SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Hallituksen leikkaus sote-järjestöiltä on järjenvastainen

Jaa

SOSTEn mukaan Orpon hallitus leikkaa sote-järjestöiltä 130 miljoonaa euroa tulevien vuosien aikana. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm ihmettelee, eikö hallitus ymmärrä ollenkaan, kuinka tuottavasta menoerästä se on leikkaamassa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Tunnettu ”sivistyspuolue Kokoomus” leikkaa koulutuksesta, ja nyt myös aiemmin tunnettu ”talouspuolue Kokoomus” leikkaa sote-järjestöjen rahoituksesta, joka tutkitusti on tehokasta ja tuottavaa. Aikaisemmalla 384 miljoonan euron avustuksella on saatu aikaan valtavasti palveluita ja toimintaa, joka on vähentänyt julkisten palveluiden kuormitusta, ihmettelee Malm.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen merkitys on siinä, että pienellä rahoituksella saadaan valtava vaikutus, koska iso osa työstä tehdään vapaaehtoisvoimin. Noin puoli miljoonaa suomalaista on mukana sote-järjestöjen vapaaehtoistyössä, joka vastaa noin 20 000 henkilötyövuoden panosta.

Malmilla on omakohtaista kokemusta järjestöjen tarjoamasta tuesta.

– Jokainen, joka on ikinä sairastunut vaikkapa syöpään, tietää kuinka tärkeää työtä esimerkiksi syöpäjärjestöt tekevät. Järjestöt tarjoavat palveluita siellä, mihin julkinen koneisto ei tarpeeksi ripeästi pääse. Palvelut ja neuvonta vastaavat nopeasti yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja antavat apua arjen haasteisiin. Tämäkin leikkaus kohdistuu suoraan yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin: lapsiin, nuoriin, pitkäaikaissairaisiin, vanhuksiin. Mietin kaikkia niitä lapsia ja nuoria, jotka vaikkapa tapaavat ensimmäisen samaa sairautta sairastavan lapsen järjestöjen toiminnassa ja niitä aikuisia, joiden arkea ja jaksamista järjestöt jatkuvasti tukevat. Sairastuneelle vertaistuen merkitys on aivan sanoin kuvaamaton – valitettavasti hallitus ei sitä ymmärrä, lataa Malm.

Hyvinvointialueet ja kunnat eivät pysty korvaamaan järjestöjen matalan kynnyksen tukea ja ennaltaehkäisevää työtä varsinkaan, kun hallitus kiirehtii leikkauksia voimaan aiempaa nopeammin.

– Järjestöille ei anneta oikeastaan ollenkaan aikaa sopeutua ja järjestöjen oman arvion mukaan jälki tulee olemaan hurjaa. Hallituksen tulisi ymmärtää, että ei palveluntarve tule mihinkään katoamaan. Päin vastoin, se joko näkyy pahoinvointina tai valtavana paineena julkisella puolella. Hallitus ei tule päätöksellään saavuttamaan yli sadan miljoonan euron säästöä – ei mitenkään, päättää Malm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n eurovaaliohjelman julkistus 3.5.25.4.2024 13:15:05 EEST | Kutsu

Arvoisa median edustaja, lämpimästi tervetuloa SDP:n eurovaaliohjelman julkistustilaisuuteen perjantaina 3.5. klo 12–13 Clarion Hotel Helsinkiin Jätkäsaareen (os. Tyynenmerenkatu 2, Helsinki). Tarjolla on myös lounas klo 11.30. Tilaisuudessa vaaliohjelman esittelee SDP:n puoluejohto puheenjohtaja Antti Lindtmanin johdolla. Paikalla on myös SDP:n eurovaaliehdokkaita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan tilaisuuteen ennakkoon tämän lomakkeen kautta 29.4. mennessä.

SDP:n puoluejohdon vappupuheiden paikkakunnat ja aikataulu24.4.2024 08:41:51 EEST | Tiedote

Arvoisa median edustaja, tiedoksi SDP:n puoluejohdon vappupuheiden paikkakunnat ja aikataulut. Kaikki tapahtumat ovat vappupäivänä 1.5. Kaikki SDP:n vapputapahtumat puhujineen päivittyvät SDP:n verkkosivuille: https://www.sdp.fi/vappu-2024/ Huomaathan, että myös mahdolliset viime hetken muutokset päivittyvät verkkosivuile. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman Kempeleen vappujuhlassa klo 11.00 (os. Kirkkotie 18) Oulun vappujuhlassa, Rotuaarin lava klo 12.00 SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar Hyvinkään vappujuhlassa, Hyvinkään kauppatori klo 11.00 SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm Imatran vappujuhlassa klo 10.00 (os. Koskenparras 3) Joutsenon tori klo 11.30 Lappeenrannan Satamatori klo 13.00 SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen Salon vappujuhlassa, Salon kauppatori klo 12.00 SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Mikkelin vappujuhlassa, Mikkelin tori klo 10.30. Vappujuhla jatkuu SDP:n vapputilaisuudessa Cafe Saundissa klo 12.30 SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye