittelemani kuvituksen tämän vuoden äitiyspakkauksessa. Kuvitus sai inspiraationsa erilaisista eläinperheistä, jotka seikkailevat Suomen luonnossa eri vuodenaikoina. Toivon runsaiden kuvitusten ja niiden lämpimän tunnelman tuovan iloa jokaiseen perheeseen, Hyppönen kuvailee.  

Satumetsä-kuvitus koristaa myös ensi vuoden äitiyspakkausta.

Lisätietoja medialle 

Kuvat median käyttöön osoitteessa: Mediapankki | Kela (sttinfo.fi)

Haastattelut: Johanna Aholainen ja Veera Petäjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Undersökning: Pappor sköter små barn alltmer självständigt, och att pappan tar ut familjeIedighet förkortar mammans användning av hemvårdsstöd.21.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Papporna motiverar användningen av familjeledigheter med att föräldraskapet är en gemensam angelägenhet. På arbetsplatserna ställer man sig huvudsakligen positiv till användningen av familjeledigheter och flexibilitet i arbetslivet gör det lättare att kombinera arbete och familjeliv. I synnerhet mammornas socioekonomiska ställning och användningen av hemvårdsstöd korrelerar starkt med pappornas användning av familjeledighet.

Tutkimus: Isät hoitavat pieniä lapsia yhä itsenäisemmin, ja isän perhevapaa lyhentää äidin kotihoidon tuen käyttöä21.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Isät perustelevat perhevapaiden käyttöä sillä, että vanhemmuus on yhteinen asia. Työpaikoilla suhtaudutaan pääosin myönteisesti perhevapaiden käyttöön ja työelämän joustot helpottavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Erityisesti äitien sosioekonominen asema ja kotihoidon tuen käyttö määrittävät vahvasti isien perhevapaiden käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye