OAJ on huojentunut koulutuspäätöksistä, mutta tyrmistynyt ammatillisen koulutuksen leikkauksista

Jaa

Petteri Orpon hallitus piti kiinni hallitusohjelman koulutusta, osaamista ja tutkimusta koskevista tavoitteista, mutta päätti kuitenkin leikata sadalla miljoonalla eurolla ammatillisen koulutuksen rahoitusta. OAJ kantaa samaan aikaan huolta kuntien taloustilanteesta, sillä niiden rooli kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä on keskeinen.

Valtaosa koulutusta koskevista leikkauksista saatiin torjuttua, mutta hallituksen päätös leikata ammatillisesta koulutuksesta sata miljoonaa euroa voi johtaa henkilöstövähennyksiin ammatillisessa koulutuksessa sekä vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden työmarkkinoilla.

– Olen huojentunut siitä, että hallitus panostaa edelleen koulutukseen isoista sopeutustoimista huolimatta. Hallitus esimerkiksi panostaa edelleen perusopetukseen, valtionosuuksia kunnille kompensoidaan ja korkeakoulut välttyivät indeksijäädytyksiltä. Olen kuitenkin tyrmistynyt ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksesta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto korostaa.

OAJ:n tuoreen kyselyn mukaan ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden tuen tarve on kasvanut ja opiskeluvalmiudet ovat heikentyneet.

– Tässä tilanteessa leikkausta ammatilliseen koulutukseen on erityisen vaikea ymmärtää, vaikka säästö kohdennetaan toista tutkintoa tekeviin. Osaamistasoa ei voida nostaa eikä työmarkkinoiden osaajapulaan pystytä vastaamaan ammatillista koulutusta leikkaamalla. Pieni myönteinen asia on se, että kymmenen miljoonaa euroa kohdennetaan erityisesti erityisopettajien ja sairaanhoitajien koulutustarpeisiin, Murto sanoo.

– On hyvä asia, että hallitus esimerkiksi satsaa perusopetukseen, ehkäisee koulujen eriytymistä tasa-arvorahalla ja uudistaa oppimisen tuen. Samaan aikaan kuitenkin kuntien taloustilanne huolettaa, sillä kunnilla on keskeinen rooli kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä, Murto toteaa.

Tarve pitkän aikavälin koulutuksen rahoitussuunnitelmalle on yhä olemassa.

– Nuorten oppimistulokset ovat pudonneet niin jyrkästi, että voidaan puhua jopa romahduksesta. Tarvitsemme pitkän aikavälin rahoitussuunnitelman, jonka avulla oppimistaso nousee ja rahoitus voidaan turvata kaikilla koulutusasteilla, Murto korostaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Opiskeluhuollon siirtäminen takaisin kunnille ei vielä korjaa ongelmaa11.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Hallitus selvittää, voitaisiinko opiskeluhuolto siirtää hyvinvointialueilta takaisin kunnille. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa selvityksen tekemistä, mutta katsoo, ettei ratkaisuja pidä tehdä hätiköiden. Olennaisinta on, miten palvelut on resursoitu. OAJ julkaisi kyselytuloksia opiskeluhuollon palveluiden toimivuudesta. OAJ peräänkuuluttaa myös sitä, että koulutuksen erityissuojelus säilyy kaikilla koulutusasteilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye