Etelä-Savon ELY-keskus

Tulvat Etelä-Savossa nousemassa harvinaisen korkealle

Jaa

Lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti Etelä-Savossa ja vettä on nyt paljon liikkeellä. Lumien nopea sulaminen on saanut vesistöt tulvimaan ja kevään vesisateet ovat edelleen kiihdyttäneet tulvien nousua. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin voimakkaastikin ja virtaamat ovat suuria. Useat järvet ovat ajankohdan ennätyskorkeudessa. Pienemmät vesistöt saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti jo tällä viikolla.

Vesi on noussut rantametsässä epätavallisen korkealle.
Tulviva rantametsä

Vesitilanteen kehittymistä kannattaa nyt seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Rannalta kannattaa kerätä irtotavara suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Alimmat rantarakennelmat saattavat kastua tai kellareihin mennä vettä.  Myös matalat rantatiet voivat jäädä tulvaveden alle. Niillä ajamista on syytä välttää.

Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousemassa harvinaisen korkealle

Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi on jo lähellä ennustettua tulvahuippuaan. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan vielä 5–10 senttimetriä. Mikäli arvio toteutuu, Pyhäveden ja Kallaveden vedenpinta on ollut näin korkealla viimeksi 1950-luvulla.

Ylempänä vesireitillä ennakoidaan myös tavanomaista suurempia tulvia. Kyyvesi on noussut voimakkaasti ja tulvasta ennakoidaan tavanomaista suurempaa. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan vielä todennäköisesti 20–30 cm toukokuulle mentäessä. Tällaisia tulvakorkeuksia ei ole tavattu Kyyvedellä sitten 1980-luvun.

Suuresta juoksutuksesta huolimatta säännöstellyn Puulan vedenpinta on nousussa. Nousua ennakoidaan vielä todennäköisesti 20–30 cm toukokuun puoliväliin mennessä. Kevään sademäärät vaikuttavat vielä Puulan lopulliseen tulvakorkeuteen. Suuri juoksutusmäärä on nostanut alapuolisten vesistöjen vedenkorkeutta.

Saimaa on kääntynyt nousuun

Vuoksen vesistöalueella Saimaa on miltei 60 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä. Saimaa on lisäjuoksutuksista huolimatta lähtenyt nousuun ja pinnan ennakoidaan olevan kesäkuussa todennäköisesti 30–50 cm nykyistä korkeammalla.

Pienemmistä havaintoasemista Sulkavan Lohnanjärvi ja Halmejärvi ovat nousemassa 2000-luvun ennätyskorkeuteen.

Varaudu mahdolliseen tulvaan jo etukäteen

Tämänhetkisten ennusteiden perusteella kevättulva tulee olemaan tavanomaista korkeampi, joka rantakiinteistöjen omistajien on syytä ottaa huomioon ja huolehtia, että rakennuksille ei pääsisi syntymään tulvavahinkoja. Ympäristöhallinto on laatinut ohjeistuksen siitä, kuinka tulvaan voi varautua ja tehdä omatoimisesti suojauksia rakennusten kastumisen estämiseksi: Kodin suojaaminen tulvalta | Vesi.fi. Tulvavahinkojen korvaaminen on nykyisin vakuutuspohjaista. Lue lisää tulvavahinkojen korvaamisesta: Tulvavahinkojen korvaaminen | Vesi.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye