Messukeskus

Ensimmäistä kertaa jaettavan Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai Mö Chavre

Jaa

Ruokamessujen avajaisissa Helsingin Messukeskuksessa jaettiin tänään uusi Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto, jonka sai Mö Chavre – kaurapohjainen vaihtoehto vuohenjuustolle. 10 000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Ensimmäisen Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai Mö Chavre.
Ensimmäisen Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai Mö Chavre.

Palkintoraadin perusteluissa korostettiin Mö Chavren teknologista osaamista ja innovointia tuotekehityksessä. Raadin mukaan Chavre on myös hieno esimerkki suomalaisesta vientikelpoisesta tuotteesta, jollaista ei ole nähty aiemmin.  

Raati kehuu tuotteen onnistuneen lähes mahdottomassa eli maistuvan vegaanisen juustokorvikkeen valmistamisessa. Lisäksi Mö Chavre on terveyden kannalta mainio vaihtoehto, sillä siinä on hyvä ravintosisältö ja vain vähän kolesterolia nostavaa rasvaa.

Kuluttajat ovat ottaneet tuotteen avosylein vastaan.  

”Saamamme palaute on ollut erittäin positiivista ja sen perusteella moni kuluttaja on iloisesti yllättynyt tuotteen aidosta vuohenjuustomaisesta mausta sekä rakenteesta. Se, että joku kertoo meidän palauttaneen uskon vegaanisiin juustoihin, on paras palaute mitä voi saada”, sanoo Mö:n toimitusjohtaja ja perustaja Annamari Jukkola

”Chavre on valmistusmenetelmältään teknologinen uutuus kasvipohjaisten juustojen joukossa. Vastaavaa tekstuuria ei ole aikaisemmin tavattu vegejuustojen kategoriassa. Olemme tiettävästi ainoa toimija maailmassa, joka valmistaa kaurasta vuohenjuuston kaltaista tuotetta”, Jukkola lisää. 

Kasvipohjainen ruoka on ollut trendinä jo pidemmän aikaa mutta kaivannut uusia läpimurtoja, jotka veisivät kehitystä eteenpäin ja laajentaisivat tuotteiden käyttäjäkuntaa. Eläinperäisiä tuotteita muistuttavat vegaaniset tuotteet auttavat myös sekasyöjiä hakeutumaan uusien kasvipohjaisten tuotteiden pariin.

”Tavoitteenamme on ollut tarjota jotain uutta ja hämmästyttävää säilyttämällä silti yhteyden tuttuun ja turvalliseen. Chavren avulla saa ruoanlaittoon paljon makua yksinkertaisella tavalla”, Jukkola kertoo.   

Mö Chavren kehittämiseen vaikutti alun perin yrityksen kokemus siitä, ettei vastaavaa tuotetta löytynyt vielä markkinoilta.

”Mietimme, kuinka upeaa olisi luoda vegaaninen vuohenjuusto suomalaisesta kaurasta! Mö on kotimaisten kauravuustojen edelläkävijä ja pioneeri. Tajusimme heti, että tämä rokkaisi kovaa niin kuluttajamyynnissä kuin horeca-sektorilla", iloitsee Mö:n tuotekehittäjä Elina Nikupaavo.

Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon tarkoituksena on nostaa vuosittain esille uusia ideoita sekä kannustaa alan toimijoita kehittämään kuluttajien arkea ja juhlaa helpottavia ratkaisuja. Tämän vuoden palkinnonsaajaksi saattoi ehdottaa Suomessa valmistettuja ja 1.1.2023 tai sen jälkeen lanseerattuja elintarvikkeita. Palkintoraati koostui Ruokamessujen ohjausryhmästä, ryhmän puheenjohtajana toimi Elintarviketeollisuusliitto ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.

Kunniamaininta kahdelle elintarvikkeelle

Palkinnonsaajan lisäksi raati päätti kaksi kunniamaininnan saajaa, jotka ovat Fazerin Taste the Future -makeislevy ja Bunge Finlandin Eleplant Kasvivoimaa -levite.

Taste the Future -makeislevyn valmistuksessa ei käytetä lainkaan kaakaota, vaan se valmistetaan mallastetusta suomalaisesta viljasta. Makeislevystä on saatavilla kaksi eri makuvaihtoehtoa.  Tuotteen hiilijalanjäljen arvioidaan olevan merkittävästi pienempi kuin perinteisellä suklaalla.

Eleplant on Suomessa valmistettu voin haastaja, joka maistuu voilta, käyttäytyy kuin voi ja jota voi käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa kuten voita. Eleplant ei sisällä laktoosia, palmuöljyä eikä säilöntäaineita, joten se sopii lähes kaikkien ruokavalioon.

Uusi ruoka- ja juoma-alan suurtapahtuma Ruokamessut on avoinna Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaihin saakka. Samaan aikaan ja samalla lipulla myös Lapsimessut ja Lemmikkimessut (la–su). | www.ruokamessuthelsinki.fi | @ruokamessuthelsinki | #ruokamessut |   

Kuvia palkinnonjakotilaisuudesta ja palkituista Messukeskuksen kuvapankissa https://mediabank.messukeskus.com pe 19.4. noin klo 15.30 alkaen.

Lisätietoja:  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

The income and employment impact of Helsinki Expo and Convention Centre’s record-breaking congress year has already exceeded 50 million euros for Helsinki21.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

The six international congresses hosted by Helsinki Expo and Convention Centre brought more than 25,000 congress guests to Helsinki during the first half of the year. The income and employment impact of the congresses for Finland and Helsinki amounts to more than 50 million euros. The goal of the Helsinki Tourism Advisory Board is to double the tourism revenue generated by foreign visitors and significantly increase employment in the sector in Helsinki by 2030.

Rekordår för kongresser på Helsingfors Mässcentrum – redan över 50 miljoner euro i intäkter och sysselsättning för Helsingfors21.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Under årets första sex månader har Helsingfors Mässcentrum stått värd för sex internationella kongresser som lockat över 25 000 deltagare till staden. Tillsammans har de genererat mer än 50 miljoner euro i intäkter och sysselsättningseffekter för Helsingfors och Finland. Helsingfors rådgivande arbetsgrupp för turism har satt upp ett ambitiöst mål: att fördubbla turismintäkterna från utländska resenärer och att uppnå en betydande ökning av antalet sysselsatta inom branschen i Helsingfors fram till år 2030.

Helsingin Messukeskuksen ennätyksellisen kongressivuoden tulo- ja työllisyysvaikutus Helsingille on jo nyt yli 50 miljoonaa euroa21.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin Messukeskuksen isännöimät kuusi kansainvälistä kongressia toivat Helsinkiin ensimmäisellä vuosipuoliskolla yli 25 000 kongressivierasta. Kongressien tulo- ja työllisyysvaikutus Suomelle ja Helsingille on yli 50 miljoonaa euroa. Helsingin matkailun neuvoa-antavan työryhmän tavoitteena on ulkomaisten matkailijoiden tuoman matkailutulon kaksinkertaistaminen ja alan työllisten määrän merkittävä kasvu Helsingissä vuoteen 2030 mennessä.

KoneAgria 2025 tarjoaa ratkaisuja ja uusia näkökulmia viljelijöille19.8.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

KoneAgria 2025 tuo ohjelmassaan esille maatalouden uusimmat innovaatiot ja ratkaisut, jotka muokkaavat alan tulevaisuutta. Kasvu-lava tarjoaa puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja tilatarinoita, joissa korostuvat ilmastotoimet, vastuullisuusratkaisut ja eläinten hyvinvointi. Ohjelmassa esitellään konkreettisia, tilakohtaisia keinoja kestävään viljelyyn ja ilmastonmuutokseen vaikuttamiseen, tehokkaaseen resurssien käyttöön sekä ruokaketjun vastuullisuuteen. KoneAgria 2025 -näyttely järjestetään torstaista lauantaihin 9.–11.10.2025 Tampereella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye