Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu

Jaa

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Kymijoen vesistöalueen pohjoisosissa Viitasaaren reitillä järvien vedenpinnat ovat nousseet nopeasti ja ovat ajankohtaan nähden huomattavasti normaalia korkeammalla. Kivijärven vedenpinnan odotetaan nousevan keskimääräistä tulvahuippua noin 20 cm korkeammalle. Muuruejärven vedenpinta nousee mahdollisesti lähelle yli satavuotisen mittaushistorian korkeinta lukemaa. Koliman tulvat ovat huipussaan noin kuukauden päästä, jolloin vedenpinnan ennustetaan olevan noin 30 cm keskimääräistä vuosimaksimia ylempänä.

Keiteleen vedenpinta nousee todennäköisesti toukokuun puoleenväliin mennessä vielä noin 30 cm, jolloin tulvahuippu olisi ennusteiden mukaan noin 20 cm keskimääräistä vuosimaksimia ylempänä. Tulva on myös pitkäkestoinen, sillä vedenpinta ei ehdi laskea juhannukseen mennessä kovinkaan paljon.

Etelämpänä Jyväskylän seudulla Muuratjärvellä vedenpinta nousee myös keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle ja saavuttanee huippunsa lähipäivinä. Vaajakosken kautta Päijänteeseen laskevan Leppäveden pinta nousee tuoreimpien arvioiden mukaan 10 cm keskimääräistä vuosimaksimia ylemmäksi.

Päijänteen pinta nousee tämänhetkisten ennusteiden mukaan ainakin kesäkuun alkuun asti. Päijänteen ylin vedenkorkeus on tänä vuonna keskimääräistä suurempi.

Kokemäenjoen vesistössä Keurusselällä tulvan nousu on hidastumassa sään kylmetessä. Vedenpinnan arvioidaan nousevan seuraavien kolmen viikon aikana vielä ainakin 20 cm.

Varaudu mahdolliseen tulvaan jo etukäteen

Rantakiinteistöjen omistajien on syytä ottaa huomioon tavanomaista korkeampi kevättulva ja huolehtia, että rakennuksille ei pääsisi syntymään tulvavahinkoja. Ympäristöhallinto on laatinut ohjeistuksen siitä, kuinka tulvaan voi varautua ja tehdä omatoimisesti suojauksia rakennusten kastumisen estämiseksi.

Kodin suojaaminen tulvalta | Vesi.fi

Tulvavahinkojen korvaaminen on nykyisin vakuutuspohjaista. Lisätietoja tulvavahinkojen korvaamisesta:

Tulvavahinkojen korvaaminen | Vesi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Timo Sokka
puh. 0295 024 816
timo.sokka@ely-keskus.fi

Vesitalousasiantuntija Tomi Muinonen
puh. 050 566 1154
tomi.muinonen@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa lähelle tulvarajaa – kesäkuun alkupuolella saavutetaan tulvahuippu16.5.2024 15:37:16 EEST | Tiedote

Päijänteen vedenkorkeus jatkaa nousuaan kesäkuulle asti ja saavuttaa tulvahuippunsa kesäkuun alkupuolella. Päijänteen osalta vesitilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Rannalta kannattaa kerätä irtotavarat suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Valtaosa Keski-Suomen järvien vedenkorkeuksista on kuitenkin jo saavuttanut tulvahuipun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye