Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL: Yhdenvertainen ja viiveetön hoitoonpääsy on sosiaali- ja terveydenhuollon perusta

Jaa

Yhdenvertainen ja viiveetön hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa on turvattava, katsoo THL. Hallitus kertoi tiistaina osana kehysriihipäätöksiään, että perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon hoitotakuuta höllennetään niin, että hoitoon pitää päästä 3 kuukaudessa. Tällä hetkellä odotusaika voi olla enimmillään 14 vuorokautta.

”Jos hallituksen päätös johtaa pitkiin odotusaikoihin, monen potilaan tila voi huonontua niin, että on sillä pysyviä tai pitkäaikaisia vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn. Tämä on inhimillisesti väärin ja lisää lopulta yhteiskunnan kustannuksia”, sanoo THL:n pääjohtaja Mika Salminen.

THL:n mukaan hoitoon pääsyn määräaikojen lieventäminen antaa vahvan ohjaussignaalin valtiolta siihen, että hyvinvointialueet voivat pienentää panostuksiaan perusterveydenhuollon kehittämiseen. Pahimmallaan esitetyt muutokset romuttavat aiemman työn palveluiden painopisteen siirtämiseksi raskaista palveluista kohti perustasoa.

”Hyvinvointialueilla tehdään jo erinomaista kehittämistyötä. Esimerkiksi perusterveydenhuollon hoitoonpääsy on parantanut. Toinen tärkeä asia on hoidon jatkuvuuden turvaaminen. Eri sote-palveluiden tulisi toimia saumattomasti yhdessä. Toivomme, että alueet saavat rauhan jatkaa työtään.”

THL muistuttaa, että hyvinvointialueiden palveluiden piirissä ovat heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevat kansalaiset.

”Palvelujärjestelmämme uskottavuus niin potilaiden kuin työntekijöiden näkökulmasta edellyttää, että Suomessa edelleen vahvistetaan terveydenhuoltoa, joka palvelee ihmisiä yhdenvertaisesti”, Salminen sanoo.

Hoitajamitoituksen laskeminen voi helpottaa kotihoidon hoitajapulaa

Hallitus päätti kehysriihessään myös laskea vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta 0,6 työntekijään asiakasta kohden. Tällä hetkellä lakisääteinen mitoitus on 0,65, ja sen on ollut määrä nousta 0,7:ään vuoden 2028 alusta lukien. Alun perin mitoituksen piti olla 0,7 jo viime joulukuussa, mutta hallitus lykkäsi sen voimaantuloa jo aiemmin.

THL:n mukaan henkilöstömitoituksen lasku vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa ei automaattisesti johda hoidon laadun huonontumiseen. Laatua voidaan varmistaa muillakin toimilla, kuten lisäämällä saattohoidon osaamista ja erilaisia liikkuvia palveluita. Mitoituksen höllennys voi tuoda joustavuutta henkilöstön käyttöön.

”Vastedes asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata enemmän ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden toimintaa. Henkilöstöä tarvitaan enemmän esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakas on saattohoidossa tai tarvitsee monipuolista kuntoutusta”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Ympärivuorokautisen hoidon mitoituksen lasku voi lisäksi parantaa mahdollisuuksia lisätä hoitajia vanhusten kotihoitoon, jonka tarve kasvaa erittäin paljon lähivuosina.

THL:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana ikääntyneiden palveluja, kuten kotihoitoa, yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista hoitoa, tarvitsevien määrä kasvaa 33 000:lla.

”Ensin kasvaa kotihoidon palvelujen tarve. Hyvinvointialueiden on kyettävä lyhyessä ajassa lisäämään kotihoidon palvelutuotantoa selvästi nykyisestä. Tämä tarkoittaa henkilöstön lisäämistä kotihoidossa”, Kehusmaa toteaa.

Makeisten arvonlisäveron korotus askel oikeaan suuntaan

THL pitää hyvänä, että kehysriihessä pyrittiin huomioimaan mahdollisuudet edistää terveyttä verotuksen avulla.

”Makeisten arvonlisäveron korottaminen on askel oikeaan suuntaan. Toivomme, että veromalli laajennetaan myöhemmin koskemaan muiden sokeria sisältävien tuotteiden lisäksi myös paljon kovaa rasvaa- ja suolaa sisältäviä tuotteita”, sanoo THL:n ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren.

Laaja-alaisessa, portaittaisessa veromallissa vähemmän sokeria, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät tuotteet olisivat selvästi halvempia kuin samassa tuoteryhmässä olevat niitä enemmän sisältävät vaihtoehdot.

”Tämä kannustaisi ihmisiä tekemään terveellisempiä valintoja. Makeisten alv-muutoksen vaikutuksia tulisi nyt seurata ja tulosten perusteella miettiä veroratkaisuja eteenpäin.”

Lisätietoja:

THL:n kannanotto: Yhdenvertainen hoitoonpääsy on palvelujärjestelmän perusta

Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa 

Tiedote 8.2.2024: Vanhuspalveluiden lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen yltävien yksiköiden määrä edelleen kasvanut – asiakasmäärä pysynyt vakaana

Mika Salminen
pääjohtaja
THL
p. 029 524 6001

Sari Kehusmaa
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7914

Mikaela Grotenfelt-Enegren
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8418

sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000
https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Euroopan uimavesiraportti: Suomen yleisten uimarantojen vesi on laadukasta28.5.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen juuri julkaistusta uimavesiraportista. Suurin osa Suomen uimavesistä, noin 94 prosenttia, on luokiteltu laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi. Tämä on yhden prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisenä seurantakautena. Raportti sisältää uimaveden laadun tiedot kaikilta yleisiltä uimarannoilta. Kesällä 2023 Suomessa oli yhteensä 304 yleistä uimarantaa, joista 226 sijaitsi sisämaan vesistöjen äärellä ja 78 rannikolla. Tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään uimavesiluokkaan kuului yhdeksän rantaa (3 %), mikä on neljä uimarantaa enemmän kuin edellisenä seurantakautena. Viidellä uimarannalla (1,6 %) uimaveden laatu luokiteltiin huonoksi, mikä on kaksi uimarantaa vähemmän kuin edellisenä seurantakautena. Sisämaan uimavesistä lähes 97 prosenttia luokiteltiin erinomaisen tai hyvän laadun luokkaan. Rannikolla erinomaiseksi tai hyväksi luokiteltiin lähes 86 prosenttia kaikista uimavesistä. Tyydyttävään

Suomessa on 89 000 alaikäistä, joiden biologisella vanhemmalla on tai on ollut vakava päihdeongelma28.5.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Suomessa on 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla biologisilla vanhemmilla on jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä vakava päihdeongelma. Tämä vastaa 8,7:ää prosenttia kaikista alaikäisistä. 42 000 lapsen biologisella vanhemmalla puolestaan on tällä hetkellä vakava päihdeongelma. Päihdeongelma on yleisemmin isällä kuin äidillä. Tämä selviää THL:n tekemästä rekisteritutkimuksesta.

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta27.5.2024 12:31:00 EEST | Tiedote

Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. ”Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin”, sanoo ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren. Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen. Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos oireet muuttuvat henkeä uhkaaviksi. Siihen viittaavia oireita ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille syksyllä – rokotukset aiempaa aikaisemmin23.5.2024 09:15:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tulevana syksynä koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille. Suositus on, että rokotukset toteutetaan aiempaa aikaisemmin ja kahdessa vaiheessa. Ensi syksynä koronarokotteen tehosteannosta suositellaan hoitokodeissa ja säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa oleville, kaikille yli 80-vuotiaille sekä kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille iästä huolimatta. Suositus on, että näiden ryhmien rokotukset aloitetaan syksyllä heti kun rokotteet ovat saapuneet Suomeen. Edellä mainittujen ryhmien ohella syksyn tehosterokotetta suositellaan myös kaikille 75–79-vuotiaille. Heillä vakavan taudin riski on kuitenkin yllä mainittuja ryhmiä pienempi. THL suosittelee, että myös nämä rokotukset toteutetaan tulevana syksynä tavanomaista aikaisemmin. Koronarokotetta on lisäksi syytä tarjota syksyllä viimeistään influenssarokotusten yhteydessä myös muille 65 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakav

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye