SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Kouluturvallisuus ei parane ilman juurisyihin puuttumista

Jaa

Eduskunnan keskustellessa tänään koulurauhasta ja turvallisuudesta on tärkeätä kiinnittää huomiota kouluampumisten taustalla oleviin tekijöihin.

– On hätkähdyttävää, että kouluampumisten taustalta löytyy hämmästyttävän usein tekijän kokemaa kaltoinkohtelua, yksin jättämistä ja ulossulkemista kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd) toteaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Tutkimuksen (Leary, Kowalski, & Smith, 2003) mukaan 15 amerikkalaisesta kouluampujasta 13 oli kokenut yhteisönsä torjuntaa, ulossulkemista tai muunlaista kaltoinkohtelua. Monen motiivina oli ollut nimenomaan se, että he kokivat muiden kohdelleen heitä epäreilusti, kaltoin, jättäneet yksin tai sulkeneen heidät kokonaan näkymättömyyteen. Sama tulos löytyy suomalaistutkimuksesta (Oksanen, Nurmi, Vuori & Räsänen, 2013) liittyen Jokelan kouluampumistapaukseen. ”Häntä kiusattiin ja hän koki itsensä ulos suljetuksi. Sekä koulu että perhe epäonnistuivat hänen integroimisessaan yhteisöön.”

– Ei riitä, että me huolehdimme harrastuksista, kouluterveydenhuollosta, kuraattoreista, psykologeista tai mielenterveyspalveluista. Tärkeänä muutoksen avaimena on kasvattaa lapset ja nuoret sellaiseen yhteisöllisyyteen ja sellaisiksi aikuisiksi, jotka huolehtivat yhdessä siitä, että ketään ei jätetä ulkopuolelle tai yksin eikä ketään kiusata – niin päiväkodissa, koulussa kuin myöhemmin työyhteisössä, Eloranta korostaa.

Ostrakismi eli yhteisöstä ulos sulkeminen aiheuttaa suurta inhimillistä kipua. Kipua ja uhkaa yhteenkuuluvuuden tunteelle, itsetunnolle ja merkityksellisyydelle. Pitkittyessään se voi saada aikaan eristäytymistä, masentuneisuutta, keinottomuutta, toivottomuutta. Viime kädessä se voi vaikuttaa jopa sisäiseen turvallisuuteemme, sillä yhteisöstä ulos suljettu on erityisen altis jopa radikalisoitumiseen ja ääritekoihin, sillä yhteisöstä ulos suljettu on sellaiseenkin erityisen altis. (Kipling Williams)

– Kiusaamisen ja kouluväkivallan ehkäisemisen lisäksi erityinen huomio pitää kohdistaa ulos sulkemisen eli ostrakismin kitkemiseksi suomalaisesta yhteiskunnasta eli yhteisöllisyyttä pitää vahvistaa. Monia erilaisia toimia tarvitaan, mutta yhtenä keinona on esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksen määrän lisääminen varhaiskasvatuksen ja koulujen opetussuunnitelmiin, jotta lapsista ja nuorista kasvaa toiset ihmiset huomioon ottavia empaattisia aikuisia, Eloranta sanoo.

WHO:n selvityksen mukaan jo useat maat ovat laatineet kansallisen yksinäisyyden vähentämisen ja yhteisöllisyyden vahvistamisen toimenpideohjelman. Mukaan tarvitaan sekä yhteiskunnan yhteisiä toimia, että yksilöiden toimijuuden vahvistamista yhteisöllisyyden lisäämiseksi.

– Täällä Suomessa laadimme vastaavia suosituksia Eduskunnan (epävirallisessa) ryhmässä yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa yhdessä keskeisten ministeriöiden, asiantuntijoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Toivon, että työryhmämme työ saadaan sen valmistuttua osaksi ihan virallisia toimintasuunnitelmia läpi suomalaisen yhteiskunnan niin, että yhteisöllisyyden vahvistuminen ja yksinäisyyden vähentyminen alkaa vähitellen näkyä jokaisen suomalaisen arjessa parempana hyvinvointina, Eduskunnan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa toinen puheenjohtaja Eloranta toivoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Hallituksen päätös lakkauttaa ulkomailla asuvien suomalaisten kansaneläkkeiden maksu herättää suurta huolta ja suuttumusta30.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, miksi hallitus puuttuu ulkomailla asuvien suomalaisten eläkeläisten oikeuteen saada kansaneläkettä. Kiljusen mukaan on ennenkuulumatonta, että hallitus ottaa äkillisen jyrkän kannan lopettaa kansaneläkkeiden maksu ulkomailla asuvilta kansalaisiltaan ja kajoaa suoraan heidän toimeentuloonsa eläkevuosina.

Anna-Kristiina Mikkonen (SDP): Istället för Orpos modell, en riktig nordisk modell? En skriflig fråga till de nordiska ländernas regeringar30.4.2024 07:48:00 EEST | Tiedote

Riksdagsledamot Anna-Kristiina Mikkonen (SDP) har inlämnat en skriftlig fråga till regeringarna i de nordiska länderna i egenskap av ledamot i Nordiska rådet. I frågans bakgrundsmaterial informerar hon om det sätt regeringen Orpo planerar försämra de fackliga rättigheterna och arbetstagarnas position på arbetsmarknaden. Med sin skriftliga fråga vill Mikkonen höra mera om hur de nordiska regeringarna har agerat för att främja sysselsättningen och hur de säkerställer ett fungerande avtalssamhälle.

Anna-Kristiina Mikkonen (SDP): Orpon mallin sijaan oikea pohjoismainen malli? Kirjallinen kysymys Pohjoismaiden hallituksille30.4.2024 07:48:00 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen (SDP) on esittänyt Pohjoismaiden hallituksille kirjallisen kysymyksen Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä. Kysymyksen tausta-aineistossa hän kertoo, miten Orpon hallitus aikoo heikentää ammattiyhdistysoikeuksia ja työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla. Mikkonen haluaa kirjallisella kysymyksellään kuulla lisää siitä, miten Pohjoismaiden hallitukset ovat edistäneet työllisyyttä ja miten ne varmistavat toimivan sopimusyhteiskunnan.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Kimmo Kiljunen: Hallitus vie rauhantyöltä rahat ja käpertää Suomea sisäänpäin27.4.2024 13:33:31 EEST | Tiedote

Hallituksen päätös poistaa budjetista rauhantyön tekemisen momentti on historiallisen lyhytnäköistä. Venäjä jatkaa sotatoimia Ukrainassa, Lähi-idässä jännitteet kasvavat ja väkivaltaisten konfliktien taso on korkeimmillaan sitten toisen maailmansodan, toteaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Kimmo Kiljunen. – Tässä kavennetaan suomalaista kansalaisyhteiskuntaa erittäin rajulla otteella ja viedään rauhanjärjestöiltä kaikki edellytykset tehdä merkittävää työtä, Kiljunen sanoo. Avustuksesta on vastannut oikeusministeriö. Päätös rauhanjärjestöjen tukien leikkaamisesta tehtiin yllättäen ja jo aikaisemmin kuluvana vuonna tukiin oli tehty 60 prosentin leikkaus edelliseen vuoteen nähden. – Jo ensimmäiset päätökset olivat kertakaikkisen vääriä, mutta tässä viedään monen edellisen sukupolven työn jatkumiselta matto alta. Presidentti Alexander Stubb on korostanut Suomen roolia rauhanvälityksen suurvaltana. Hallitus ei voi uskottavasti edustaa samaa linjaa, vaan se vie Suomen maakuvaa pik

Suuren valiokunnan sd-edustajat: Metsien seurannan yhtenäistäminen on Suomen etu26.4.2024 15:06:30 EEST | Tiedote

Sosialidemokraatit kannattavat metsien seurannan kehittämistä EU-tasolla. Suomen etu on, että metsien seurantaa voidaan yhtenäistää jäsenmaiden välillä ja tietoa jakaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyviin metsiä uhkaaviin ongelmiin vastaamiseksi. Suomella on jo olemassa olevat kehittyneet järjestelmät metsien seurantaan, ja samaa kunnianhimoa tulisi vaatia myös muilta EU-mailta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye