Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL: Yhdenvertainen ja viiveetön hoitoonpääsy on sosiaali- ja terveydenhuollon perusta

Jaa

Yhdenvertainen ja viiveetön hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa on turvattava, katsoo THL. Hallitus kertoi tiistaina osana kehysriihipäätöksiään, että perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon hoitotakuuta höllennetään niin, että hoitoon pitää päästä 3 kuukaudessa. Tällä hetkellä odotusaika voi olla enimmillään 14 vuorokautta.

”Jos hallituksen päätös johtaa pitkiin odotusaikoihin, monen potilaan tila voi huonontua niin, että on sillä pysyviä tai pitkäaikaisia vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn. Tämä on inhimillisesti väärin ja lisää lopulta yhteiskunnan kustannuksia”, sanoo THL:n pääjohtaja Mika Salminen.

THL:n mukaan hoitoon pääsyn määräaikojen lieventäminen antaa vahvan ohjaussignaalin valtiolta siihen, että hyvinvointialueet voivat pienentää panostuksiaan perusterveydenhuollon kehittämiseen. Pahimmallaan esitetyt muutokset romuttavat aiemman työn palveluiden painopisteen siirtämiseksi raskaista palveluista kohti perustasoa.

”Hyvinvointialueilla tehdään jo erinomaista kehittämistyötä. Esimerkiksi perusterveydenhuollon hoitoonpääsy on parantanut. Toinen tärkeä asia on hoidon jatkuvuuden turvaaminen. Eri sote-palveluiden tulisi toimia saumattomasti yhdessä. Toivomme, että alueet saavat rauhan jatkaa työtään.”

THL muistuttaa, että hyvinvointialueiden palveluiden piirissä ovat heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevat kansalaiset.

”Palvelujärjestelmämme uskottavuus niin potilaiden kuin työntekijöiden näkökulmasta edellyttää, että Suomessa edelleen vahvistetaan terveydenhuoltoa, joka palvelee ihmisiä yhdenvertaisesti”, Salminen sanoo.

Hoitajamitoituksen laskeminen voi helpottaa kotihoidon hoitajapulaa

Hallitus päätti kehysriihessään myös laskea vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta 0,6 työntekijään asiakasta kohden. Tällä hetkellä lakisääteinen mitoitus on 0,65, ja sen on ollut määrä nousta 0,7:ään vuoden 2028 alusta lukien. Alun perin mitoituksen piti olla 0,7 jo viime joulukuussa, mutta hallitus lykkäsi sen voimaantuloa jo aiemmin.

THL:n mukaan henkilöstömitoituksen lasku vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa ei automaattisesti johda hoidon laadun huonontumiseen. Laatua voidaan varmistaa muillakin toimilla, kuten lisäämällä saattohoidon osaamista ja erilaisia liikkuvia palveluita. Mitoituksen höllennys voi tuoda joustavuutta henkilöstön käyttöön.

”Vastedes asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata enemmän ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden toimintaa. Henkilöstöä tarvitaan enemmän esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakas on saattohoidossa tai tarvitsee monipuolista kuntoutusta”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Ympärivuorokautisen hoidon mitoituksen lasku voi lisäksi parantaa mahdollisuuksia lisätä hoitajia vanhusten kotihoitoon, jonka tarve kasvaa erittäin paljon lähivuosina.

THL:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana ikääntyneiden palveluja, kuten kotihoitoa, yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista hoitoa, tarvitsevien määrä kasvaa 33 000:lla.

”Ensin kasvaa kotihoidon palvelujen tarve. Hyvinvointialueiden on kyettävä lyhyessä ajassa lisäämään kotihoidon palvelutuotantoa selvästi nykyisestä. Tämä tarkoittaa henkilöstön lisäämistä kotihoidossa”, Kehusmaa toteaa.

Makeisten arvonlisäveron korotus askel oikeaan suuntaan

THL pitää hyvänä, että kehysriihessä pyrittiin huomioimaan mahdollisuudet edistää terveyttä verotuksen avulla.

”Makeisten arvonlisäveron korottaminen on askel oikeaan suuntaan. Toivomme, että veromalli laajennetaan myöhemmin koskemaan muiden sokeria sisältävien tuotteiden lisäksi myös paljon kovaa rasvaa- ja suolaa sisältäviä tuotteita”, sanoo THL:n ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren.

Laaja-alaisessa, portaittaisessa veromallissa vähemmän sokeria, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät tuotteet olisivat selvästi halvempia kuin samassa tuoteryhmässä olevat niitä enemmän sisältävät vaihtoehdot.

”Tämä kannustaisi ihmisiä tekemään terveellisempiä valintoja. Makeisten alv-muutoksen vaikutuksia tulisi nyt seurata ja tulosten perusteella miettiä veroratkaisuja eteenpäin.”

Lisätietoja:

THL:n kannanotto: Yhdenvertainen hoitoonpääsy on palvelujärjestelmän perusta

Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa 

Tiedote 8.2.2024: Vanhuspalveluiden lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen yltävien yksiköiden määrä edelleen kasvanut – asiakasmäärä pysynyt vakaana

Mika Salminen
pääjohtaja
THL
p. 029 524 6001

Sari Kehusmaa
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7914

Mikaela Grotenfelt-Enegren
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8418

sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000
https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi

Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki

THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye