Maailman ensimmäinen tekoälykahvi tulee Suomesta

Jaa

Tekoäly on kovasti pinnalla, mutta mitä se tarkoittaa ihmisten arjessa? Tekoäly ei korvaa ihmistä vaan toimii apuna niin rutiinitehtävissä kuin uusien tuotteiden ja palveluiden ideoinnissa. Elev ja Kaffa Roastery yhteistyössä syntynyt AI-conic on maailman ensimmäinen tekoälyn avulla kehitetty kahvi, joka osoittaa miten modernit työkalut ovat apuna myös perinteisissä ammateissa.

AI-conic tekoälykahvi
AI-conic tekoälykahvi

Kaffa Roastery ja Elev halusivat kokeilla, voiko tekoäly olla apuna kahvinpaahtajan ammatissa, joka on ollut kautta aikojen ihmisten henkilökohtaisiin makutottumuksiin ja pitkään kokemukseen perustuvaa.

AI-conic tekoälykahvi luominen aloitettiin niin, että tekoälylle annettiin Kaffan nykyisten kahvien makukuvaukset (taste notes), joita tekoäly analysoi. Sen jälkeen työhön päästettiin tekoälyn kielimalli. Kielimalleista tutuimpia ovat varmasti ChatGPT ja Copilot. Tehtävänä oli kehittää uusi kahvi, joka vastaa mahdollisimman hyvin kahvista nauttivien ihmisten makutoiveita. Tekoälylle annettiin ohjeeksi tuottaa jotakin uutta näille ihmisille. 

“Kaffa Roasteryn kahveissa käytetään kahta tai joissakin kolmea eri papua. Ensireaktio neljän eri pavun käyttämiseen kahvissa oli Kaffan paahtajien osalta epäilevä. He arvelivat, että eri papujen maut eivät erotu. Tänään julkaistava AI-conic kahvi on kuitenkin juuri tekoälyn määrittämillä sekoitussuhteilla valmistettu kahvi.", kommentoi Svante Hampf Kaffa Roasterylta.

Antti Merilehto Elevistä toteaa: "AI-conic tekoälykahvi on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka tekoäly voi auttaa tuomaan mukaan uusia näkökulmia, joita edes kokeneet ammattilaiset eivät tule ajatelleeksi."

Vaikka usein puhutaan toimistotyötä tekevien työn muutoksesta, tekoälytyökaluilla voi tukea jopa käsityöläisammatteja, kuten kahvinpaahtajia ja samalla tarjota kuluttajille uudenlaisia makuelämyksiä.

Kaksinkertainen Suomen baristamestari Jarno Peräkylä totesi AI-conic kahvista:
“Actually good coffee!”

AI-conic kahvi julkistetaan Helsinki Coffee Festival -tapahtuman ammattilaispäivässä 19.4.2024.

AI-conic tulee saataville Kaffan verkkokauppaan heti julkaisupäivänä.

Lisätietoa maailman ensimmäisestä tekoälykahvista löydät osoitteesta:
www.aiconiccoffee.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Merilehto
antti@elev.fi
+358 40 5954455

Kuvat

AI-conic tekoälykahvi
AI-conic tekoälykahvi
Lataa
Vasemmalla Kaffa Roasteryn Mike Akins ja oikealla Elevin Antti Merilehto.
Vasemmalla Kaffa Roasteryn Mike Akins ja oikealla Elevin Antti Merilehto.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Elev on Suomen inhimillisin tekoälytalo, joka kouluttaa ihmisiä ja organisaatioita hyödyntämään tekoälytyökaluja.
www.elev.fi

Kaffa Roasteryn tavoitteena on muuttaa suomalaista kahvikulttuuria yksi kuppi kerrallaan kohti maailman parasta kahvia. www.kaffaroastery.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elev

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye