Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston operatiivinen tulos 2023 oli 16 miljoonaa euroa miinuksella

Jaa

Varainhankinta sekä sijoitus- ja rahoitustuotot nostivat kokonaistuloksen plussalle. Yliopisto lisää sijoitustoiminnan tuotonjakoa perustehtävään seuraavien viiden vuoden ajan.

Helsingin yliopiston tilinpäätös 2023
Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston vuoden 2023 operatiivinen tulos (=tulos ilman sijoitustoiminnan ja varainhankinnan vaikutusta), verojen jälkeen oli 16 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Varainhankinnan, sijoitus- ja rahoitustoiminnan ylijäämä oli 72 miljoonaa euroa, mikä nosti kokonaistuloksen 57 miljoonaa euroa plussalle. Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tulokseen sisältyi 58 miljoonaa euroa sijoitusten arvonmuutoksia.

Perusrahoitus kasvoi 20 miljoonaa euroa. Rahoitusta kasvattivat etenkin yliopistoindeksi ja sen vuoden 2022 takautuva korjaus.

Helsingin yliopiston osuus opetus- ja kulttuuriministeriön yliopistojen rahoitusmallin kautta tulevasta rahoituksesta pieneni hieman. Yliopiston vuosittainen perusrahoitus laskee yliopiston omien laskelmien perusteella seuraavien kolmen vuoden aikana 10 miljoonaa euroa vuodessa eli rahaa on käytettävissä joka vuosi 10 miljoonaa euroa edellistä vuotta vähemmän.

Puolet tutkimusrahoituksesta Suomen Akatemiasta

Perusrahoituksen lisäksi yliopisto hankkii täydentävää rahoitusta eri lähteistä. Täydentävä rahoitus teki ennätysvuoden. Täydentävä rahoitus oli yhteensä 340 miljoonaa euroa, josta tutkimusrahoitusta oli 253 miljoonaa euroa. Noin puolet tutkimusrahoituksesta on Suomen Akatemian rahoitusta.

Yliopiston operatiiviset kulut nousivat yhteensä kuusi prosenttia. Henkilöstökustannukset olivat 477 miljoonaa euroa, mikä vastasi 61 prosenttia operatiivisista kokonaiskuluista.

Sijoitustoiminnalla hyvä vuosi

Helsingin yliopiston arvopaperisalkun tuotto oli +13,5 prosenttia vuonna 2023. Tuottoa nostivat ensisijaisesti maailmanlaajuisesti sijoittavat vastuulliset osakeindeksirahastot. Salkun arvo oli vuoden lopussa 672 miljoonaa euroa. Akateemisen tutkimuksen pohjalle rakentuvan Helsingin yliopiston sijoitusstrategian kulmakiviä ovat hajauttaminen, alhaiset kustannukset ja ilmastonmuutoksen torjunta. Arvopaperisalkun keskimääräinen vuosituotto vuoden 2019 alusta on ollut +11,6 prosenttia.

Helsingin yliopiston hallitus on päättänyt lisätä sijoitustoiminnan tuotonjakoa perustehtävään vuosittain enintään noin 10 miljoonalla eurolla vuosina 2024−2028. Ylimääräinen tuotonjako kohdistetaan tutkimuksen tukemiseen.

Yhteyshenkilöt

Kvestori Marjo Berglund, marjo.berglund@helsinki.fi, p. 0294122213

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye