Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Kehysriihessä unohdettiin rakennusala, ilmasto ja luonto

Jaa

Ympäristövaliokunnan demariedustajat kritisoivat hallituksen kehysriihen päätöksiä rakennusalan, ilmastokriisin ja luontokadon unohtamisesta.

Marko Asell, Eveliina Heinäluoma, Johan Kvarnström, Pinja Perholehto
Marko Asell, Eveliina Heinäluoma, Johan Kvarnström, Pinja Perholehto Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Rakennusalalle ei ole luvassa elvytystä asunto- tai korjausrakentamiseen. Kasvutoimien sijaan hallitus päätti kehysriihessään vähentää erityisryhmien investointiavustuksia yli 65 prosentilla 43 miljoonasta 15 miljoonaan euroon. Erityisryhmistä vain vammaisten investointiavustukset on rajattu leikkauksen ulkopuolelle.

– Erityisryhmien investointiavustuksien aivan suhteeton 28 miljoonan leikkaus koskettaa muun muassa ikääntyneitä, asunnottomia ja opiskelijoita, jotka tarvitsisivat kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Yhdistettynä asuntorakentamisen hiipumiseen se pahentaa osaltaan edessä häämöttävää asuntopulaa ja vaikeuttaa entisestään rakennusalan historiallista ahdinkoa, valiokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma toteaa.

Sd-edustajat katsovat, että ympäristöministeriön hallinnonalalla ei ole hyödynnetty riittävästi mahdollisia tulolähteitä leikkausten sijaan.

– Hallitus olisi voinut tehdä kehysriihessä päätöksiä, jotka olisivat sekä lisänneet tulopuolta että edesauttaneet ilmastotavoitteiden saavuttamista. Hallituksen esittelemälle kasvupaketille olisi voitu hakea rohkeasti rahoitusta myös ympäristölle haitallisista tuista. Lupaavalta kuulosti tässä vaiheessa kuitenkin hallituksen aikomus laajentaa jäteveroa ympäristöministeriön selvitysten mukaisesti, mikä edistäisi kiertotaloutta ja lisäisi valtion verotuloja, Pinja Perholehto pohtii.

Sd-jäsenet pitävät myös suoraan ilmastonmuutokseen ja luontokatoon vaikuttavien toimien puuttumista lyhytnäköisenä politiikkana.

– Mitä vähemmän teemme, sitä kalliimmaksi se suomalaisille ja Suomelle jatkossa tulee. Ilmastonmuutosta ja luontokatoa hillitsevien toimien puuttuminen kielii ymmärtämättömyydestä ja lyhytnäköisyydestä. Millä keinoin hallitus aikoo keplotella itsensä tilanteesta, jossa sen toimettomuus hiilinielukysymyksessä johtaa mahdolliseen miljardilaskuun, kun Suomi ei pysty täyttämään EU-velvoitteitaan ja joutuu kenties ostamaan nieluyksiköitä muilta mailta, Johan Kvarnström kysyy.

– Orpon hallituksen päästövähennyksistä ei näytä olevan apua tähän kysymykseen. Liikenteen sähköistäminen on tärkeä ensiaskel puhtaampaan liikenteeseen, mutta valitettavasti liikenteen päästövähennykset liukuvat yhä kauemmas, kun sähköautojen ja lataushybridien ajoneuvoveroa korotetaan. Joukkoliikenteen sähköistämiseen käytetyn määrärahanhan tämä hallitus poisti jo syksyllä tekemässään budjetissa, Marko Asell muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Suomen suunta työelämäkysymyksissä on huolestuttava23.5.2024 13:23:53 EEST | Tiedote

Hallituksen julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille tarkoittaa epäoikeudenmukaista talouden tasapainotusta, jossa heikoimmassa asemassa olevilta otetaan enemmän. Suunnitelmasta puuttuvat aidot työllisyystoimet. Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset vähentävät talouskasvua 0,5 prosentilla tulevina vuosina. Samalla hallituksen toimet uhkaavat lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa sekä harmaan talouden lieveilmiöitä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat eivät hyväksy hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa ja jättivät asiasta valiokunnassa eriävän mielipiteen.

SDP:n Seppo Eskelinen: Hallitus heitti hyvästit pitkäjänteiselle liikennepolitiikalle23.5.2024 10:12:43 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriön rahoitustasoa lasketaan kehysriihen päätöksin muiden hallinnonalojen ohella, mikä vaarantaa monien liikennettä koskevien tavoitteiden toteutumisen, kuten kestävien liikennemuotojen edistämisen, väyläverkon korjausvelan purkamisen ja liikenteen päästöjen vähentämisen. – Suurista puheista huolimatta koko väyläverkon korjausvelka vain kasvaa. Pitkäjänteiselle liikennejärjestelmäsuunnittelulle on heitetty hyvästit, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Seppo Eskelinen (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye