Pirkanmaan ELY-keskus

Tutustu ELY-keskuksiin ilmastotoimijoina Ikkuna-työkalun avulla – yhteen koottu asiantuntijatieto palvelee ilmastotyössä

Jaa

ELY-keskusten ilmastotyön mahdollisuuksia on koottu yhteen Ikkuna-työkaluun. Työkalu on suunnattu kaikille ilmastotyöstä kiinnostuneille, erityisesti kunnille, maakuntien liitoille ja muille organisaatioille, joissa tehdään ilmastoaiheista kehittämistyötä.

Lasikatosta läpi nouseva puu, taustalla auringonpaistetta

Ikkuna-työkalu kokoaa yhteen ELY-keskusten koko laajan ilmastoon liittyvän tehtäväkentän ja osoittaa eri tehtävien yhdyspintoja ilmastotyöhön. Työkaluun on koottu aineistoja, joissa on huomioitu niin ilmastonmuutoksen hillintä kuin siihen sopeutuminenkin. Työkalussa on tunnistettu ilmastotyön potentiaaleja ja yhteistyön mahdollisuuksia alueilla. Työkalu sisältää myös taustatietoja, kuten työn vaikuttavuuden arviointia sekä materiaaleja, joiden avulla organisaatio voi käydä läpi oman työnsä ilmastorajapintoja.

ELY-keskusten työssä ilmaston kannalta merkittävimpiä asiakokonaisuuksia ovat ilmastokestävä yhdyskuntarakenne, vesistöjen säännöstely ja tulvariskien hallinta, ilmastotyön tukemiseen myönnettävä rahoitus, kestävän kulkutapajakauman edistäminen sekä maaseudun ilmastokestävyys ja huoltovarmuus.

− ELY-keskusten viranomaistyön potentiaali vaikuttaa päästöihin tai kykyyn sopeutua tulevaisuuden olosuhteisiin on jopa yllättävän suuri – meitä ohjaa 200 lakia ja asetusta, ja viranomaistyömme kautta kulkee jopa 80 prosenttia alueiden päästöistä. Hallinnon roolia ei ole aiemmin osattu nähdä näin merkittävänä osana ilmastotyön kokonaisuutta ja nyt tämä rooli pyritään saattamaan mukaan suunnittelu- ja kehittämistyöhön, kertoo johtava ilmastotyön asiantuntija Soili Ingelin Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Ilmastotyölle saadaan vaikuttavuutta tekemällä yhteistyötä

Ilmastotyötä tehdään Suomessa laajasti, mutta työtä haastaa resurssien niukkuus ja projektiluontoisuus. ELY-keskukset kannustavatkin alueiden toimijoita tutustumaan Ikkuna-työkaluun varsinkin tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksien näkökulmasta.

Ikkuna-työkalua esiteltiin julkistustilaisuudessa 19.3., ja siellä kuultiin muun muassa luonnon monimuotoisuuden edistämisen ja ilmastotyön yhteydestä sekä pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvästä ilmastovaikutusten arvioinnista. Puhdistusmenetelmien vaikutusten arviointi tarjoaa tärkeää taustatietoa esimerkiksi kaavoituksen ja rakentamisen prosesseihin.

− Sen lisäksi, että Ikkuna tuo esiin ilmastotyön nykyhetkeä, on työkalussa pohdittu myös sen tulevaisuutta ja potentiaalia. Jotkin kehityskulut ovatkin jo vauhdissa: Vihreän siirtymän edetessä tehtävissä merkityksiltään keskeiseksi ovat nousseet energiajärjestelmän murros sekä biodiversiteetin huomioon ottaminen osana kokonaisvaikutuksia, sanoo erityisasiantuntija Valeria Kerkkä Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Ilmastotyötä tehdään kaikissa ELY-keskuksissa

Ilmastotyötä tehdään kaikissa ELY-keskuksissa läpi Suomen. Jatkuvasti pahenevassa ilmastokriisissä on ensiarvoisen tärkeää tiivistää yhteistyötä ilmastotyön edistämiseksi. Työtä kokoaa yhteen ELY-keskusten ilmastoasiantuntijaverkosto, johon on nimetty jäsenet kaikista Suomen ELY-keskuksista. Ilmastoverkoston asiantuntijoihin voi olla yhteydessä oman alueen ilmastokysymyksissä.

Kuvassa%20suomen%20kartta%2C%20johon%20on%20merkattu%20kaikki%20Suomen%20ELY-keskukset%20ja%20niiden%20ilmastoasiantuntijat.
ELY-keskusten ilmastoasiantuntijaverkostoon nimetty jäsenet kaikista Suomen ELY-keskuksista. Ilmastoverkoston asiantuntijoihin voi olla yhteydessä kunkin alueen ilmastokysymyksissä. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Ilmastoverkostoa koordinoi Pirkanmaan ELY-keskuksen valtakunnallinen ilmastoerikoistuminen.

Ikkuna-työkalu on laadittu ELY-keskusten ilmastotiekarttahankkeessa. Hanketta ovat rahoittaneet yhdessä ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö. Ilmastotyö on myös vakiintunut aluehallintoon.

Tutustu Ikkunaan sekä ELY-keskuksiin ilmastotoimijoina:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Soili Ingelin, johtava ilmastoasiantuntija, Pirkanmaan ELY-keskus, +358 295 036 333
Valeria Kerkkä, erityisasiantuntija, Pirkanmaan ELY-keskus, +358 295 036 062
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye