Lapsetkin pääsevät etävastaanotolle – Uudenmaan Päivystysapu laajentaa palveluaan
Uudenmaan Päivystysavussa tarjotaan etävastaanottomahdollisuutta 19.4.2024 alkaen myös lasten sairauksiin. Lääkäri voi tavata lapsen ja hänen vanhempansa jatkossa videon välityksellä. Palvelun laajentamisen taustalla ovat näytöt etävastaanottojen korkeasta asiakastyytyväisyydestä ja laadukkaista hoitotuloksista.

Etävastaanottomahdollisuutta voidaan 19. huhtikuuta alkaen tarjota lapsipotilaille, jotka hakeutuvat päivystykselliseen hoitoon soittamalla Päivystysavun numeroon 116117. Maksuttomaan puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka suosittelee jatkotoimenpiteet hoidon tarpeen mukaisesti. Jos etävastaanotto soveltuu oireisiin, tilanteeseen, sekä potilaan ja tämän huoltajan toiveisiin, toteutetaan lääkärin tapaaminen videon välityksellä terveydenhuollon asiakasportaali Maisassa.
Päivystyshoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemien kiirevastaanotoilla. Jos oma terveysasema on kiinni, eikä ongelma voi odottaa sen avautumista, Päivystysapu auttaa numerossa 116117. Kiireellisessä tilanteessa voi myös hakeutua suoraan päivystykseen.
Potilaat tutkitusti tyytyväisiä etävastanottoon
Etävastaanottomahdollisuutta on tarjottu jo lokakuusta 2021 alkaen aikuisille ja nyt se laajenee lapsille, joiden tilanne ei edellytä käyntiä fyysisessä päivystyksessä.
”Tutkimuksen mukaan 96 prosenttia aikuispotilaista on saanut palvelusta tarvitsemansa avun ja 97 prosenttia on kokenut lääkärin tapaamisen helpoksi ja vaivattomaksi. Asiakastyytyväisyytemme on erittäin korkea ja potilasturvallisuus on taattu muun muassa ohjaamalla tietyt potilaat oirekriteeristön mukaisesti fyysiseen päivystykseen”, kertoo etävastaanoton kehitystyöstä vastaava erikoislääkäri Arja Kobylin.
Etävastaanottomahdollisuus on saatavilla perjantaisin kello 16–22, lauantaista sunnuntaihin kello 8–22 ja arkipyhinä.
Palvelun tarjoaa HUSin ylläpitämä Uudenmaan Päivystysapu, jonne puhelut ohjautuvat Uudenmaan alueelta Helsinkiä lukuun ottamatta. Helsingissä etävastaanottomahdollisuutta ei ole saatavilla. Jos soitat Päivystysapuun Uudenmaan raja-alueelta, voi puhelu ohjautua muun palveluntuottajan ylläpitämään Päivystysapuun. Saat tarvittaessa yhteyden Uudenmaan Päivystysapuun soittamalla numeroon 09 471 72328.
Yli 12-vuotiailla etävastaanotto edellyttää Maisaan kirjautumista omilla pankkitunnuksilla. Alle 12-vuotiaat voivat osallistua etävastaanotolle huoltajan Maisa-tililtä, jolloin huoltajan puolesta-asiointioikeus tarkistetaan Suomi.fi -palvelusta.
Etävastaanottomahdollisuutta voidaan tarjota yli 1-vuotiaille.
Yhteyshenkilöt
Arja KobylinYleislääketieteen erikoislääkäriAkuutti
Puh:040 5444 359arja.kobylin@hus.fiTietoa HUSista
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme