Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Anna Pekkarinen on vuoden 2024 sosiaalialan asiantuntija

Jaa

Tamperelainen kehittämispäällikkö Anna Pekkarinen on valittu vuoden 2024 sosiaalialan asiantuntijaksi. Tunnustuksen myönsi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry.

Vuoden sosiaalialan asiantuntija Anna Pekkarinen seisoo kuvassa kaiteen vieressä. Taustalla suuri ikkuna.
Talentia ry julisti Anna Pekkarisen vuoden sosiaalialan asiantuntijaksi Rami Marjamäki

Valintakriteerien mukaan vuoden sosiaalialan asiantuntijan tulee olla sosiaalialan korkeakoulutettu, laillistettu sosiaalihuollon ammattihenkilö, joka on ansioituneesti edustanut sosiaalialan ammattilaisia, alalle opiskelevia ja alalla työskenteleviä. Lisäksi hänen odotetaan tuoneen esille sosiaalialan yhteiskunnallista merkitystä, vaikuttaneen myönteisesti alan julkisuuskuvaan ja osoittaneen uraauurtavuutta alalla.  

Kaikki valintakriteerit täyttyivät Anna Pekkarisen kohdalla kirkkaasti, Talentian hallituksesta kerrotaan. Hallitus teki päätöksen voittajasta alan ammattilaisten ehdotusten pohjalta. 

Pekkarista tunnustuksen saajaksi ehdottaneiden perusteluissa korostui erityisesti tämän innostava, rohkea ja periksiantamaton työote.    

– Hän on moniosaaja ja taistelee vankkumattomasti sen puolesta, että ensinnäkin sosiaalialan palveluilla olisi toimintaedellytykset ja toiseksi, että nuo palvelut vastaisivat mahdollisimman hyvin ihan jokaisen apua tarvitsevan tarpeisiin, eräs ehdottajista kirjoittaa.  

Oikeudenmukaisuutta tavoittelemassa 

Tunnustus oli Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksessa kehittämispäällikkönä työskentelevälle Pekkariselle hieno yllätys: 

– Olin hyvin, hyvin yllättynyt, mutta tietysti todella iloinen. Tähän ammattiin kuitenkin kuuluu oman toiminnan legitimiteetin kyseenalaistaminen, hän naurahtaa.  

Pekkarinen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja laillistettu sosiaalityöntekijä.  

Hän on aikaisemmin työskennellyt aikuissosiaalityössä sosiaalityöntekijänä ja palvelupäällikkönä sekä väitöstutkimuksen parissa. Nykyisessä työssään Pikassoksessa Pekkarinen aloitti keväällä 2022. 

– Vaikka olen työskennellyt eniten aikuissosiaalityön parissa, olen kuitenkin vahvasti sosiaalialan Yleismies Jantunen ja kiinnostunut eri palveluista, hän kertoo.   

Sosiaalialalla tuoretta vuoden sosiaalialan asiantuntijaa inspiroi oikeudenmukaisten lopputulosten tavoittelu, yhteistyö muiden sosiaalihuollon ammattihenkilöiden kanssa sekä työn jatkuva keskeneräisyys.  

– Minua kiinnostavat eniten kaikista vaativimmissa olosuhteissa elävien ihmisten tilanteet ja palvelut. Kerrostuvat tuen tarpeet ja niihin vastaaminen on oma juttuni.  

Työtä rakenteista käsin 

Rakenteellinen sosiaalityö resonoi Pekkarista. Käsitteellä tarkoitetaan työtapaa, joka tarkastelee sosiaalihuollon asiakkaiden ongelmia suhteessa niiden yhteiskunnallisiin juurisyihin. Rakenteelliseen työhön kuuluu olennaisesti tiedon tuottaminen asiakkaiden tilanteista.  

– Asiakkaiden yksilöllisten ominaisuuksien sijaan tulisi suhtautua herkkyydellä yhteiskunnallisiin rakenteisiin, jotka vaikuttavat monimutkaisten sosiaalisten olosuhteiden syntymiseen. Jos sosiaalisiksi ongelmiksi muodostuneet elämäntilanteet liittyvät rikkinäiseen järjestelmään, niin korjaaminen pitää myös aloittaa sieltä, hän pohtii.  

Lisäksi Pekkarinen peräänkuuluttaa tutkivaa työotetta, jolla hän tarkoittaa analyyttista suhtautumista omaan tekemiseen.   

– Se voi tarjota käsitteitä ymmärtää omaa työtä ja siihen liittyviä ilmiöitä ja havaintoja syvemmin.  

Oljenkorret käyttöön 

Sosiaalipalvelujen heikko tilanne ja epäkohdat värittävät julkista keskustelua. Pekkarinen toivoisi sosiaalialan keskustelukulttuuriin lisää puhetta mahdollisuuksista. 

– Suuret asiakasmäärät ja resurssien puute turhauttavat minuakin. Kielteisistä asioista pitää ehdottomasti voida puhua, mutta vähintään yhtä tärkeää on tuoda esiin ratkaisuehdotuksia ja nähdä mahdollisuuksia siellä, missä niitä on. 

– Nämä mahdollisuudet liittyvät usein erityisesti asiakkaan ja ammattilaisen välisen suhteen rakentamiseen, kunnioittavaan ja välittävään kohtaamiseen sekä rohkeuteen toimia niin oikein kuin mahdollista hankalistakin olosuhteista huolimatta, hän summaa. 

Kunniakirja ja 1000 euron stipendi luovutetaan Anna Pekkariselle Talentian 75-vuotisjuhlassa 19.4. Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla. Palkinto myönnetään Talentian juhlavuoden kunniaksi ensimmäistä kertaa historiassa.  

Pressikuva vapaassa käytössä 19.4. klo 20.00. Avaa tästä.  

Yhteyshenkilöt

Anna PekkarinenkehittämispäällikköSosiaalialan osaamiskeskus Pikassos

Puh:050 361 9500

Tietoja julkaisijasta

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye