SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Omaishoitajille on taattava yhdenvertaiset tuet ja palvelut

Jaa

Omaishoidon tukemisen vastuulliset tahot ovat vähentyneet hoivavastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille, mutta eduskunnan II varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) peräänkuuluttaa tukeen yhdenvertaisuutta:

– Omaishoidon tukien suuruudessa ja rakenteessa on merkittäviä eroja eri alueiden ja hoitoisuusryhmien välillä. Näiden erojen vertailu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen tuki omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen eri puolilla maata. Tarvitaan avointa ja helposti saatavilla olevaa tietoa omaishoidon tuesta, jotta omaishoitajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja pitää puolensa saadakseen tuen, johon heillä on oikeus.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Filatovin mukaan omaishoidon nykytilanteesta tarvittaisiin selvitys, jonka pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö voisi arvioida jatkotoimien tarvetta.

– Omaishoidon tilanteesta tarvitaan tietoa omaishoidon myöntämisperusteista hyvinvointialueilla, palkkioista, omaishoitajien vapaiden järjestelyistä, omaishoitajien tuen tarpeesta ja tukijärjestelmän väliinputoajista. Ajantasaisen tiedon avulla voidaan kohdistaa myös terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettavat toimet paremmin omaishoitajien monipuoliseen tukemiseen.

– Itse ajattelen, että tarvitsisimme yhtenäiset kriteerit ja minimitasot – hieman kuten lasten päivähoidon ja kotihoidontuen kohdalla on. Kyse on kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Hyvinvointialueiden vastuulla oleva hoiva on järjestettävä, mutta sen ohella tulee tukea vaihtoehtona omaishoivaa. Taloudellisen tuen rinnalla on tärkeää kehittää palveluiden laatua ja saatavuutta sekä erilaisia vaihtoehtoja, jotta omaishoitajien jaksaminen ei vaarannu. 

Filatov katsoo, että yhteiskunnan on tunnustettava omaishoitajien arvokas työ ja pystyttävä tukemaan heitä paremmin. Omaishoitajat paikkaavat yhteiskunnan vastuulla olevan hoivan tarjontaa, joka on jäänyt selvästi jälkeen ihmisten tarpeista.

– Tarpeet kasvavat, mutta yhteiskunnan hoivaresurssit eivät kasva samassa suhteessa. Siksi on arvokasta, että läheiset kantavat vastuuta omaisistaan. Omaishoitajuus kertoo siitä, että ihmiset välittävät toisistaan, mutta samalla on selvää, että Suomi ei selviä ilman omaishoitajuutta. 

– Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan omaishoitaja vastoin tahtoaan tai siksi, että tarvittaviin palveluihin ei pääse. Vapaaehtoinen omaishoitajuus on kunnioitettavaa ja tärkeää, mutta pakotettu on hyvinvointiyhteiskunnan epäonnistumista. 

Filatov puhui tänään torstaina 18.4. Omaishoitajaliiton kevätkokouksessa Helsingissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Suomen suunta työelämäkysymyksissä on huolestuttava23.5.2024 13:23:53 EEST | Tiedote

Hallituksen julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille tarkoittaa epäoikeudenmukaista talouden tasapainotusta, jossa heikoimmassa asemassa olevilta otetaan enemmän. Suunnitelmasta puuttuvat aidot työllisyystoimet. Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset vähentävät talouskasvua 0,5 prosentilla tulevina vuosina. Samalla hallituksen toimet uhkaavat lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa sekä harmaan talouden lieveilmiöitä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat eivät hyväksy hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa ja jättivät asiasta valiokunnassa eriävän mielipiteen.

SDP:n Seppo Eskelinen: Hallitus heitti hyvästit pitkäjänteiselle liikennepolitiikalle23.5.2024 10:12:43 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriön rahoitustasoa lasketaan kehysriihen päätöksin muiden hallinnonalojen ohella, mikä vaarantaa monien liikennettä koskevien tavoitteiden toteutumisen, kuten kestävien liikennemuotojen edistämisen, väyläverkon korjausvelan purkamisen ja liikenteen päästöjen vähentämisen. – Suurista puheista huolimatta koko väyläverkon korjausvelka vain kasvaa. Pitkäjänteiselle liikennejärjestelmäsuunnittelulle on heitetty hyvästit, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Seppo Eskelinen (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye