Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Jaa

SuPer ei kannata hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta, sillä se ei pohjaudu työntekijän suojelun periaatteelle eikä kunnioita työmarkkinaosapuolten sopimusautonomiaa. – Jos luottamusmiehen ensisijaista asemaa ei riittävästi tunnusteta, eikä neuvottelutasapainoa turvata, uhka työehtojen heikentymisestä on todellinen, varoittaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. SuPer on antanut lausunnon hallituksen esitysluonnokseen paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi.

SuPer suhtautuu paikallisen sopimiseen myönteisesti silloin kun se huomioi myös työntekijöiden tarpeet eikä kyse ole heikennyksistä sopimisesta. Hallituksen esityksessä sopimustasapainoa ei kuitenkaan riittävästi turvata. Tilanteissa, joissa työpaikalla ei ole työehtosopimuksen paikallisen sopimisen osapuoleksi edellyttämää henkilöstön edustajaa, työehtojen heikentäminen helpottuisi esityksen myötä merkittävästi.

– Hallituksen esityksessä paikallisen sopimisen lisääminen vaikuttaa lähinnä keinolta hakea säästöjä työntekijöiden työehtoja heikentämällä, Paavola huomauttaa.

Hallitus on perustellut paikallisen sopimisen laajentamista tavoitteella asettaa järjestäytyneet ja järjestäytymättömät yritykset yhdenvertaiseen asemaan, mutta tosiasiassa esitys uhkaa antaa järjestäytymättömille työnantajille pelkästään oikeuksia, ei velvollisuuksia. Hallituksen esityksestä puuttuvat kokonaan velvoittavat säännökset, joilla paikalliseen sopimiseen liittyvää neuvottelutasapainoa vaaditaan myös järjestäytymättömissä yrityksissä. Näin ollen hallituksen esitys itse asiassa luo kannusteita yritysten järjestäytymättömyydelle.

SuPer on tyytyväinen hallituksen päätökseen jättää julkinen sektori laajalti esityksensä ulkopuolelle. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on kattava luottamusmiesjärjestelmä ja laajat mahdollisuuden paikalliselle sopimiselle. Ei ole syytä puuttua järjestelmään, joka toimii. Yksityistä sektoria ei kuitenkaan tule tuottavuuden nimissä asettaa työntekijöiden oikeuksien ja tasapuolisen kohtelun kannalta epäedulliseen asemaan.

SuPer ei kannata hallituksen esitystä, jonka mukaan paikallisen sopimuksen voisi tehdä luottamusmiehen sijaan viimesijassa joko luottamusvaltuutettu tai koko henkilöstö yhdessä enemmistöperiaatteella. SuPer katsoo, että lakiin on kirjattava luottamusmiehen ensisijainen asema henkilöstön edustajana, kun sellainen on työpaikalla valittu, myös kaikilla yksityisen sektorin työpaikoilla.

– Luottamusmiehellä on ammattitaitonsa ja koulutuksen perusteella parhaat edellytykset tasapainoiseen paikalliseen sopimiseen, Paavola painottaa. – Nyt onkin entistä tärkeämpää, että yksityissektorin työpaikoille valitaan luottamusmiehet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Yhteistyössä yksityistä varhaiskasvatusalaa kehittämässä – alalle oma työehtosopimus20.6.2024 11:01:21 EEST | Tiedote

Laadukas varhaiskasvatus rakentaa osaamisen perustaa koko sivistysalalle ja luo pohjan lapsen oikeuksien toteutumiselle. Yksityisellä varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli osana varhaiskasvatuspalvelun tuottamista tarjoten perheille monipuolisia ja laadukkaita palveluita. Yksityisen varhaiskasvatusalan edellytysten vahvistamiseksi Sivista, JHL, SuPer ja Talentia tiivistävät yhteistyötään ja neuvottelevat alalle työehtosopimuksen.

SuPerin Paavola: Terveydenhuollon kriisi ratkeaa vain puuttumalla vanhustenhoidon ongelmiin12.6.2024 09:04:11 EEST | Tiedote

Helsingin Sanomien tuoreen kyselyn mukaan vanhustenhoidon ongelmat heijastuvat laajasti koko terveydenhuoltojärjestelmään (HS 6.9.2024). – Ilmiö ei ole uusi, eikä kriisiin ole ajauduttu yllättäen. SuPer on varoittanut vanhustenhoidon alasajon seurauksista jo kauan. Ratkaisu vanhustenhoidon, ja sitä kautta koko terveydenhuollon kriisiin on yksinkertainen: Hoitopaikkojen määrää tulee lisätä, ei vähentää. Riittävä koulutetun hoitohenkilöstön määrä on turvattava parantamalla palkkausta ja työoloja sekä selkeyttämällä työnjakoa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo. – Alan veto- ja pitovoimaa on parannettava merkittävästi.

SuPerin Paavola: HUS:n rekrytointikielto uhkaa potilasturvallisuutta ja hoitajien työturvallisuutta3.6.2024 11:07:12 EEST | Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan HUS:n säästösuunnitelmista. Yksi suunnitelmista on asettaa rekrytointikielto, joka estää esimerkiksi eläköityvän hoitohenkilökunnan korvaamisen uudella. Toteutuessaan toimi heikentää potilas- ja työturvallisuutta sekä alan veto- ja pitovoimaa. – Yhä pienemmällä henkilöstörakenteella yhä useampi hoitaja on vaarassa uupua ja jättää hoitotyön, mikä syventää alaa piinaavaa henkilöstöpulaa, Paavola huomauttaa. HUS päättää säästötoimistaan maanantaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye