Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Vestman: Kohtuuttomiin sähkön hintoihin on puututtava uusin keinoin

Jaa

Eduskunnan talousvaliokunta on tänään hyväksynyt yksimielisesti Sähkön hinta kuriin -kansalaisaloitteen johdosta mietinnön, jossa velvoitetaan puuttumaan sähkön kohtuuttomiin hintoihin. Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Heikki Vestmanin mukaan sähköpörssin hinnanmuodostusta voidaan korjata uudella tavalla. Lisäksi Vestman perää kuluttajaviranomaiselta toimenpiteitä, koska jo voimassa oleva kuluttajansuojalainsäädäntö antaa mahdollisuuden saattaa kohtuuttomat määräaikaiset sopimukset tuomioistuimen arvioitavaksi.

Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

”Kiirehdimme yksimielisesti sähkön kattohinnan säätämistä kuluttajille kriisitilanteita varten, tukkumarkkinan hintakaton edistämistä, uuden sähköntuotannon luvituksen sujuvoittamista sekä uutta ydinvoimaa ja vesivoimaa edistävää kapasiteettimekanismia. Nämä ovat keskeiset hallitusohjelmaankin kirjatut toimet, jotka turvaavat suomalaisille kodeille ja yrityksille säästä riippumatta kohtuuhintaista sähköä”, kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Heikki Vestman toteaa. 

Uutena keinona talousvaliokunta esittää Baltiassa jo käytössä olevaa sähköpörssin toisen huutokauppakierroksen mallin (second auction) käyttöönoton edistämistä, joka mahdollistaa myyjien reagoinnin hintaan, jolloin kulutusennusteita voi arvioida alaspäin.

”Rajuja sähkön piikkihintoja voi ja pitää helpottaa. EU-sääntely ei estä sitä, että Suomen sähköpörssiin otetaan käyttöön eräänlainen korjaava toinen tarjouskierros. Sähkötarjoukset pitää tehdä uudelleen hinnan ylittäessä tietyn rajan, jolloin tarjoajat voivat esimerkiksi korjata kulutusennustetta alaspäin, jolloin hinta laskee. Malli on jo käytössä esimerkiksi Baltiassa. Korjaava tarjouskierros olisi antanut mahdollisuuden torjua hirmuperjantaina (5.1.2024) jopa 2,35 €/kWh -tasolle nousseita kohtuuttomia hintoja. Lisäksi EU:ssa on jatkettava tukkumarkkinan hintakaton vaatimista markkinamalliin”, Vestman sanoo.

Talousvaliokunnan saamien selvitysten perusteella sähkömarkkinat ovat erityispiirteittensä vuoksi alttiita markkinavoiman hyväksikäytölle ja markkinamanipulaatiolle. Toimimattoman markkinan kustannuksen voivat olla merkittävät: yhden euron/MWh hinnan nousu tukkumarkkinahinnassa tarkoittaa keskimääräisen talvipäivän kulutuksen perusteella laskettuna jopa 300 000 euron lisäkustannusta yhden päivän aikana.

”Nämä mahdolliset kustannukset peritään suomalaisten sähkölaskuista, mikäli markkinavalvonta epäonnistuu. Tämän vuoksi valvontaa tulee tehostaa, ja viranomaisten yhteistyötä pitää vahvistaa”, Vestman kertoo.

Vestman nostaa esiin myös energiakriisin aikaisten määräaikaisten sähkösopimusten kohtuuttoman hinnoittelun ja epäoikeudenmukaiset sopimusehdot, joita talousvaliokuntakin käsitteli. Monet suomalaiset tekivät alkutalvella 2022 kohtuuttomin ehdoin kalliita määräaikaisia sopimuksia, joita on edelleen voimassa.

”On sähköyhtiöiltä vastuutonta yhä rahastaa kuluttajia näillä sopimuksilla, jotka kuluttajat tekivät pakon edessä ja joita kuluttajariitalautakuntakin on katsonut tarpeelliseksi kohtuullistaa. Kuluttaja-asiamiehen toimivallassa olisi saattaa asia markkinaoikeuden ennakkoratkaistavaksi, nostaa aiheesta ryhmäkanne taikka tukea yksittäisiä kuluttajia oikeusprosessissa. On todella valitettavaa, ettei näitä keinoja ole käytetty. Ei voi olla niin, että suomalaisia perheitä on jätetty käytännössä vaille kuluttajansuojaa”, Vestman päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen liikennevaliokunnan jäsenet: Hallitus lyö useissa liikennehankkeissa kuokan maahan – hyvä uutinen myös rakennusalalle22.5.2024 09:55:46 EEST | Tiedote

Hallituksen toisessa lisätalousarvioesityksessä myönnetään rahoitusta usealle merkittävälle liikennehankkeelle. Kokoomuksen liikennevaliokunnan jäsenet kehuvat hallituksen kehittävän liikenneverkkoa koko Suomen saavutettavuuden, kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi juuri oikeaan aikaan. Käynnistyvillä hankkeilla on elvyttävä vaikutus ja niillä reagoidaan vahvasti myös rakennusalaan tilanteeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye