EHYT

Selvitys: Yli puolet koulujen ammattilaisista erittäin huolissaan nuorten digihaitoista

Jaa

Lähes kaikki koulujen ammattilaiset ovat huolissaan digipelaamiseen tai sosiaaliseen mediaan liittyvistä haitoista nuorten elämässä, kertoo EHYT ry:n Pause-hankkeen tuore selvitys. Enemmistö ammattilaisista ilmoittaa kohtaavansa digihaittoja päivittäin. Vahvimmin esille nousevat haitat liittyvät nuorten ajankäyttöön ja mielen hyvinvointiin.

Nuori selaa puhelintaan
Jukka Rapo

Selvityksen tulokset perustuvat kevään 2023 aikana verkon kautta tehtyyn kyselyyn, jonka avulla kerättyjä tietoja on täydennetty teemahaastatteluilla. Selvitys kartoittaa, kuinka koulujen henkilökunta kokee yläkouluikäisten nuorten (12-17 -vuotiaat) sosiaalisen median käytön ja digitaalisen pelaamisen teemat sekä niihin liittyvät haitat.

Digihaitat ovat päivittäinen haaste koulujen arjessa

Kyselyyn vastanneista koulujen ammattilaisista yli puolet (55,5 %) kertoi olevansa erittäin huolissaan nuorten digihaitoista. Verrattuna huoltajilta saatuihin vastauksiin ammattilaisten huoli oli vakavampaa. Vain harva (0,5 %) kyselyyn osallistuneista ammattilaisista ilmoitti, ettei ole lainkaan huolissaan digihaitoista. 

Valtaosa ammattilaisista kertoi havainneensa somehaittoja (58,2 %) tai digipelihaittoja (57,9 %) päivittäin tai lähes päivittäin. Opettajien kohdalla osuus oli vielä suurempi. Suurin osa opettajista (63,2 %) ilmoitti todistavansa sekä some- että digipelihaittoja päivittäin tai lähes päivittäin.

”Tulokset kertovat, että digihaitat koetaan merkittäväksi haasteeksi koulujen arjessa. Rajat koulun ja vapaa-ajan sekä digitaalisen ja ei-digitaalisen elämän välillä eivät enää ole selkeitä ja yksiselitteisiä. Tarve keskustelulle kodin ja koulun työnjaosta nuorten digilaitteiden käyttöön liittyvässä kasvatuksessa on suuri”, arvioi Pause-hankkeen projektipäällikkö Aino Harvola.

Elämänhallinnan häiriintyminen ja ongelmalliset sisällöt tyypillisiä haittoja

Digipelaamisen kohdalla ammattilaiset mainitsivat useimmin ajankäyttöön (94,5 % vastaajista) ja arjessa jaksamiseen (87,9 %) liittyvät haitat. Sosiaalisen median käyttöön yhdistyivät näiden rinnalla mielen hyvinvointiin (84,7 %) ja ihmissuhteisiin (79,2 %) liittyvät haitat.

”Keräämästämme aineistosta välittyy vahva yhteinen halu huolehtia nuorten hyvinvoinnista. Laitteiden hallitsemattoman käytön arvioidaan johtavan nuorten elämänhallinnan ja arjen häiriintymiseen, minkä lisäksi digitaalisten medioiden sisällöt ja niiden aiheuttamat tilanteet haastavat kasvattajat uudella tavalla.”, toteaa Harvola.

Kyselyyn osallistuneet ammattilaiset kiinnittivät haittojen lisäksi huomiota digitaalisten medioiden käytöstä havaitsemiinsa hyötyihin. Erityisesti digipelaamiseen liittyvissä vastauksissa korostui nuorten kielitaidon kehittyminen (85 % vastaajista). Havaittujen hyötyjen kirjo oli laaja. Nuorten arvioitiin saavan pelaamisesta esimerkiksi yhteisöllisyyden kokemuksia (58,7 %) ja onnistumisen elämyksiä (58,2 %). 

Sosiaalisen median kohdalla tärkeimpänä hyötynä nuorille nähtiin mahdollisuus yhteydenpitoon (85 %). Monet ammattilaiset kiinnittivät huomiota myös vertaistuen löytämiseen (57,4 %) ja itsensä ilmaisemiseen (52,9 %).

Nuoret itsekin tietoisia haitoista

Kyselyyn vastanneista ammattilaisista suuri osuus (64,7 %) kertoi oppilaiden itse nostaneen esille pelaamiseensa ja sosiaalisen median käyttöönsä liittyviä haittoja. Moni ammattilainen kertoi oppilaiden olevan hyvin tietoisia haitoista, mutta kokevan usein niihin vaikuttamisen vaikeana.

”Digilaitteet ovat osa jokaisen Suomessa asuvan nuoren elämää. On pidettävä mielessä, että nuoret ovat yksilöitä. Osaa haitat eivät koske lainkaan. Toisaalta monet haluaisivat itsekin oppia kontrolloimaan paremmin omaa laitteiden käyttöään. Tärkeää olisi, että kasvattajille olisi tukea haastavissa tilanteissa ja voisimme auttaa nuoria rakentamaan kestävää digitaalisen median käyttämisen tapaa”, selittää Harvola.

Kyselyyn saatiin 884 vastausta, joista 504 kappaletta oli nuorten huoltajilta ja 380 yläkoulujen henkilös­töltä. Lisäksi toteutettiin 13 kappaletta teemahaastatteluja. Laaja aineisto on jaettu kahteen julkaisuun, joista ensimmäisessä käsitellään koulujen henkilökunnan tarpeita nuorten digihaittojen suhteen. Myöhemmin julkaistavassa toisessa osassa tarkastelun kohteena ovat huoltajien vastaukset.

Pause on EHYT ry:n hanke, joka kehittää työvälineitä nuorten digipelaamisen ja sosiaalisen median käyttöön liittyvien haasteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Työvälineet on suunnattu erityisesti yläkouluikäisten nuorten huoltajille ja yläkoulujen henkilöstöille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aino HarvolaProjektipäällikköEHYT ry / Pause-hanke

Kehitän työvälineitä yläkouluikäisten digihaittojen tunnistamiseen ja käsittelemiseen. Työni kohteena ovat yläkouluikäisten nuorten huoltajat ja oppilaitosten henkilöstö sekä yläkouluikäiset oppilaat. Olen asiantuntija lasten ja nuorten pelaamiseen liittyvissä asioissa.

Puh:0503459449aino.harvola@ehyt.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %11.4.2024 11:28:40 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye