Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Saimaan tulva kehittymässä selvästi tavanomaista suuremmaksi

Jaa

Saimaan vedenkorkeus on ajankohtaan nähden yli 60 cm tavanomaista korkeammalla ja on edelleen nousussa. Saimaan lisäjuoksutusta kasvatetaan vedenkorkeuden nousun hillitsemiseksi.

Voimakkaasti kuohuva koski.
Imatrankoski 7.4.2024. Ilkka Elo.

Saimaan valuma-alueella viime syksy ja talvi olivat tavanomaista runsassateisempia. Loka-maaliskuun sadekertymä oli noin 55 mm tavanomaista suurempi. Huhtikuun alkupuolen lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti, mikä on kääntänyt vedenkorkeudet ja virtaamat nopeaan nousuun Vuoksen vesistöalueella. Huhtikuun sadekertymän ennustetaan nousevan noin 80 % keskimääräistä suuremmaksi. Saimaan vedenkorkeus on tällä hetkellä yli 60 cm pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla huolimatta lisäjuoksutuksista, jotka on aloitettu jo viime elokuussa. Huhti-toukokuun aikana Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 30–40 cm lisää ja tulvahuippu saavutetaan kesäkuussa.

Ennusteen mukaan Saimaan vedenkorkeus uhkaa nousta kesäkuun alkupuolella yli tason NN+ 76,60 m. Tämä on taso, jonka ylittämistä Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukaan tulee pyrkiä estämään tai tehokkaasti pienentämään. Samalla on huolehdittava siitä, että Vuoksen osalle mahdollisesti aiheutuvat vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi. Saimaan alueen tulvavahingot ja -haitat kasvavat selvästi, mikäli vedenkorkeus nousee tason NN+ 76,60 m yläpuolelle. Matalimmille rantarakenteille sekä maatalous- ja metsäalueille voi aiheutua vahinkoa jo aiemmin.

Juoksutusta kasvatetaan tulvahaittojen vähentämiseksi

Tällä hetkellä Saimaan juoksutus on 900 m3/s ja juoksutus nostetaan viikkokeskiarvoon 950 m3/s 29.4.2024. Juoksutusta voidaan joutua nostamaan kevään aikana tätäkin suuremmaksi. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksella on maa- ja metsätalousministeriön marraskuussa tekemän päätöksen nojalla lupa kasvattaa juoksutusta viikkokeskiarvoon 1000 m3/s asti. Tätä suuremmat juoksutukset lisäävät huomattavasti vahinkoja Venäjän puolella Vuoksen alajuoksun rannoilla.

Lisäjuoksutuksilla voidaan nykyisessä vesitilanteessa hidastaa Saimaan pinnankorkeuden nousua, mutta suurenkaan tulvan mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Esimerkiksi 100 m3/s juoksutusmuutoksen vaikutus Saimaan pintaan on noin 5–6 cm kuukauden aikana. Lisäjuoksutuksilla on tähän mennessä alennettu Saimaan luonnonmukaista vedenkorkeutta 22 cm. Mahdolliset runsaat kevät- ja kesäsateet voivat vaikeuttaa tulvatilanteen hallintaa.

ELY-keskus tiedottaa tulvatilanteen kehittymisestä lisää kevään aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Tapio Tuukkanen, p. 0295 029 225
Vesistöpäällikkö Matti Vaittinen, p. 0295 029 112
Vesitalousasiantuntija Jarmo Kivi, p. 0295 029 211
Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kuvat

Voimakkaasti kuohuva koski.
Imatrankoski 7.4.2024.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojelee Harjun oppimiskeskuksen, Kuusankosken kielteiset päätökset ovat lainvoimaisia25.4.2024 09:37:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 11.4.2024 päättänyt rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojella Virolahdella sijaitsevan Harjun oppimiskeskuksen rakennuksia sekä osoittanut suojeltavan alueen. Samalla kumotaan aiempi valtioneuvoston tekemä suojelupäätös. Suojelupäätöksen ajantasaistaminen oli tarpeen alueen käytön ja kehittämisen sekä suojelun kohdistumisen täsmentämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye