Suomen kirjastopalvelu Oy

Kirjastopalvelun ja Muotoiluinstituutin yhteistyö: Kirjava-näyttely aukeaa 25.4.

Jaa

Suomen kirjastopalvelu Oy:n ja LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin yhteistyö tuottaa jo hedelmää: Muotoiluinstituutin Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijat ovat ideoineet yhteistyön aikana lähes toistakymmentä lasten kirjastokalustetta, joiden prototyyppeihin pääsee tutustumaan Lahden kampuksen Luja-galleriassa 25.4.–16.5.2024.

Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat valmistaneet toistakymmentä lasten kirjastokalustetta 25.4. avautuvaan Kirjava-näyttelyyn.
Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat valmistaneet toistakymmentä lasten kirjastokalustetta 25.4. avautuvaan Kirjava-näyttelyyn. Suomen kirjastopalvelu Oy

Syksyllä 2023 alkaneen yhteistyön tavoitteena on rohkaista lapsia kirjastojen käyttäjinä ja tukea lukuharrastuksen kehittymistä. Kirjastojen viihtyisyys on yksi merkittävä tekijä kirjastokokemuksen luomisessa.  

“Kotimaan markkinoilla on vielä vähäisesti tarjolla lasten tarpeisiin räätälöityjä kirjastokalusteita. Monesti ne ovat pienennöksiä aikuisten huonekaluista. Kalusteiden tulisi kiinnostaa lapsia, ja niistä voisi jäädä positiivisia muistoja, jotka kantaisivat pitkään. Näin kirjaston käytöstä tulisi enemmän rutiini, ja samalla pienestä kirjastonkäyttäjästä kasvatetaan pidempiaikaista kirjastonkäyttäjää”, Muotoiluinstituutin vanhempi lehtori Harri Kalliomäki havainnollistaa.

Näyttelyn jälkeen huonekalujen mallikappaleet menevät testattavaksi kirjastoihin. Tarkoitus on tutkia kirjastokalusteiden soveltuvuutta ja mahdollisia jatkokehitystarpeita. Kirjastopalvelu valitsee tuotantoon ja myyntiin menevät kalusteet, ja huonekalusarja tullaan lanseeraamaan syksyllä 2024.

Lasten kirjastokalusteiden suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana 

Kirjastopalvelun ja Muotoiluinstituutin yhteistyö on ollut mieluisa myös opiskelijoille. Viimeisen vuoden sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelija Kerttu Lee innostui etenkin siitä, että tuotteet tulevat lasten käyttöön, ja se mahdollisti mielikuvituksen rajattoman hyödyntämisen suunnittelussa.

“Näkökulma ja perspektiivi tuli kääntää aikuisesta lapseen ja keskittyä nimenomaan siihen, millä lapsen kiinnostus saadaan valjastettua ja ennen kaikkea pidettyä yllä. Toimeksiantona oli suunnitella lainaamista tukevia kalusteita lapsille, joten suunnittelussa tuli ymmärtää lainausprosessin koreografiaa eli aikuisen ja lapsen toimintaa”, Lee kertoo.

Opiskelijat saivat projektissa vapaat kädet asiakastarpeiden kartoittamiseen ja huonekalujen suunnitteluun. Leen mukaan lasten kirjastokalusteiden suunnittelussa tärkeintä on jättää tilaa mielikuvitukselle, omille leikeille ja tarinoiden kertomiselle.

“Lapsi voi itse päättää, mitä erilaiset pinnat ja tekstuurit, materiaalit ja värit viestivät. Suunnittelussa on tärkeää huomioida myös vanhempi, sillä alle kouluikäinen lapsi ei lähtökohtaisesti toimi kirjastossa yksin. Kasatessani ensimmäistä prototyyppiä nauroin ja hihittelin koko ajan. Mietin, että jos suunnitteluvaiheessa hymyilyttää näin paljon, toivottavasti myös lapset saavat kiinni kalusteeni potentiaalista”, Lee sanoo.

Kirjava-näyttely järjestetään 25.4.–16.5.2024 Luja-galleriassa LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella (Mukkulankatu 19, Lahti). Näyttely on avoinna arkisin klo 8–16.  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat valmistaneet toistakymmentä lasten kirjastokalustetta 25.4. avautuvaan Kirjava-näyttelyyn.
Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat valmistaneet toistakymmentä lasten kirjastokalustetta 25.4. avautuvaan Kirjava-näyttelyyn.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastopalvelu Oy

Aino Ketonen: Kirjastojen digitalisoitumista ei kannata pelätä6.6.2024 08:45:00 EEST | Blogi

Kirjastojen digitalisoitumisen myötä tapahtuvat muutokset saattavat tuntua läheltä katsottuina pelottavilta, mutta kirjastotyön ydintä ne eivät muuta. "Digitaalisia palveluita kehitettäessä voimme olla liian varovaisia ja pelätä liikaa asiakkaiden reaktioita muutoksiin", pohtii Vantaan kaupunginkirjaston aineistopäällikkö Aino Ketonen Kirjasto nyt ja tulevaisuudessa -blogissa. "Voimme ja meidän tulee tukea asiakkaita yhteiskunnan edelleen digitalisoituessa."

Heikki Lahnaoja: Ostotuki on rikastuttanut kirjaston kokoelmaa14.12.2023 09:00:00 EET | Blogi

Ostotuen lakkauttaminen tulee vaikuttamaan kirjastoihin huomattavasti. Erityisen suuri merkitys sillä on pienien kirjastojen valikoimiin. "Ostotuella on voinut hankkia laadukkaita kirjoja useampia kappaleita esimerkiksi koululuokkien käyttöön. Sillä on siten ollut suoria vaikutuksia lukuinnon lisäämiseen ja lukutaidon paranemiseen", huomauttaa Pyhäjoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja Kirjasto nyt ja huomenna -blogissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye