Jyväskylän yliopisto

Fintrafficin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö tähtää liikenneturvallisuuden parantamiseen tekoälyn ja datatieteen avulla

Jaa

Fintraffic ja Jyväskylän yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta ja kehittää liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää. Yhteistyö yhdistää toisiinsa Fintrafficin tuottaman ja hallinnoiman tiedon sekä Jyväskylän yliopiston datamalli- ja analytiikkaosaamisen.

Jyväskylän yliopisto

Fintrafficin tieliikenteenohjaus ja Jyväskylän yliopisto ovat juuri allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on tehdä pitkäaikaista yhteistyötä turvallisen, sujuvan ja ympäristöystävällisen tieliikenteen kehittämiseksi. 

Alkavassa yhteistyössä etsitään lähivuosina uusia keinoja liikenteen kehittämiseksi tekoälyn ja datatieteiden keinoin.

”Fintrafficin tavoitteena on aikaansaada Suomeen maailman turvallisin, sujuvin ja ympäristöystävällisin liikenne. Alkava yhteistyö auttaa meitä näiden kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamisessa, ja yhteistyön myötä pääsemme dataa ja tekoälyä hyödyntämällä hakemaan ratkaisuja esimerkiksi tieliikenteessä tapahtuvien onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn”, kertoo Fintrafficin tieliikenteenohjauksen toimitusjohtaja Aapo Anderson.

Sopimus mahdollistaa Jyväskylän yliopiston tekoälyn ja datatieteiden erityisosaamisen syventämisen tieliikennesektorille. 

Tutkimuksen vastuullisena johtajana Jyväskylän yliopistossa toimiva Ilkka Pölönen kertoo, että datasta voidaan tunnistaa erilaisia liikenteen riskitekijöitä, kuten esimerkiksi paikkoja, joissa tapahtuu usein onnettomuuksia.

”Reaaliaikaisen datan, koneoppimisen ja tekoälyn avulla on mahdollista tehostaa liikenteen sujuvuutta esimerkiksi pyrkimällä välttämään ruuhkien muodostumista tai välittämään reaaliaikaista tietoa säästä ja tieolosuhteista”, Pölönen kertoo.

Pölösen mukaan ensisijaisena tavoitteena on kuolemiin ja vakaviin loukkaantumisiin johtavien onnettomuuksien vähentäminen.

IT-tiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen kuvailee yhteistyön Fintrafficin kanssa olevan informaatioteknologian tiedekunnalle luonnollinen symbioosi.

”Yhteistyöllä tavoitellaan paitsi liikenneturvallisuuden parantamista myös liikenteen sujuvoittamista. Parhaaseen tulokseen päästään, kun Fintrafficin tietovarannot ja reaaliaikainen tieto yhdistetään IT-tiedekunnan datamallien ja analytiikan osaamiseen", Tyrväinen kertoo.

Lisätietoja

Fintrafficin palvelut ja avoin data vaikuttavat liikennejärjestelmän toimivuuteen ja turvallisuuteen, kotitalouksien arkeen, yritysten toimintaan ja koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Fintrafficin tieliikenteenohjaus tarjoaa ja kehittää palveluita, jotka mahdollistavat turvallisen ja sujuvan liikenteen tieverkolla vuoden jokaisena päivänä. Tavoitteenamme on mahdollistaa älykkäiden palveluiden ja tiiviin kumppaniyhteistyön avulla maailman turvallisin, sujuvin ja ympäristöystävällisin tieliikenne. 

fintraffic.fi

Informaatioteknologian tiedekunta on yksi Suomen suurimmista IT-alan kouluttajista. Informaatioteknologian tiedekunnassa panostetaan erityisesti tietojärjestelmien, tieteellisen laskennan ja data-analyysin, kyberturvallisuuden, hyvinvoinnin sekä oppimisen tutkimukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liikkumisen väheneminen nuoruudessa linkittyy keskusteluvaikeuksiin isän kanssa ja näkyy sairauksien riskitekijöissä29.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

TtM Tuula Aira havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nuoren keskusteluvaikeudet isän kanssa ennusti liikkumisen vähenemistä ja liikkumisen säilymistä vähäisenä. Aktiivisuuden väheneminen näkyi myös epäedullisina sokeriaineenvaihdunnan, hyvän kolesterolin ja painoindeksin muutoksina eli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä jo nuorena. Liikuntaseuraharrastuksen jatkuminen nuoreen aikuisuuteen tuki aktiivisuuden säilymistä.

Raportti: Tekniikan koulutuksen laajeneminen maakuntiin palvelee bruttokansantuotteen kasvua, sanoo emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki28.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto julkaisi emeritusprofessori Pekka Neittaanmäen kirjoittaman raportin diplomi-insinöörikoulutuksen laajentumisesta Suomessa. Tekniikan koulutuksen maakuntiin on kasvattanut alueen bruttokansantuotetta. Neittaanmäki sanoo, että tekniikan koulutusta on tärkeää tarjota myös siellä, missä on tuotannollista toimintaa.

Väitöstutkimus: Rakennussuojelu monin tavoin sattumanvaraista – tilanne uhkaa heikentyä entisestään27.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Reetta Nousiainen tarkastelee väitöstutkimuksessaan rakennetun kulttuuriympäristön vaalimistavoitteiden ja käytännön toteutumisen ristiriitaisuutta nyky-Suomessa. Tutkimuksen mukaan suojelu on monin tavoin alttiina sattumanvaraisuudelle. Käynnissä olevat alueiden käytön ja rakentamisen lainsäädännön muutokset uhkaavat heikentää tilannetta entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye