Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kasvatus- ja opetuslautakunta: perusopetuksessa ei säästetä aamu- ja iltapäivätoiminnasta tai yleisopetuksen koulukyydeistä

Jaa

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli säästötoimenpiteitä kokouksessaan 17.4.2024. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että pienimpien oppilaiden aamu- ja iltapäivätoimintaa ei lakkauteta eikä koulukuljetusten kilometrirajoja nosteta.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ehdotetut säästötoimenpiteet herättivät lautakunnassa paljon keskustelua. Pisimpään keskusteltiin Tervajoen päiväkodin ja koulun lakkauttamisesta.

Lautakunnalle oli esitetty, että suurimpia säästöjä perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa haettaisiin lakkauttamalla Tervajoen koulu ja päiväkoti syksyllä 2026.

Lautakunta päätti äänestyksen jälkeen ehdottaa kaupunginhallitukselle, että koulu ja päiväkoti saavat lisäaikaa vuoteen 2027 saakka aluepoliittisin perustein, sillä edellytyksellä, että valtuusto huojentaa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen säästövaadetta vastaavalla summalla.

Lautakunta ei halua lopettaa kouluvalmentajatoimintaa

Lautakunta päätti myös esittää eteenpäin kaupunginhallitukselle, ettei 1. ja 2. luokan oppilaiden aamu- ja iltapäivätoimintaa lakkauteta. Säästötoimenpide korvataan toimintamaksun tarkistuksella. Tällä hetkellä huoltajilta perittävä oppilaskohtainen maksu aamu- ja iltapäivätoiminnasta on 120 euroa.

Lautakunta päätti yksimielisesti, ettei kouluvalmentajia irtisanota sillä edellytyksellä, että valtuusto huojentaa perusopetuksen säästövaadetta vastaavalla summalla.

Lautakunta päätti myös esittää, ettei maksuttoman koulukuljetuksen kilometrirajaa nosteta kolmesta viiteen kilometriin, sillä edellytyksellä, että valtuusto huojentaa perusopetuksen säästövaadetta vastaavalla summalla.

Painotetun opetuksen (kielikylpy, musiikkiluokat, englanninkielinen opetus) osalta lautakunta hyväksyi esityksen, että maksuttomista oppilaskuljetuksista luovutaan.

Varhaiskasvatuksessa säästöjä haetaan yksiköiden sulkemisilla sekä vuorohoidon keskittämisellä

Varhaiskasvatuksen osalta lautakunnalle esitettiin, että päiväkoti Leipuri sekä ryhmäperhepäiväkoti Veitikka lakkautettaisiin 31.7.2025.

Lisäksi esitettiin, että vuorohoito keskitettäisiin yhteen päiväkotiin (Punahilkan päiväkoti), jolloin vuorohoito loppuisi Villin lännen päiväkodissa 1.8.2024.

Lautakunta hyväksyi molemmat esitykset ja lähettää ne edelleen kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Tasapainottamisesitykset etenevät kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle

Lautakuntakäsittelyn jälkeen talouden tasapainottamisesitykset etenevät kaupunginhallitukselle 22.4. ja kaupunginvaltuustolle 29.4.

Vaasan kaupungilla on käynnissä talouden tasapainottamisohjelma. Tavoitteena on löytää kaupungin toiminnasta noin 40–50 miljoonan euron säästöt vuosille 2024–2027.

Säästöpaine johtuu pitkälti kuntatalouden yleisesti heikentyneestä tilanteesta verotulojen ja valtionosuuksien vähentymisen takia ja koskee näin myös useita muita kuntia Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye