Inflaatio hidastuu Euroopan keskuspankin tavoitteen mukaisesti ja pohjustaa rahapolitiikan keventämistä
Inflaatio on hidastunut voimakkaasti vuoden 2022 lopun huipustaan ja oli maaliskuussa euroalueella 2,4 prosenttia. Inflaatio on hidastunut energian hintojen laskun ja rahapolitiikan merkittävän kiristämisen myötä.

”Kesän korvilla voidaan jalkaa ryhtyä keventämään rahapolitiikan jarrulta, jos inflaatio hidastuu ennakoidusti. Suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, Ukrainan vaikeaan tilanteeseen ja Lähi-idän konfliktin mahdolliseen eskalaatioon kaikkine seurauksineen”, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.
Euroalueen talouskasvu on ollut pysähdyksissä vuoden 2022 lopusta lähtien. Heikkoon kehitykseen ovat vaikuttaneet energian ja muiden hintojen noususta johtunut reaalitulojen lasku sekä korkojen noususta ja epävarmuuden lisääntymisestä seurannut investointien ja kulutuksen supistuminen. Toisaalta pahimmat – etenkin energian saatavuuteen liittyvät – kriisiskenaariot on vältetty. Euroalueen työttömyys on alhaisin euroaikana.
Euroalueen kasvun ennakoidaan käynnistyvän loppuvuodesta pitkälti yksityisen kulutuksen vetämänä, mutta se voi myös viivästyä. Lähi-idän konfliktiin ja Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan liittyvät jännitteet voivat nostaa uudelleen energian hintoja tai lisätä tarjontahäiriöitä.
Rahapolitiikan kiristäminen on vaikuttanut siihen, että inflaatio-odotukset ovat palautuneet viimeisen vuoden aikana 2 prosentin inflaatiotavoitteen tuntumaan. Tämän ansiosta palkkapaineet ovat alkaneet tasaantua euroalueella.
Euroopan keskuspankin neuvosto päätti huhtikuun 2024 kokouksessaan pitää ohjauskoron ennallaan 4 prosentissa. EKP:n ohjauskorot ovat tasolla, joka edistää tuntuvasti inflaation hidastumista. EKP:n neuvoston tulevilla korkopäätöksillä varmistetaan, että ohjauskorot rajoittavat kysyntää niin kauan kuin on tarpeen. ”Kesäkuussa saamme päivitetyn arvion inflaation ja pohjainflaation tulevasta kehityksestä sekä rahapolitiikan välittymisestä. Jos arvio vahvistaa luottamustamme siitä, että inflaatio on vakautumassa tavoitteeseen, voimme ryhtyä keventämään rahapolitiikan viritystä ja laskea korkoja. Tämä edellyttää sitä, ettei esimerkiksi geopoliittisessa tilanteessa ja siten energian hintakehityksessä tule lisää takapakkia”, toteaa Rehn.
Rahapolitiikan kiristyminen nosti pankkien antolainauskorkoja. Nyt uusien asuntolainojen korot ovat jo alkaneet hienoisesti laskea, koska markkinoilla odotetaan EKP:n ohjauskorkojen laskevan.
Euroalueen talous kaipaa nopeampaa tuottavuuskehitystä. Tuottavuus vaikuttaa keskipitkän aikavälin inflaatioon ja reaalikoron tasoon. Yksi keskeinen tapa parantaa tuottavuutta on panostaa inhimilliseen pääomaan. Osaavaa työvoimaa tarvitaan, jotta innovaatiot ja uusi teknologia saadaan yrityksissä käyttöön. ”Tuottavuuden paraneminen ei tapahdu yhdessä yössä. Siihen tarvitaan pitkäjänteistä talouspolitiikkaa, joka tukee investointeja ja vahvistaa yritysten kasvumahdollisuuksia”, sanoo Rehn.
Avainsanat
Linkit
Suomen Pankki
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
Den internationella kraftpolitiken medför ökade risker för den finansiella stabiliteten21.5.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Det finländska finansiella systemets omvärld har försämrats betydligt i år. Rysslands anfallskrig utgör alltjämt ett hot mot säkerheten i Europa. Till det spända läget bidrar nu också händelser i väst, då den amerikanska administrationen under president Trump har fått förtroendet för det internationella samarbetet att vackla.
Kansainvälinen voimapolitiikka kasvattaa riskejä rahoitusvakaudelle21.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on heikentynyt merkittävästi tänä vuonna. Venäjän hyökkäyssota uhkaa edelleen Euroopan turvallisuutta. Jännitteitä tulee nyt myös lännestä, kun presidentti Trumpin hallinto horjuttaa luottamusta kansainväliseen yhteistyöhön.
Risks to financial stability are growing due to global power politics21.5.2025 11:00:00 EEST | Press release
The environment in which Finland’s financial system operates has weakened significantly this year. Russia’s war in Ukraine is still a threat to Europe’s security, and there are now also tensions from a westerly direction, as the Trump administration in the United States is undermining confidence in international cooperation.
MUISTUTUS: Kutsu medialle Suomen Pankin tiedotustilaisuuteen 21.5. rahoitusjärjestelmän vakaudesta19.5.2025 11:45:58 EEST | Kutsu
Miten Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on kehittynyt? Vaikuttaako hallinnon vaihtuminen Yhdysvalloissa arvioon rahoitusjärjestelmän vakaudesta? Miten suomalaiset yritykset kestävät toistuvien kriisien toimintaympäristössä? Mitä uutta positiivinen luottotietorekisteri kertoo asuntovelallisista?
Kutsu medialle: Suomen Pankin tiedotustilaisuus 21.5. rahoitusjärjestelmän vakaudesta15.5.2025 14:11:56 EEST | Kutsu
Miten Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on kehittynyt? Vaikuttaako hallinnon vaihtuminen Yhdysvalloissa arvioon rahoitusjärjestelmän vakaudesta? Miten suomalaiset yritykset kestävät toistuvien kriisien toimintaympäristössä? Mitä uutta positiivinen luottotietorekisteri kertoo asuntovelallisista?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme