Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

YKA: Hallituksen leikkaukset uhkaavat monien ykalaisten työpaikkoja

Jaa

Hallituksen kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset sisältävät toimia, jotka tulevat realisoitumaan huolestuttavalla tavalla monien ykalaisten työpaikoille erityisesti valtionhallinnossa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Säästöt tulevat tarkoittamaan henkilöstövähennyksiä ykalaisten työpaikoille.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Hallituksen kehysriihipäätös tarkoittaa valtionhallinnolle mittavaa 150 miljoonan euron leikkausta jo aiemmin päätetyn 243 miljoonan euron päälle. Kokonaisuus on jättileikkaus sektorille, jolla työskentelee kolmannes ykalaisista.  

“Nämä toimenpiteet johtavat väistämättä siihen, että joitain vastuita tai tehtäviä tullaan karsimaan valtionhallinnossa. Se mistä karsitaan, tulee olemaan haastavaa, kun tehtävät ovat lakisääteisiä”, sanoo Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen. 

Valtion budjetissa valtionhallinnon lisäleikkaus on pieni kokonaisuus, jolla taloutta ei pelasteta. Kuitenkin laadukkaalle lainvalmistelulle ja lukuisten ykalaisten työoloihin leikkaukset tarkoittavat huomattavia heikennyksiä. Valtionhallinnolla suuri työkuorma ja päivittäinen kiire rasittavat jo nykyistä henkilöstöä. Kysymmekin, oliko tämä välttämätön toimenpide? 

Valtionhallinnon lisäksi ykalaisten työoloihin vaikuttavat erityisesti kehitysyhteistyöhön kohdistuvien leikkausten aikaistaminen ja lisäleikkaus, sekä säästöt järjestöjen valtionavustuksiin ja sosiaalihuollon palveluihin. 

Samalla päätettiin tehdä joitakin panostuksia tulevaan, näistä merkittävimpänä TKI-rahoituksesta kiinni pitäminen. Tämä on tärkeä päätös isojen säätötoimenpiteiden lomassa. Kokonaisuudessaan kehysriihi sisältää kuitenkin lukuisia toimia, jotka näkyvät ja tuntuvat heikentävästi useiden ykalaisten työpaikoilla. 

Lue myös: 30.3.2023: YKA: Valtionhallinnon resurssit ovat riittämättömät (yka.fi)  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Kysely: Puolet kuntien ja hyvinvointialueiden ykalaisista kokee itsensä henkisesti uupuneeksi työssään vähintään viikoittain – hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan25.4.2024 10:55:23 EEST | Tiedote

Kuntasektorin ja hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä. Korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kyselyyn vastanneista kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye