Springvest Oyj

Solar Foodsin tehdas käynnistynyt – Ilmasta tuotettava proteiini voi olla tulevaisuudessa yhä useampien lautasilla

Jaa

Suomessa on otettu askel solumaatalouden hyödyntämiseksi ruoantuotannossa: teknologiayritys Solar Foods on aloittanut ilmasta valmistettavan Solein-proteiinin koetuotannon uudella Factory 01 -tehtaallaan. Tarkoituksena on todistaa, että tuotanto on sovitettavissa teolliseen mittakaavaan. 

Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.

Pasi Vainikka, Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja
“Tuotantovaiheeseen nyt siirtynyt tehdas on ponnahduslauta kohti vielä suurempaa tuotantoa. Seuraavaksi suunnitteilla on kapasiteetiltaan sata kertaa suurempi teollisen mittakaavan tehdas”, kertoo Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka. Solar Foods

Ilmasta sähkön avulla tuotettava proteiini saattaa tulevaisuudessa olla tärkeä osa Suomen elintarvikemarkkinoita.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan solumaatalous voi vuonna 2035 olla ruokasektorin suurin ala Suomessa sekä elintarvikeviennissä. Vetyfermentaatioyritys Solar Foods on puolestaan  luonut aivan uudenlaisen solumaatalouden innovaation, Solein-proteiinin sekä sen tuotannossa käytettävän teknologian, jonka kehitystyössä on saavutettu virstanpylväs. Yhtiön Factory 01 -tuotantolaitoksen käyttöönottotyöt on saatu päätökseen ja Soleinin ensimmäiset koe-erät valmistettua.

Solein on luonnossa esiintyvä yksisoluinen mikrobi, jota kasvatetaan ilmasta saatavilla raaka-aineilla ja sähköenergian avulla. Siitä valmistettua miedon makuista jauhetta voi käyttää niin maidon, lihan kuin vaikkapa kananmunan korvaamisessa. Valmistuksen hiilijalanjälki on vain yhden prosentin suuruinen punaiseen lihaan verrattuna. 

Toimitusjohtaja Pasi Vainikka pitää tuotantolaitoksen valmistumista ja käynnistymistä merkittävänä niin Suomelle kuin koko maailmalle.

– Solumaatalouden innovaatiot on saatava laboratorioista ihmisten ruokapöytiin tilanteessa, jossa väestö lisääntyy ja ravinnon tarve kasvaa mutta samaan aikaan luontokatoa on hillittävä sekä hiilinieluja ennallistettava.

Soleinin tuotanto on täysin riippumatonta maataloudesta, ilmastosta ja säästä, eli sitä voidaan tuottaa omavaraisesti missä vain, jopa äärioloissa. Se auttaa ratkaisemaan kasviproteiinien laatu- ja saatavuusongelmia, jotka pahenevat, kun sadot vaihtelevat ilmastonmuutoksen seurauksena.

Solar Foods sai huhtikuussa 2024 ensimmäisenä suomalaisena yksityisenä yhtiönä “Nasdaq Green Equity Designation – Private Company” -merkinnän. Kyseessä on vapaaehtoinen nimitys yrityksille, joiden liikevaihdosta yli 50 prosenttia tulee vihreänä pidetystä toiminnasta. Toiminnot, joihin liittyy fossiilisia polttoaineita, saavat kattaa korkeintaan 5 prosenttia liikevaihdosta, ja yli 50 prosenttia yhtiön investoinneista on kohdistettava vihreäksi luokiteltuun toimintaan.

Solar%20Foods%20Oy%3An%20tehdas
Solar Foodsin Factory 01 -tehdas on yhtiön tiedon mukaan ensimmäinen kaupallisen mittakaavan tehdas, joka valmistaa ruokatuotteita vedyn ja hiilidioksidin avulla biomassafermentoidusta proteiinista. Solar Foods

Kumppanuuksia solmittu elintarvikeyhtiöiden kanssa – ensimmäiset Soleinia sisältävät tuotteet jo myynnissä Singaporessa

Soleinia on tuotettu vuodesta 2018 asti pilottilaitoksessa Espoossa. Vantaalla sijaitseva uusi Factory 01 -tehtaan täysi kapasiteetti on noin 160 tonnia Solein-jauhetta vuodessa. Skaalaus on noin satakertainen pilottivaiheeseen verrattuna. Factory 01 -tehdasta ajetaan parhaillaan täyteen tuotantokapasiteettiinsa, joka yhtiön arvion mukaan saavutetaan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen aikana.

– Tehtaan tuotantomäärillä pystymme tukemaan omaa ja asiakkaidemme tuotekehitystä sekä tuottamaan Soleinia koemyyntiin ensimmäisille asiakkaille, Vainikka kertoo.

Solar Foodsin pitkän aikavälin tavoitteena on miljardin euron liikevaihto. Yhtiöllä on jo nyt todistetusti paikka proteiinituotteiden 2 000 miljardin euron kokoisessa globaalissa markkinassa: toukokuussa 2023 yhtiö solmi strategisen kumppanuussopimuksen johtavan kansainvälisen ruoka- ja bioteknologiakonsernin Ajinomoto Groupin kanssa. Yhtiöt suunnittelevat muun muassa kehittävänsä Soleinista uusia tuotteita, joiden avulla tehdään testimarkkinointia Singaporessa vuoden 2024 aikana.

– Vuoden 2024 aikana tavoitteenamme on tuoda Soleinia sisältäviä elintarvikkeita markkinoille useamman kumppanin kanssa.

Singaporessa Soleinilla on jo uuselintarvikelupa, joka on konkreettinen todiste tuotteen turvallisuudesta. Maassa onkin myyty kuluttajille maailman ensimmäisiä elintarvikkeita, joissa on hyödynnetty vetyfermentaatiota: vuonna 2023 jäätelöä sekä vuodesta 2024 alkaen Fazerin lanseeraamaa Taste the Future -suklaata, jotka molemmat sisältävät Soleinia.

Solar Foods on aloittanut työn uuselintarvikelupien saamiseksi myös Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa sekä EU:ssa. Vainikka arvioi, että Yhdysvalloissa lupa saadaan vuoden 2024 toisen vuosipuoliskon aikana. Isossa-Britanniassa, EU:ssa ja Japanissa sitä toivotaan saatavaksi vuoden 2025 aikana. 

– Yhdysvalloissa ja EU:ssa myönnetyt elintarvikeluvat saattavat helpottaa esimerkiksi Japanin-markkinan avaamista, Vainikka arvioi.

Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa. Viime syksynä Solar Foodsin 8 miljoonan euron rahoituskierros ylimerkittiin etuajassa. 

Solein-jauhe
Tuotannossa syntyy proteiinipitoista jauhetta, jota kutsutaan Soleiniksi. Jauhetta voidaan käyttää sellaisenaan erilaisiin ruokiin tai siitä voidaan käyttää erilaisten elintarvikkeiden ainesosana juomista jugurtteihin, levitteistä juustoihin, pastasta leipään tai lihan tavoin käytettäviin tuotteisiin. Solar Foods

Tavoitteena järeämpi tuotanto – ruokateknologiaa voi hyödyntää myös avaruudessa tai kriisialueilla

Solar Foodsin Vantaan-tehdas on ponnahduslauta kohti vielä suurempaa tuotantoa. Seuraavaksi yhtiö aikoo rakentaa teollisen tuotantolaitoksen, joka on kapasiteetiltaan noin sata kertaa suurempi kuin nyt valmistunut tehdas. Pilottimittakaavassa on jo saavutettu tuottonopeus, jota tarvitaan tämän laajuiseen kustannustehokkaaseen tuotantoon.

– Skaalautuvan teknologian ansiosta Soleinia voi valmistaa kannattavasti isommin tai pienemmin tarpeen mukaan. Teknologian voi puristaa myös pieneen kokoon, jolloin sen avulla voidaan tuottaa ruokaa vaikkapa äärimmäisen kuivuuden keskellä tai vaikka avaruudessa, Vainikka kertoo.

Koetuotannon ohessa yhtiö etsii globaaleista ja paikallisista ruokayhtiöistä aktiivisesti uusia asiakkaita, joiden kanssa voidaan esimerkiksi kehittää uusia ruokatuotteita. Solein on monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu monenlaisiin ruokakategorioihin, ruokavalioihin ja erilaisiin ruokakulttuureihin.

Tätä havainnollistaa myös tehtaan oma Solein Kitchen -keittiö, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan erilaisiin Soleinia sisältäviin ruokiin. Vainikan mukaan moni Soleinia sisältävää ruokatuotetta maistanut on ollut yllättynyt siitä, että eroa verrokkiin ei huomaa.

– Solein sopii käytännössä kaikkien elintarvikkeiden raaka-aineeksi tehden niistä samalla ympäristöystävällisempiä. Tämä tukee voimakkaan kasvun tavoitettamme kasvaa pitkällä aikavälillä maailman johtavaksi vetyfermentaatioyritykseksi, hän summaa.

Mikä Solein?

  • Solein on tarkoitettu ruoantuottajille, jotka hakevat ravinteikkaita, toimivia, kestäviä ja tasalaatuisia proteiininlähteitä hyvällä toimitusvarmuudella.

  • Soleinin ytimessä on luonnossakin esiintyvä yksisoluinen mikrobi, joka kasvaa ilmasta saatavilla raaka-aineilla sekä uusiutuvalla sähköllä. Soleinista voi valmistaa ruokaa jatkuvalla prosessilla teoriassa loputtomiin.

  • Miedon makuinen Solein-jauhe sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin, ja sillä voi korvata huomaamattomasti minkä tahansa proteiininlähteen. Se taipuu myös moneen koostumukseen.

  • Ensimmäinen Soleinille elintarvikeluvan myöntänyt maa on Singapore. Solar Foods hakee uuselintarvikelupaa tuotteelle myös muilla markkinoilla ympäri maailmaa.


Lue lisää Soleinista osoitteessa Solein.com.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pasi Vainikka, Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja
“Tuotantovaiheeseen nyt siirtynyt tehdas on ponnahduslauta kohti vielä suurempaa tuotantoa. Seuraavaksi suunnitteilla on kapasiteetiltaan sata kertaa suurempi teollisen mittakaavan tehdas”, kertoo Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka.
Lataa
Solar Foods Oy:n tehdas
Solar Foodsin Factory 01 -tehdas on yhtiön tiedon mukaan ensimmäinen kaupallisen mittakaavan tehdas, joka valmistaa ruokatuotteita vedyn ja hiilidioksidin avulla biomassafermentoidusta proteiinista.
Lataa
Solein-jauhe
Tuotannossa syntyy proteiinipitoista jauhetta, jota kutsutaan Soleiniksi. Jauhetta voidaan käyttää sellaisenaan erilaisiin ruokiin tai siitä voidaan käyttää erilaisten elintarvikkeiden ainesosana juomista jugurtteihin, levitteistä juustoihin, pastasta leipään tai lihan tavoin käytettäviin tuotteisiin.
Lataa

Linkit

Springvest Oyj

Kasvusijoitusyhtiö Springvest Oyj on Suomen johtava listaamattomien kasvuyhtiöiden osakeantien järjestäjä. Yhtiö on historiansa aikana järjestänyt yli 80 onnistunutta rahoituskierrosta ja välittänyt rahoitusta yli 200 miljoonaa euroa. Springvest on kohdeyhtiöidensä vähemmistöomistaja, ja sen portfolioon kuuluu tällä hetkellä osakkeita noin 40 yhtiöstä.

Springvest Oyj

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Springvest Oyj

Muokattu flunssavirus voi olla avuksi pitkälle edenneen syövän hoidossa – suomalaisyhtiöllä lupaavia tutkimustuloksia28.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Pystyykö tutusta flunssaviruksesta muokatulla lääkkeellä hoitamaan syöpää, johon muut hoidot eivät enää tehoa – ja vieläpä ilman vakavia haittavaikutuksia? Lääkekehitysyhtiö TILT Biotherapeuticsin tähänastisten tulosten perusteella näyttää siltä. Tulevan kehitystyön mahdollistamiseksi TILT Biotherapeuticsilla on alkanut 12 miljoonan euron osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.

Munasarjasyöpä voitaisiin todeta nopeasti gynekologikäynnin jälkeen Uniogenin kehittämän testin avulla29.2.2024 11:19:21 EET | Tiedote

Syöpädiagnoosin saaminen voi vaatia jopa kuukausien tuskallisen odotuksen. Entä jos tuloksen saisi muutamassa tunnissa tai jopa lääkärikäynnin yhteydessä yksinkertaisella verikokeella? Suomalainen terveysteknologiayhtiö Uniogen Oy kehittää menetelmää, joka voi nopeuttaa ja helpottaa eri syöpien diagnosointia. Vauhdittaakseen tuotekehitystyötä Uniogenilla on parhaillaan meneillään 5 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.

Arviolta puolet eurooppalaisista on pian allergikkoja – suomalainen biolääkeyritys Desentum haluaa mullistaa allergian hoidon uudenlaisilla allergiarokotteilla19.1.2024 08:46:10 EET | Tiedote

Allergiat lisääntyvät nopeasti ja lähes kaikki allergioiden hoitomuodot keskittyvät vain oireiden hallitsemiseen tai allergeenien välttämiseen. Suomalainen biolääkeyhtiö Desentum haluaa mullistaa allergioiden siedätyshoidon itse sairautta hoitavilla allergiarokotteilla. Yhtiö on edennyt jo toiseen kliiniseen tutkimukseen koivun siitepölyn allergiarokotteella ja tehnyt tieteellisen läpimurron maapähkinäallergian tutkimuksessa. Vauhdittaakseen kasvua Desentumilla on parhaillaan meneillään 12 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.

Verge Motorcycles kiihdyttää moottoripyöräliikenteen sähköistymistä autoteollisuuden konkareiden voimin23.11.2023 09:07:57 EET | Tiedote

Applen ja Teslan vähittäiskauppastrategiat kehittänyt Vergen tulosjohtaja George Blankenship näkee Vergessä saman potentiaalin kuin aikanaan Applessa ja Teslassa. Päitä kääntäviä Verge-myymälöitä on tulossa ensi kesään mennessä sekä isoihin Euroopan kaupunkeihin että Yhdysvaltoihin. Vauhdittaakseen kansainvälistä kasvua ja teknologista kehitystyötä Verge on aloittanut rahoituskierroksen kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa, tavoitteenaan kerätä jopa 12 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye