Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä

Jaa

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Kuva avaruudesta
Perseus-galaksijoukko Euclid-avaruusteleskoopin kuvaamana. Kuva: ESA

Tieteellisten kysymysten lisäksi IAU käsittelee myös yleisempiä asioita kuten taivaankappaleiden, pikkuplaneettojen, planeettojen ja tähtien nimeämistä. IAU tarkastelee myös pimeän ja hiljaisen taivaan suojelemista, jota suuret satelliittijärjestelmät saastuttavat valolla. IAU myös luo yhteyksiä ammattilaisten ja suuren harrastajajoukon välille. Johtoryhmä kokoontuu joka vuosi eri puolilla maapalloa keskustelemaan ja tekemään tärkeitä päätöksiä ja suunnitelmia tulevalle kolmivuotiskaudelle.

"Kokous on tärkeä suomalaiselle tähtitieteelle, joka on nousemassa näkyvään asemaan kansainvälisesti. Suomessa ammattitieteilijöiden ja yhteiskunnan vuorovaikutus on hyvin aktiivista", kuvaa IAU:n varapuheenjohtaja, professori Ilya Usoskin Oulun yliopistosta.

"IAU:lla on myös merkittävä rooli tähtitieteen käytön edistämisessä kouluopetuksessa ja vuorovaikutuksessa suuren yleisön kanssa. Tähtitieteelliset löydöt ovat usein seurausta teknologisesta kehityksestä. Tästä näyttävä esimerkki tulee olemaan 'maailman suurin silmä taivaalle', Extremely Large Telescope (ELT), jota Euroopan eteläinen observatorio (ESO), ja Suomi sen jäsenenä parhaillaan rakentavat", jatkaa Suomen tähtitieteen kansalliskomitean puheenjohtaja, professori Seppo Mattila Turun yliopistosta.

IAU:n puheenjohtaja Debra Elmegreen toteaa: "Olemme iloisia, että johtoryhmän kokous pidetään ensi kertaa Suomessa, ja odotamme tärkeitä keskusteluja. IAU:n toiminta perustuu tähtitieteen kansainvälisen yhteistyön edistämiseen. Suomi ja sen rikas tähtitieteen historia ovat olennainen osa IAU:ta."

IAU on perustettu vuonna 1919, ja siinä on noin 12000 jäsentä. Suomi liittyi IAU:hun vuonna 1948, ja ammattijäseniä liitossa on tällä hetkellä noin sata.

IAU:n johtoryhmän jäsenet, mukaan lukien puheenjohtaja, professori Debra Elmgreen (New York, Yhdysvallat) ja tuleva puheenjohtaja, professori Willy Benz (Bern, Sveitsi) vastaavat mielellään median kysymyksiin. Tapahtuma alkaa Helsingissä Suomalaisessa Tiedeakatemiassa 22. huhtikuuta ja jatkuu Rovaniemellä 24. huhtikuuta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediatiedustelut ja kutsut tilaisuuksiin: Professori Ilya Usoskin, Oulun yliopisto, 050 3441247, ilya.usoskin@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Todistusvalinnan ja avoimen väylän tulokset on julkaistu – Oulun yliopisto onnittelee uusia opiskelijoita27.5.2024 12:27:22 EEST | Tiedote

Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat uudet opiskelijat Oulun yliopiston kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on valittu. Todistusvalinta valmistui 27.5.2024, ja valitut saavat ilmoituksen siitä Opintopolku-palvelussa. Valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 11.7. klo 15 mennessä. Onnea kaikille uusille opiskelijoille ja tervetuloa Oulun yliopistoon!

Oulun yliopiston Super Fab Labissa kehitettiin uusi menetelmä piirilevyjen valmistusprosessiin24.5.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja. Se on lisäksi ollut verrattain hidas prosessi ja sopimaton esimerkiksi prototyyppien valmistukseen. Oulun yliopiston Super Fab Labin kehittämä menetelmä mahdollistaa tulostamisen suoraan jyrsitylle piirilevylle.

Euclid-avaruusteleskoopin uudet kuvat paljastavat vapaana seilaavia planeettoja ja sadoittain uusia galakseja23.5.2024 13:23:56 EEST | Tiedote

Universumin salaisuudet kirkastuvat nyt tähtitieteilijöille, kun Euclid-teleskooppi tuottaa ensimmäisiä tuloksiaan. Tutkijat ovat löytäneet satoja uusia galakseja, tähtijoukkoja, vapaana seilaavia Jupiteria massiivisempia planeettoja, sekä galaksijoukkojen painovoiman aiheuttamia gravitaatiolinssejä. Avoin data-arkisto mahdollistaa laajan tieteellisen tutkimuksen. Upeat kuvat median käytettävissä.

Uusi murskausmenetelmä säästää vettä ja energiaa kaivoksilla ja tuottaa parempaa akkumateriaalia – jatkotestaukseen myös muille malmeille23.5.2024 06:03:00 EEST | Tiedote

Uudentyyppisessä murskausmenetelmässä malmeille ja materiaaleille annetaan aiempaa hitaamman puristuksen aikana aikaa reagoida ja murtua eri mineraalien luonnollisia rajoja pitkin. Uudessa tutkimuksessa menetelmän soveltaminen grafiitin kuivarikastukseen tuotti lupaavia tuloksia. Kaivosalan kehittäminen suuntautuu nyt voimakkaasti kohti kestäviä ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye