Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne heikoin rehevissä ja matalissa järvissä

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti maalis–huhtikuussa 38 järven happitilannetta. Järvet jäätyivät varhain syksyllä ja pitkä jääpeitteinen kausi näkyi erityisesti matalien ja rehevien järvien happitilanteen heikentymisenä. Syvemmissä järvissä hapen määrä vähenee usein pohjaa kohden, koska eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu. Pitkä jäätalvi näkyi lievästi myös syvempien järvien happipitoisuuksissa. Kuusamossa järvien jäänpaksuus oli maalis-huhtikuussa keskimäärin 0,8 m, Taivalkoskella 0,7 m ja Pudasjärvellä 0,6 metriä. Oulun ja Rokuan järvissä jään paksuus oli 0,6 m ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla 0,5 metriä. Talven aikana ELY-keskuksen on ilmoitettu kalakuolemista Sievin Jyringinjärvellä, Vaalan Syväjärvellä ja Oulun Laholaisojassa.

Talvisella järvellä on hapetinlaite avannossa.
Talviaikaista järven hapetusta Oulun Kuivasjärvellä. Kuva Juhani Aho, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järvien seurantaohjelmassa vuosittaisessa seurannassa ovat Yli-Kitka syvänne Kuusamossa, Oulujärven Niskanselkä Vaalassa, Iso Vatjusjärvi Haapavedellä ja Komujärvi Pyhäjärvellä. Muut seurantakohteet vaihtuvat vuosittain. Järviä havainnoidaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa (maalis-, heinä-, elo- ja syys–lokakuussa). Maaliskuussa seurannalla saadaan tietoa järvien happitilanteesta talvikerrostuneisuuden lopussa. Näytteenottopaikka on yleensä järven syvänne. 

Talvella jääpeite estää hapen liukenemisen ilmasta

Pitkä jääpeitteinen kausi näkyi erityisesti matalien ja rehevien järvien happitilanteen heikentymisenä. Yli-Kitkan syvänteessä ja Oulujärven Niskanselällä kevättalvinen happitilanne pysyi samana kuin edellisenä vuonna, sen sijaan matalissa ja rehevissä Komujärvessä ja Iso Vatjusjärvessä happitilanne oli edellisvuotta huonompi.  

Pyhäjärven Komujärvessä, Pudasjärven Jaurakaisjärvessä ja Karsikkojärvessä, Haapajärven Kuusaanjärvessä, Oulun Papinjärvessä ja Niilesjärvessä sekä Haapaveden Ainalinjärvessä vesisyvyys on niin pieni, että näytteet on otettu vain yhdestä näytteenottosyvyydestä, joka vaihteli puolesta metristä metriin. Näissä matalissa järvissä Karsikkojärveä lukuun ottamatta happi oli lähes lopussa. Heikoin tilanne oli Papinjärvessä ja Niilesjärvessä sekä Ainalinjärvessä. Paras happitilanne oli Pudasjärven lyhytviipymäisellä Karsikkojärvellä. Kolme vuotta sitten kevättalvinen happitilanne oli hyvä Jaurakaisjärvessä ja Papinjärvessä. Matalien järvien heikkoa happitilannetta selittää pieni vesitilavuus. Happea kuluu etenkin rehevissä järvissä, joissa on paljon hajotettavaa ainesta.

Syvemmissä järvissä eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu keskenään ja alusveden happitilanne voi heikentyä. Kuusamossa Yli-Kitkan syvänteellä, Porontimajärvellä, Kuusamojärvessä sekä Soilujärvessä happea oli hyvin, vaikka pohjanläheinen happipitoisuus oli alentunut. Näiden järvien ekologinen tila on hyvä. Paras happitilanne oli Oulujärven Niskanselällä Vaalassa. Kuusamon Oivanginjärvessä ja Taivalkosken Tyräjärvessä pintavedessä happea oli hyvin, mutta jo viidessä metrissä oli lähes hapetonta.

Rokuan alueen järvistä Leväsoppisessa, Tulijärvessä, Lianjärvessä, Iso-Syväjärvessä ja Ahmasjärvessä happi oli lähes kulunut loppuun. Myös Kirvesjärvessä happitilanne oli heikko. Pohjanläheinen hapettomuus vapauttaa rehevissä järvissä pohjasedimentistä ravinteita takaisin veteen, mikä näkyi suurina pohjanläheisinä ravinne- ja rautapitoisuuksina mm. Tulijärvessä ja Iso-Syväjärvessä.

Heikko happitilanne voi johtaa kalakuolemiin

Hapenpuute alkaa vaikuttaa kaloihin, kun veden happipitoisuus alittaa 5 mg litrassa. Kalojen hapentarve vaihtelee lajikohtaisesti. Mm. lohikalat, made, ahven ja kuha tarvitsevat paljon happea. Pienimpiä happipitoisuuksia sietävät esim. lahna, ruutana ja pasuri. Ruutana selviää jopa yli puoli vuotta ilman happea.

Talven aikana ELY-keskukseen on tullut kolme ilmoitusta kalakuolemista. Jyringinjärven kunnostusyhdistys ilmoitti helmikuun alussa, että Sievin Jyringinjärvessä kalat ovat parveutuneet pohjavettä purkavan ojan suulle. Jyringinjärvestä helmikuussa otetut vesinäytteet vahvistivat, että happi oli lähes lopussa. Myöhemmin kuolleita kaloja oli havaittu myös lähdeojan suulla.

Kainuun kalatalouskeskuksen kautta tuli tieto Vaalan Syväjärvellä havaitusta kalakuolemasta. Maaliskuun alussa Oulun Laholaisojassa havaittiin kuolleita kaloja. 

Maaliskuu on ollut ajankohtaan nähden tavallista kylmempi ja happitilanne voi heikentyä edelleen jäiden lähdön viivästyessä. Kevään viivästyessä riski kalakuolemien esiintymiselle kasvaa. Kalakuolemista voi ilmoittaa ELY-keskukseen. Järvien happitilanteeseen tulee täydennystä kevään sulamisvesien mukana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä vähentynyt kevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla22.5.2024 08:03:06 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli huhtikuun lopussa 22 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin tämän vuoden alussa. Kevään kehityksessä on normaalia vuoden sisäistä muutosta – keväisin työttömien määrä alenee kesää kohti. Matalasuhdanteen ei enää uskota pahenevan. Talous elpyy vähitellen, mutta vielä ei ole merkittäviä työllistäviä kasvusignaaleja näköpiirissä. Lomautettujen määrä on edelleen korkea, mutta on laskenut vuoden alusta. Huhtikuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 600. Vastikään toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymiä selvitetään ilmakuvauksilla ja maastomittauksilla13.5.2024 09:51:16 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023 ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020. Toukokuun 2024 loppupuolella tehdään ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena on kartoittaa rantasyöpymien tilannetta koko jokijaksolla. Ilmakuvauksen tekee Mitta Oy. Ilmakuvauksen tuloksia verrataan aiempiin tarkkailutuloksiin ja tilanteesta tehdään yhteenvetoraportti, joka valmistuu vuoden 2024 aikana. Kesäkuussa 2024 tehdään tilakohtaisia maastomittauksia 82 rantatilalla, jotka ovat jättäneet muistutuksen asiasta aluehallintoviraston tai hallinto-oikeuden käsittelyn yhteydessä. Rantatilojen omistajille tiedotetaan mittauksista kirjeitse. Tilakohtaisten selvitysten tar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye