Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Stora renoveringar i Åggelby konstisbana och ishall

Dela

Åggelby konstisbana, som blev färdig år 1977, och den närliggande ishallen kommer att renoveras i år 2024. Den stora renoveringen omfattar konstisbanan och ishallens kylteknik samt servicebyggnaden. Servicebyggnadens gym och idrottshallar är ur bruk åtminstone under vintersäsongen 2024–2025.

Sami Saastamoinen

– Den största konstisen i Europa och möjligtvis hela världen har betjänat oss redan i nästan 50 år, och nu är det dags att göra en grundlig renovering där. När det blir mer utmanande varje vinter att ha naturisar i skick för skridskoåkning, blir konstisbanorna allt viktigare för motion för alla. I renoveringen förnyas tekniken så att den motsvarar dagens nivå och behov, men till exempel de skyddade särdragen såsom ljusstolparna av betong och ljusen som hänger ovanför isen blir kvar. Således kommer man även i fortsättningen att kunna njuta av Åggelbys imponerande arkitektur, berättar kultur- och fritidssektorns biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki

Ett hybridsystem med jord- och kondensvärme kommer att tas i bruk 

Renoveringen av ishallen gäller särskilt hallens kylsystem. Fjärrvärme kommer inte att användas längre, och Åggelby tar i bruk ett hybridsystem av jordvärme och kondensvärme som uppstår av kylsystemet. Dessutom monteras nya rör för konstisen. Arbetet inleds i juni 2024. 

Åggelby är en populär motionsplats 

Åggelby konstisbana har årligen cirka 60 000 besök och dessutom har ishallen, gymmet och idrottshallen också cirka 60 000 besök, så att de årliga besöken sammanlagt är cirka 120 000. 

Åggelby konstisbana har använts av bandyspelare och snabbskrinnare, och dessutom har skridskoåkningstider för allmänheten varit populära. Ishallen i sin tur har använts av konståkare och ishockeyspelare. Renoveringen gör att föreningarnas träningstider kommer att flyttas till andra konstisbanor och ishallar, men det kan bli utmanande att arrangera lika många och lika långa träningstider.

– Vi kartlägger hurdana träningstider som kommer att vara tillgängliga under nästa säsong och var, och vi strävar efter att hitta en lösning som är så bra som möjligt för alla. Vi kommer även att diskutera nästa säsongs träningsbokningar med föreningarna och lyssna på vilka behov föreningarna har, berättar chefen för norra områdets enhet i Helsingfors motionstjänster Piritta Forsell.

Nyckelord

Kontakter

Ärenden som handlar om renoveringen:
Jean Toljander
projektledare
Helsingfors stad
stadsmiljösektorn
jean.toljander@hel.fi
tfn 040 1729220

Ärenden som handlar om motion:
Piritta Forsell
enhetschef
Helsingfors stad
kultur- och fritidssektorn
piritta.forsell@hel.fi
tfn 09 310 40 825

Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
PB 58200, 00099 Helsingfors stad
09 310 2611

Bekanta dig med stadsmiljösektorn

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö.

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

I Havshagen föreslås nytt boende och att området öppnas mot den omgivande staden29.4.2024 11:44:14 EEST | Tiedote

Helsingfors utarbetar planeringsprinciper för Havshagen som möjliggör kompletteringsbyggande och att Havshagen bättre än i dag knyts till den omgivande stadsstrukturen. Tilläggsbyggandet i Hagnäs och Sörnäs samt färdigställandet av snabbspårvägen Kronbroarna medför förändringar, och därför är det aktuellt att även utveckla Havshagen. Målet är att bevara och stärka Havshagens särpräglade identitet.

Merihakaan esitetään uutta asumista ja avautumista ympäröivään kaupunkiin29.4.2024 11:44:14 EEST | Tiedote

Helsinki laatii Merihaan alueelle suunnitteluperiaatteet, jotka mahdollistavat täydennysrakentamisen ja Merihaan liittämisen nykyistä paremmin ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Hakaniemen ja Sörnäisten alueen lisärakentaminen sekä Kruunusillat-pikaraitiotien valmistuminen tuo mukanaan muutoksia, jonka takia myös Merihaan kehittäminen on ajankohtaista. Tavoitteena on säilyttää ja vahvistaa Merihaan omaleimainen identiteetti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye