Vihreät - De Gröna

Vihreiden Krista Mikkonen: Hallitus ei tee mitään luontokadon edessä – kehysriihestä tuleville sukupolville tarjolla oli vain olankohautus

Jaa

Vihreät on äärimmäisen pettynyt hallituksen kyvyttömyyteen huomioida luontokatoa kehysriihessään. Hallitukselta kaivattaisiin runsaasti toimia luonnon puolesta, mutta hallitus ei tee mitään, ihmettelee vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen.

Krista Mikkonen
Krista Mikkonen

– Asiantuntijaviesti on selvä. Hallituksen politiikka ei toistaiseksi riitä edes hidastamaan luontokatoa, saati pysäyttämään sitä. Jos hallitus kantaisi oikeastii huolta Suomen tulevaisuudesta, se yrittäisi tehdä jotain. Ainoa mitä hallituksella on tarjota, on lisäleikkauksia ympäristöministeriöön. On käsittämätöntä, että hallitukselta on riittänyt rahaa esimerkiksi turpeen tukiin, mutta ei mitään luonnolle, Mikkonen toteaa.

– Lisäksi hallitus horjuu edelleen myös jo sopimiensa asioiden äärellä. Tästä riihestä odotettiin rahoitusta saimaanlohen tilanteeseen Palokin koskien ennallistamisella. Hallitus tyytyi vain toteamaan, että asia on osa hallitusohjelmaa. Palokki on ainoita hallituksen luontopanostuksia eikä sitäkään saada maaliin, Mikkonen hämmästelee.

Hallituksen politiikka on jo entuudestaan heikentänyt tuntuvasti Suomen mahdollisuuksia torjua luontokatoa. Hallitus on leikannut luonnonsuojelun rahoitusta yli kolmanneksen. Samalla hallitus vaikuttaa pyrkivän heikentämään luonnonsuojelua jokaisessa käänteessä. Valtion vanhojen metsien tilanne on huolestuttava, sillä julkisuudessa hallituksen vahtivuorolla suojelua yritetään minimoida. Suomen tavoitteet luontokadon torjumiseksi horjuvat. Samalla hallitus vastustaa EU:ssa luonnon tilaa parantavia toimia. 

Hallituksen riihen keskeinen tarina on talouden vahvistaminen. Vihreät jakaa huolen Suomen talouden tilasta. Toisin kuin hallitus vihreät ymmärtää myös sen, että luontokadon eteneminen tarkoittaa suuria kustannuksia myöhemmin. Siksi tekoja ei voi viivästyttää.

– Rahaa luontotoimia varten olisi voinut etsiä ympäristölle haitallisia yritystukia karsimalla ja lisäämällä ympäristöhaittojen verotusta. Hallitukselle on esimerkiksi  jo tuotu esitys maankäytön muutosmaksusta. Näihin ei hallituksella ole ollut valmiutta, mutta sen sijaan hallitus hakee lisää tuloja lisäämällä valtion metsien hakkuuta, Mikkonen huomauttaa.

– Hallituksen halukkuus juosta saksien kanssa on johtanut myös dramaattisiin, jopa ennakoituakin suurempiin vaikutuksiin. Esimerkiksi Metsähallituksen luontopalvelut on ilmoittanut, että soiden ennallistaminen romahtaa neljännekseen aiemmasta hallituksen leikkausten vuoksi. Tätä menoa hallituksella on tarjota tuleville sukupolville vain sukupuuttoja, samenevia vesiä ja katoavaa luontoa, Mikkonen suree.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Ohisalo: Kohtuuhintainen asuminen on turvattava kaupungeissa – Vihreät julkaisivat uuden suurten kaupunkien ohjelman23.5.2024 08:26:00 EEST | Tiedote

Vihreiden uudessa suuria kaupunkeja koskevassa ohjelmassa kuvataan kestävän asuntopolitiikan tavoitteita ja ratkaisuja suurissa kaupungeissa. Ohjelmassa esitellään myös Vihreiden ratkaisuja ilmastokriisin ja luontokadon torjumiseksi suurissa kaupungeissa sekä toimia kaupunkien elinvoiman ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suurien kaupunkien ohjelma hyväksyttiin Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 19.5.

Ville Niinistö: “Vihreät on takuupuolue sille, että laita- ja äärioikeistolle ei anneta valtaa”18.5.2024 11:19:08 EEST | Tiedote

Europarlamentin jäsen Ville Niinistö korosti Vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Vihreiden roolia Eurooppa-myönteisenä takuupuolueena ja äärioikeiston vastavoimana. Niinistön mukaan eurooppalaiset valitsevat nyt, annetaanko valtaa niille, jotka haluavat rakentaa vai niille, jotka rikkovat ja uhkaavat ihmisten sekä EU-maiden välistä yhteisöllisyyttä sekä palvelevat Putinin intressejä.

Atte Harjanne: Näen mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.18.5.2024 10:26:06 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa esiin suomalaisten arvostuksen kotimaan luontoamme kohtaan sekä luonnon positiivisen vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Harjanne kävi läpi hallituksen pitkää syntilistaa surkeasta luonto- ja ilmastopolitiikasta ja korosti, että näkee mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye