SDP EDUSKUNTA

SDP:n Elisa Gebhard: Hallituksen leikkauksien jalkoihin uhkaavat jäädä naiset ja vähemmistöt

Jaa

SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard nostaa huolensa hallituksen suunnitelmista leikata julkisella puolella tehtävästä korjaavasta ja ennallistavasta plastiikkakirurgiasta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Gebhard muistuttaa, että julkisella puolella tehty plastiikkakirurgia on olennainen osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoimaa, jonka rahoitusta ei pidä leikata. Sitä ei pidä väheksyä tai nähdä pelkästään esteettisenä toimena, koska hoidot ovat ratkaisevan tärkeitä potilaiden hyvinvoinnin kannalta.

- Julkisen puolen plastiikkakirurgiset toimenpiteet ovat olennainen osa potilaiden hoitopolkua, ja ovat merkittävästi elämänlaatua parantavia. Esimerkiksi rintarekonstruktio syöpäleikkauksen jälkeen tai kasvojen korjaus vakavan tapaturman seurauksena eivät ole pelkästään kosmeettisia toimenpiteitä, vaan niillä on merkittävä vaikutus potilaan terveyteen ja hyvinvointiin, Gebhard toteaa.

Erikoissairaanhoidon asiantuntijat pitävät leikkauksia järjettöminä. Asiantuntijat muistuttavat, että julkisella puolella ei tehdä mitään sellaisia toimenpiteitä, joille ei ole lääketieteellisiä perusteita. Palveluiden lopettaminen julkisella puolella pakottaa toimenpiteitä tarvitsevat ihmiset etsimään palvelut yksityiseltä puolelta, mahdollistaen palvelut vain varakkaille.

Gebhardin mukaan hallituksen tulisikin avata, mitä hallitus tarkoittaa tavoitteellaan rajata palveluita ”estetiikkaa lähenevän plastiikkakirurgian” osalta. Hän näkee riskinä, että päätös tulee vaikuttamaan lääketieteelliseen sukupuolenkorjausprosessiin liittyviin, niitä läpikäyville kriittisen tärkeisiin palveluihin. Mikäli näin olisi, se olisi merkittävä takapakki vähemmistöjen oikeuksien kannalta Suomessa.

- Myöskään strerilisaation rajaaminen pois julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle ei ole itsemääräämisoikeuden kannalta hyväksyttävä päätös. Sterilisaation saamisen vaikeudesta on käyty paljon keskustelua viime vuosina, Gebhard muistuttaa. 

- Hallituksen toimenpiteet osoittautuvat jälleen kerran hyvin sukupuolittautuneiksi. Leikkaukset kohdistuvat erityisesti naisten ja mahdollisesti sukupuolivähemmistöjen tarvitsemiin palveluihin. Erityisen vaikeassa asemat ovat transihmiset, joille nämä erikoissairaanhoidon palvelut ovat tärkeitä, Gebhard päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan demarit kummeksuvat ministereiden haluttomuutta aselainsäädännön tarkistuksiin3.5.2024 11:49:46 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning kummastelevat sisäministeri Rantasen (ps.) ja oikeusministeri Meren (ps.) haluttomuutta käydä vakavaa keskustelua ampuma-aselainsäädännön tarkistustarpeista. Ministerien nuiva suhtautuminen asiaan herätti hämmästystä eduskunnan kyselytunnilla eilen torstaina.

SDP:n Joona Räsäsen vappupuhe 1.5.20241.5.2024 15:28:29 EEST | Tiedote

Hyvät kuulijat, Reilun kuukauden kuluttua Suomessa järjestetään seuraavat vaalit. Europarlamenttivaalit. Kolmekymmentä vuotta sitten kansan valitsemat edustajat Eduskunnassa hyväksyivät, kansaa ensin kuultuaan, Suomen liittymisen Euroopan unioniin. Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, syyt unioniin liittymiselle ovat edelleen alati läsnä. Kysymys on turvallisuudesta, taloudesta ja tulevaisuudesta. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa muutti pysyvästi turvallisuustilannettamme ja osoitti, kuinka tärkeää on, että emme ole yksin. Omaa turvallisuuttamme paransimme myös liittymällä puolustusliitto Naton jäseneksi. Koronapandemia puolestaan muistutti eurooppalaisen yhteistyön merkityksestä. Vuodet unionin jäsenenä ovat osoittaneet, että yhdessä olemme todella vahvempia. Vientivetoisena taloutena Euroopan yhteiset sisämarkkinat ja koko maanosan kilpailukyky ovat puolestaan talouspolitiikkamme keskeisiä kysymyksiä. Tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä kysymyksiä, kuten vaikkapa ilmasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye