Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä

Jaa

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Kuva avaruudesta
Perseus-galaksijoukko Euclid-avaruusteleskoopin kuvaamana. Kuva: ESA

Tieteellisten kysymysten lisäksi IAU käsittelee myös yleisempiä asioita kuten taivaankappaleiden, pikkuplaneettojen, planeettojen ja tähtien nimeämistä. IAU tarkastelee myös pimeän ja hiljaisen taivaan suojelemista, jota suuret satelliittijärjestelmät saastuttavat valolla. IAU myös luo yhteyksiä ammattilaisten ja suuren harrastajajoukon välille. Johtoryhmä kokoontuu joka vuosi eri puolilla maapalloa keskustelemaan ja tekemään tärkeitä päätöksiä ja suunnitelmia tulevalle kolmivuotiskaudelle.

"Kokous on tärkeä suomalaiselle tähtitieteelle, joka on nousemassa näkyvään asemaan kansainvälisesti. Suomessa ammattitieteilijöiden ja yhteiskunnan vuorovaikutus on hyvin aktiivista", kuvaa IAU:n varapuheenjohtaja, professori Ilya Usoskin Oulun yliopistosta.

"IAU:lla on myös merkittävä rooli tähtitieteen käytön edistämisessä kouluopetuksessa ja vuorovaikutuksessa suuren yleisön kanssa. Tähtitieteelliset löydöt ovat usein seurausta teknologisesta kehityksestä. Tästä näyttävä esimerkki tulee olemaan 'maailman suurin silmä taivaalle', Extremely Large Telescope (ELT), jota Euroopan eteläinen observatorio (ESO), ja Suomi sen jäsenenä parhaillaan rakentavat", jatkaa Suomen tähtitieteen kansalliskomitean puheenjohtaja, professori Seppo Mattila Turun yliopistosta.

IAU:n puheenjohtaja Debra Elmegreen toteaa: "Olemme iloisia, että johtoryhmän kokous pidetään ensi kertaa Suomessa, ja odotamme tärkeitä keskusteluja. IAU:n toiminta perustuu tähtitieteen kansainvälisen yhteistyön edistämiseen. Suomi ja sen rikas tähtitieteen historia ovat olennainen osa IAU:ta."

IAU on perustettu vuonna 1919, ja siinä on noin 12000 jäsentä. Suomi liittyi IAU:hun vuonna 1948, ja ammattijäseniä liitossa on tällä hetkellä noin sata.

IAU:n johtoryhmän jäsenet, mukaan lukien puheenjohtaja, professori Debra Elmgreen (New York, Yhdysvallat) ja tuleva puheenjohtaja, professori Willy Benz (Bern, Sveitsi) vastaavat mielellään median kysymyksiin. Tapahtuma alkaa Helsingissä Suomalaisessa Tiedeakatemiassa 22. huhtikuuta ja jatkuu Rovaniemellä 24. huhtikuuta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediatiedustelut ja kutsut tilaisuuksiin: Professori Ilya Usoskin, Oulun yliopisto, 050 3441247, ilya.usoskin@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye