Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK: Velkaantumisen taittaminen välttämätöntä – kasvupanostukset positiivisia

Jaa

Hallitus on päättänyt kehysriihessä yhteensä noin kolmen miljardin euron sopeutuksesta, josta 1,6 miljardia toteutetaan menoleikkausten ja loput veronkorotusten kautta. EK pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Sopeutuksen rinnalla hallitus teki myös merkittäviä kasvuun kannustavia päätöksiä mm. T&K-panostusten, investointikannusteen ja Tesi-konsernin pääomittamisen myötä.

”Hallituksen toimet julkisen talouden tasapainottamiseksi ovat välttämättömiä. Vaihtoehtoja sopeuttamiselle ei ole, jotta Suomi ei ajaudu taloudenpidossa EU:n tarkkailuluokalle eikä velkaisesta julkisesta taloudesta muodostu kasvun ja investointien estettä. Jos päätöksiä ei tehdä nyt, ovat ne tulevaisuudessa yhä kipeämpiä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.  

Veronkorotukset toteutetaan pääosin nostamalla yleistä arvonlisäveroa. Menoleikkauksissa paino on sosiaali- ja terveyspalveluissa.  

”Päätetyn korotuksen myötä arvonlisävero on nyt Suomessa korkeampi kuin verrokkimaissamme. Tällä on suora negatiivinen vaikutus ostovoimaan, kulutuskysyntään sekä kaupan alan ja palveluiden kilpailukykyyn. Makeisten muita elintarvikkeita korkeampi alv-kanta johtaa vaikeisiin rajanvetoihin ja lisääntyvään hallinnolliseen taakkaan”, Häkämies sanoo.  

Sopeutuksen ohella hallitus päätti kehysriihessä myös uutta kasvua edistävistä toimista.  

”Hallitus löysi ahtaissa raameissa tilaa myös uusille kasvupäätöksille. EK esitti alkuvuodesta investointiporkkanaa, joka olisi Suomen vastaus kovaan kilpailuun uuden teknologian hankkeiden sijoittumisesta. Hallituksen päättämä vihreän siirtymän investointien verohyvitys tukee Suomen pärjäämistä tässä kilpailussa. Tarvitsemme kipeästi uusia investointeja esimerkiksi vetyyn, akkuteknologiaan ja teräkseen. Investointien kautta maahan syntyy uusia työpaikkoja ja elinkeinorakenteemme monipuolistuu. Samalla on huolehdittava, että investointiluvituksen sujuvoittaminen etenee ripeästi”, Häkämies sanoo.  

Hallitus tekee T&K-rahoituslain mukaisesti merkittäviä panostuksia tutkimus- ja kehitystoimintaan ja suuntaa niitä erityisesti tukemaan yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Tämä on ollut myös EK:n tavoitteena.  

”Suomi tavoittelee T&K-panoksissa neljän prosentin tasoa suhteessa BKT:hen. Valtion rahoituksen osuus tästä on vain 1,2 prosenttia. Jos haluamme päästä tavoitteeseen, julkisella rahoituksella on vivutettava liikkeelle yritysten investointeja T&K-toimintaan. Kehysriihen päätökset painottavat yritysten ja korkeakoulujen yhteistyötä ja tukevat tämän tavoitteen saavuttamista. Tehdyillä linjauksilla voidaan toistaa 2000-luvun alun menestystarina, joka perustui yritysten, korkeakoulujen ja rahoittajien yhteistyölle.”  

Lisätiedot: toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen haastattelupyynnöt viestintäjohtaja Nora Elersin kautta, puh. 050 574 6977

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannearviot pysyneet synkkinä29.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat pysyneet kriisiaikojen tasolla. Yritysten suhdanneodotukset ovat kohonneet hieman viime tammikuun tiedustelusta, mutta ovat yhä selvästi mollivoittoiset. Talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista sekä teollisuutta. Palvelualat ovat puolestaan kannatelleet yhä Suomen taloutta ja etenkin työllisyyttä viime kuukausien aikana.

EK ja Perheyritysten liitto: Pk-sektorin yrittäjät ja omistajat peräänkuuluttavat EU:lta vahvempaa kasvun selkänojaa24.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Pk-sektorin kasvu tulee nostaa EU-politiikan prioriteettien joukkoon seuraavalla viisivuotiskaudella. EU-sääntelyssä on aikaansaatava mitattavia tuloksia siten, että pk-sektoriin kohdistuvia raportointivaatimuksia vähennetään neljänneksellä. Rahoituksen saatavuus on varmistettava sekä saatava sisämarkkinoiden täysi kasvupotentiaali pk-sektorin käyttöön, kannustavat EK:n ja Perheyritysten liiton yrittäjät. Pk-yritysten kilpailukykyinen ja kasvua edistävä toimintaympäristö on kriittinen rakennusaine EU:n tulevalle menestykselle, korostaa EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas (Hoitokoti Päiväkumpu Oy): ”Pk-yritykset tarjoavat eurooppalaisille yli 100 miljoonaa työpaikkaa ja tuottavat yli puolet EU:n bruttokansantuotteesta. Ne ovat avainroolissa niin uusien innovaatioiden tuottajina kuin ilmastonmuutoksen ratkaisijoina. EU:n tulee tästä syystä aloittaa tulevalla kaudella kilpailukykyremontti, jolla luodaan uudet edellytykset pk-yritysten kasvulle.” Suomen ja perheyritysten e

Elinkeinoelämän järjestöt: Vahvistetaan Suomen EU-vaikuttavuutta22.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Elinkeinoelämän järjestöt ovat valmiina tekemään oman osansa, jotta Suomen vaikuttavuus EU-päätöksenteossa vahvistuu ja jotta EU kykenee tehokkaasti vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen ja uusiin turvallisuusuhkiin. Samoin on huolehdittava siitä, että Suomelle merkittävät kansalliset erityispiirteet tulevat huomioiduiksi EU-päätöksenteossa. Tehokas EU-vaikuttaminen edellyttää strategisten prioriteettien jatkuvaa määrittämistä, vaikuttamista ja seurantaa. Elinkeinoelämän järjestöt yhdistävät voimiaan

Elinkeinoelämän viestit EU-vaaleihin: Euroopan on herättävä kilpailukykyhaasteeseen8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppa on vedenjakajalla. Vihreän talouden kilpailukyky, sisämarkkinoiden pelastaminen sekä turvallisuuden vahvistaminen tulee EK:n vaalitavoitteiden mukaan nostaa EU:n prioriteeteiksi seuraavalla viisivuotiskaudella. Ukrainan tuen jatkuminen on sekä Euroopan että Suomen ehdoton etu. Tulevalla vaalikaudella ratkaistaan EU:n talouden suunta - otammeko kilpailukykyhaasteen tosissamme vai näivetymmekö. Kilpailukyvyn varassa ratkeaa myös Euroopan kyky vastata ympäristön, turvallisuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: ”Meillä Suomessa on jo vuosia sitten lyönyt läpi ajatus siitä, että kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voivat toimia kestävän kasvun ajureina ja synnyttää innovaatioita, työtä ja hyvinvointia. On siis myös ympäristön etu, että kestävästi toimivat yritykset pärjäävät ja niiden kilpailukyky vahvistuu. Nyt on syytä vaikuttaa sen puolesta, että sama ajattelutapa saataisiin EU-politiikan johtoajatukseksi”. Valtiontukisääntöjä o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye