SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Älkää tehkö kulttuurista luksustuotetta!

Jaa

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Pia Hiltunen (sd.) kritisoi Orpon hallituksen leikkauksia kulttuuriin. Hiltunen näkee, että kulttuuri on erittäin tärkeää henkisen huoltovarmuutemme ja alueellisen elinvoiman kannalta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Pia Hiltunen (sd.) on pettynyt Orpon hallituksen päättämistä 75 miljoonan euron leikkauksista opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle vuodelle 2025. Leikkauksien myötä kulttuurin käytettävät resurssit vähenevät merkittävästi.

- Tämän mittaluokan säästöt eivät ole kestäviä. Ne vaikuttavat merkittävästi koko rahoitukseen ja uhkaavat kulttuurin saavutettavuutta. Kulttuuri on erinomainen esimerkki siitä, miten pienelläkin panostuksella voidaan saada aikaan paljon hyvää. Nyt nämä säästöt vaarantavat tämän mahdollisuuden. Erityisesti tällaisina aikoina tarvitsemme kulttuurin tarjoamaa henkistä huoltovarmuutta, Hiltunen muistuttaa.

Orpon hallitusohjelmassa luvataan tukea lasten ja nuorten hyvinvointia. Kulttuuriharrastukset ovat hyvin suosittuja lasten ja nuorten keskuudessa. Huolena kuitenkin on, että leikkausten myötä kaupungeilla ei ole käytettävissä samankaltaisia resursseja kulttuuriharrastusten tukemiseen, kuin ennen. 

- Hallitus ei tunnu ymmärtävän kulttuurin merkitystä hyvinvoinnillemme ja taloudelle. Kulttuuriharrastuksilla on merkittävä rooli ihmisten elämässä. Sen avulla luodaan elämänmittaisia suhteita, ehkäistään syrjäytymistä ja koetaan merkityksellisyyttä, Hiltunen pohtii.

Huolta aiheuttaa myös se, miten eri alueiden asukkailla on aidosti mahdollisuus päästä kulttuurin äärelle tulevaisuudessa, sillä juuri julkisella rahoituksella on ollut merkittävä rooli tämän tavoitteen saavuttamiseksi. 

- Kulttuurin merkitys korostuu alueellisesti monin tavoin. Se tarjoaa arvokasta henkistä pääomaa koko yhteiskunnalle ja tuottaa merkittäviä veroeuroja elinkeinona. Kulttuurin taloudellinen hyöty ulottuu sivullisesti myös matkailuun, ravintoloihin ja muille aloille. Vaikutukset ovat olennainen osa alueellista elinvoimaa, päättää Hiltunen. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Suomen suunta työelämäkysymyksissä on huolestuttava23.5.2024 13:23:53 EEST | Tiedote

Hallituksen julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille tarkoittaa epäoikeudenmukaista talouden tasapainotusta, jossa heikoimmassa asemassa olevilta otetaan enemmän. Suunnitelmasta puuttuvat aidot työllisyystoimet. Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset vähentävät talouskasvua 0,5 prosentilla tulevina vuosina. Samalla hallituksen toimet uhkaavat lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa sekä harmaan talouden lieveilmiöitä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat eivät hyväksy hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa ja jättivät asiasta valiokunnassa eriävän mielipiteen.

SDP:n Seppo Eskelinen: Hallitus heitti hyvästit pitkäjänteiselle liikennepolitiikalle23.5.2024 10:12:43 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriön rahoitustasoa lasketaan kehysriihen päätöksin muiden hallinnonalojen ohella, mikä vaarantaa monien liikennettä koskevien tavoitteiden toteutumisen, kuten kestävien liikennemuotojen edistämisen, väyläverkon korjausvelan purkamisen ja liikenteen päästöjen vähentämisen. – Suurista puheista huolimatta koko väyläverkon korjausvelka vain kasvaa. Pitkäjänteiselle liikennejärjestelmäsuunnittelulle on heitetty hyvästit, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Seppo Eskelinen (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye