Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Hallituksen kehysriihen linjauksilla toteutuessaan vaikutus Raahen ja Oulaskankaan sairaaloiden toimintaan

Jaa

Hallitus teki 16.4.2024 kehysriihessään linjauksia sairaalaverkkouudistuksesta. Linjaukset koskevat perusterveydenhuollon päivystyksiä ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoa sekä niissä toimivia yhteispäivystyksiä. Pohjois-Pohjanmaalla linjaukset koskisivat Raahen sairaalaa sekä Oulaskankaan sairaalaa Oulaisissa, mikäli kehysriihen linjaukset konkretisoituvat hyvinvointialueita sitovaksi lainsäädännöksi.

Keskellä megafoni kuuluttaa ja alaosassa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen logo.

Tavoitteena hallituksella on muutoksillaan tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan. Muutosten on suunniteltu astuvan voimaan 1.1.2026. Hallituksen esittelemät linjaukset ovat poliittisia linjauksia, jotka vaativat ennen toteutumista muun muassa lainsäädännön muutoksia.

Muutoksia erikoissairaanhoidon palveluihin sekä yöpäivystyksiin

Hallituksen linjausten mukaan vuoden 2026 alusta alkaen Oulaskankaan sairaalassa olisi mahdollista tehdä päiväkirurgisia toimenpiteitä, mutta ei ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta tai leikkauksen jälkeistä osastohoitoa edellyttäviä leikkauksia. Esityksen mukaan Oulaisissa jatkuisi erikoisalojen polikliininen toiminta ja konservatiivisten alojen vuodeosastotoiminta ja osastojen vaatima päivystys. Päivystys olisi osastopotilaita varten. Oulaisissa päättyisi kirurgista osastohoitoa vaativa leikkaustoiminta ja siten kirurginen osasto muuttuisi sisällöltään. Mikäli hallituksen esitys toteutuisi, ei Oulaisissa olisi enää jatkossa päivystystä asukkaille, mutta sen sijaan klo 22 saakka iltaisin ulottuva kiirevastaanottotoiminta olisi mahdollinen.

Esitettyjen linjausten mukaan perusterveydenhuollon päivystys olisi lakkaamassa Pohteen alueella Raahessa viimeistään 31.12.2025, mutta myös Raahessa olisi mahdollisuus toteuttaa arki-iltojen ja viikonloppujen kiirevastaanottotoimintaa klo 22 saakka. Pohjois-Pohjanmaalla perusterveydenhuollon päivystystä olisi vuoden 2026 alusta alkaen mahdollista ylläpitää ainoastaan Kuusamossa, perusteluna tälle ovat pitkät etäisyydet.

Hyvinvointialuejohtajilta kannanotto lisäsopeutuksiin

Hyvinvointialuejohtajien ammatillinen verkosto H23 on ottanut kantaa kehysriiheen liittyen. Kehysriihessä päätetyt lisäsopeutukset hyvinvointialueiden talouteen ovat huomattavia ja suunnitellut lisäsäästöt kasvattavat paineita alueellisten lisämuutosohjelmien toteuttamiseen. Verkosto toteaa, että osa kaavailluista muutoksista on ristiriidassa hyvinvointialueille asetettujen tavoitteiden kanssa ja tästä herää huoli lisäsopeutusten kohdistumisesta ihmisten arkeen. Hyvinvointialuejohtajat peräänkuuluttavat työrauhaa kehittää ja uudistaa asukkaiden tarvitsemia palveluja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Etävastaanottopalvelut ovat osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa22.5.2024 12:39:52 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella on kehitetty etävastaanottopalveluja osaksi suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa. Etävastaanotto toteutuu Digitaalisen sote-keskuksen alustalla olevan videovastaanoton kautta ja sitä testataan ensimmäisen kerran Raahen hammashoitolassa ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien maksuttomalla ohjauskäynnillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye