Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä

Jaa

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Hiitolatu talvisessa suomaisemaisemassa.
Torronsuon kansallispuisto, Tammela. Kuva: Kanta-Hämeen kuvapankki

Hämeen alueen ilmastopäästöjen seurantatiedot on kirjattu Hämeen ELY-keskuksen tuoreeseen ilmastokertomukseen. Siinä tuodaan esille toimia, joilla ELY-keskus edistää ilmasto- ja kestävyystavoitteita YK:n globaaliin Agenda 2030 -ohjelmaan perustuen. Alueellisen ilmastotyön etenemistä seurataan ELY-keskuksessa aktiivisesti myös kansallisiin ilmastotavoitteisiin peilaten.

– ELY-keskusten työtä ohjaa yli 200 lakia tai asetusta ja arviolta jopa 80 prosenttia kansallisesta päästökokonaisuudesta kulkee jollain tavalla meidän työmme kautta. Ilmastokertomuksessa avaamme hieman sitä, mikä on oma kädenjälkemme ilmastoasioissa, kertoo Hämeen ELY-keskuksen ylijohtaja Tommi Muilu.

Hiilineutraalius edellyttää päästöjen ja hiilensidonnan tasapainoa

Suomen ilmastolakiin on kirjattu tavoite vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Ympäristöministeriö on asettanut tämän välitavoitteen ohjenuoraksi myös ELY-keskusten aluetasoiselle päästöseurannalle. Kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi kokonaispäästöt olisi kyettävä laskemaan vuoteen 2035 mennessä tasolle, jonka maankäyttösektorin hiilinielut ja -varastot kykenevät ilmakehästä sitomaan.

Hämeen ELY-keskuksen vuoden 2023 ilmastotyötä kuvaavan ilmastokertomuksen viimeisimmät kasvihuonekaasujen laskentatiedot koskevat vuotta 2022, sillä Suomen ympäristökeskuksen tuottamien päästötietojen valmistumisessa ilmenee käytetyistä laskentamenetelmistä johtuvaa viivettä. Päästölaskenta koskee EU:n ilmastopolitiikan taakanjakosektoria, joka koostuu rakennusten erillislämmityksen, työkoneiden, maatalouden, liikenteen, jätehuollon ja F-kaasujen aiheuttamista päästöistä.

Päästövähennysten tavoittelu on vain osa alueellisen ilmastotyön kokonaisuutta

Hämeen ELY-keskuksen toiminnassa kiinnitetään lisääntyvässä määrin huomiota myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Erilaisten sään ääri-ilmiöiden yleistyessä sopeutumistoimia on tärkeää suunnitella ja toteuttaa aktiivisesti yhteiskunnan eri toiminnoissa. Erilaisten viranomaistehtävien ohella ELY-keskuksella on sopeutumistyössä tärkeä rooli myös aiheeseen liittyvien kehittämishankkeiden rahoittajana. 

ELY-keskuksen ilmastotyö kiinnittyy koko ajan tiiviimmin myös alueellisen elinvoiman vahvistamisen sekä huoltovarmuuden turvaamisen teemoihin. Esimerkiksi hiilineutraaliuden tavoittelussa tarvittavien kiertotalousinnovaatioiden edistämisellä voidaan avata merkittäviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille. Paikallisten energia- ja ruokajärjestelmien kehittäminen puolestaan tukee sekä ilmasto- että huoltovarmuustavoitteiden saavuttamista.

ELY-keskusten toteuttama alueellinen ilmastotyö on luonteeltaan verkostomaista yhteistyötä, jossa tärkeimpiä alueellisia yhteistyökumppaneita ovat maakuntien liitot. Lisäksi ilmastotyön tavoitteiden saavuttamisessa tarvitaan vahvaa panosta myös kunnilta, elinkeinoelämän toimijoilta, asukkailta sekä oppi- ja tutkimuslaitoksilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Määttä
johtava asiantuntija, Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 071, mika.maatta@ely-keskus.fi

Kuvat

Hiitolatu talvisessa suomaisemaisemassa.
Torronsuon kansallispuisto, Tammela.
Lataa

Liitteet

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevään tulvahuippu on ohitettu, pohjaveden pinta nousee edelleen23.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Järvien ja jokien vedenpinnat nousivat huhtikuun alun voimakkaiden sateiden jälkeen nopeasti. Voimakkaat sateet ja tavallista aikaisempi kevään tulo vaikeuttivat monin paikoin vedenpinnan korkeuden säännöstelyä. Tulvakorkeudet pysyivät kuitenkin tavanomaisten kevättulvien tasolla. Nyt kevättulvien huippu on jo ohitettu. Järvien jäät ovat monin paikoin liian heikkoja mitattaviksi. Pohjavedenpinnat ovat reilusti yli ajankohdan keskimääräisen tason. Talousvesikaivoissa tulee näillä näkymin hyvin riittämään vettä kesällä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye