Suomen Vuokranantajat ry

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän

Jaa

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Oulussa (2,9 %), Hämeenlinnassa (2,6 %) ja Rovaniemellä (2,5 %). Vähiten vuokrat nousivat vuokra-asuntojen ylitarjonnasta johtuen Espoo-Kauniaisissa (0,3 %), Raumalla (0,3 %) ja Vantaalla (0,3 %). Osassa pääkaupunkiseutua yksiöiden ja kaksioiden vuokrat jopa laskivat.

”Jo aiemmin nähtävissä ollut vuokrien eriytyminen jatkuu – paikoittain vuokrat nousivat hyvinkin nopeasti, mutta samalla pääkaupunkiseutu jää jälkeen. Suurista kaupungeista Oulussa, Tampereella ja Turussa vapaarahoitteiset vuokrat kehittyvät kasvusuuntaisesti huolimatta siitä, että näissäkin kaupungeissa on totuttua enemmän tarjontaa. Näissä kaupungeissa vuokramarkkinat ovat hyvin aktiiviset ja vuokrakehitys ei näytä merkkejä hidastumisesta”, tiivistää Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Suurempien asuntojen pienempiä parempi vuokrakehitys jatkuu edelleen ja koko maassa kolmioiden vuokrat kehittyivät voimakkaimmin. Pääkaupunkiseudulla kolmioiden vuokrat nousivat 0,9 prosenttia, kun samalla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia. Muussa Suomessa kolmioiden vuokrat nousivat 2,4 prosenttia ja yksiöiden 1,9 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Oulussa (3,6 %), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,5 %) ja perheasunnoissa Rovaniemellä (2,9 %).

”Tarkemmassa tarkastelussa näkyy, että kolmioiden vuokrat nousevat erityisesti kaupunkien keskusta-alueiden ulkopuolella. Näillä alueilla asunnot ovat hieman edullisempia, mutta toisaalta esimerkiksi paranevat liikenneyhteydet muuttavat niitä saavutettavimmiksi”, kommentoi Karlsson.

ARA-vuokrat nousivat merkittävästi vapaarahoitteisia enemmän ja merkittävin kasvu nähtiin Kouvolassa (10,6 %), Hämeenlinnassa (6,7 %) ja Helsingissä (6,1 %).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Kysely: Asuntosijoittajat pärjänneet hyvin nousseiden vastikkeiden kanssa – yli 90 prosentilla ei minkäänlaisia maksuvaikeuksia14.5.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöiden talous on ollut viime aikoina pinnalla. Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista selviää, että ongelmat vastikkeiden maksamisessa ovat yksityisillä vuokranantajilla harvinaisia. Suuria maksuvaikeuksia on ollut viimeisen puolen vuoden aikana vain 1,2 prosentilla yksityisistä vuokranantajista. Pieniä vaikeuksia on ollut 7,3 prosentilla.

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye