SOOLin liittokokous: Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?
Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. Petteri Orpon hallitus on aikeissa kohdentaa leikkauksia moneen opettajaopiskelijan elämään vaikuttavaan osa-alueeseen opinnoista työelämään. Opeopiskelijat ovat huolissaan omasta toimeentulostaan ja jaksamisestaan näiden heikennysten vuoksi.
Suomen hallituksen esityksen mukaan opintotuen lainapainotteisuutta lisätään ja opintorahan indeksikorotukset on jäädytetty hallituskauden ajaksi. Lisäksi kehysriihen tuloksena opiskelijat on päätetty palauttaa opintotuen asumislisän piiriin. Arvioiden mukaan tehdyt ja suunnitellut leikkaukset voivat heikentää opiskelijoiden toimeentuloa jopa tuhansien eurojen edestä vuodessa. Nämä toimet lisäävät opiskelijoiden taloudellista ahdinkoa, ja toimeentulon heikennykset kohdistuvat erityisen kipeästi opettajaksi opiskeleviin. Opettajaopiskelijat valmistuvat matalampipalkkaisille aloille, minkä vuoksi opintolainan takaisinmaksu on suhteessa hankalampaa verrattuna monien alojen opiskelijoihin.
Opiskelijoiden heikentyvä taloustilanne ajaa opiskelijat töihin jo opintojen aikana. Opettajaksi opiskeleminen sisältää huomattavan määrän läsnäolopakollista opiskelua, joten töissä käyminen opintojen ohessa on erittäin haasteellista. Toimeentulon heikennykset aiheuttavat sen, etteivät opiskelijat voi keskittyä päätyöhönsä eli opiskeluun. Kuormittavia tekijöitä kasaantuu opiskelijoille muistakin syistä, kuin työnteosta, ja näiden yhteisvaikutuksesta opinnot voivat viivästyä.
Vastavalmistuneet opettajat työllistyvät usein määräaikaisiin työsuhteisiin, jonka myötä vastavalmistuneista opettajista huomattava osa on kesän ajan työttömiä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa ollaan pidentämässä kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen. Muutos tarkoittaisi sitä, ettei ensimmäisessä määräaikaisessa työsuhteessa oleva opettaja saa koko lukuvuoden mittaisesta työstään työttömyysturvaa kesäksi, koska työssäoloehto ei enää täyttyisi. Usein määräaikaiset opettajat joutuvat hakemaan töitä kesäksi oman alan ulkopuolelta toimeentulonsa turvaamiseksi. Vain hyvinvoiva, palautunut ja toimeentuleva opettaja jaksaa tehdä työtään.
Niin opiskeluaikana kuin työelämässä opeopiskelijat joutuvat kohtaamaan taloudellisia haasteita ja turvattomuutta. Ollaksemme tulevaisuuksien tekijöitä, tarvitsemme turvatun, taloudellisesti vakaan opiskeluajan ja työelämään siirtymisen nivelvaiheen. Opettajaopiskelijat haluavat olla sitoutuneita alaansa ja ymmärtävät työnsä merkityksen yhteiskunnalle. Vaadimme, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Emppu Laakkonenpuheenjohtaja
emppu.laakkonen@sool.fiRiku Orastoiminnanjohtaja
Puh:020 748 9752riku.oras@sool.fiLinkit
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö, johon kuuluu noin 7 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry
SOOLin liittokokous: Kulttuuri on kaikkialla13.4.2025 15:54:39 EEST | Tiedote
Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.
Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi13.4.2025 15:43:24 EEST | Tiedote
Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.
Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja17.3.2025 14:25:11 EET | Tiedote
Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.
SOOLin Talvipäivät Stadissa 35 vuoden tauon jälkeen20.2.2025 12:40:57 EET | Tiedote
Yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista saapuu Helsinkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Viikonloppuna 21.–23. helmikuuta järjestettävät SOOLin Talvipäivät näkyy ja kuuluu pääkaupungin katukuvassa.
Opettajaksi opiskelevien kunta- ja aluevaalitavoitteet: ”Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus”13.2.2025 13:15:31 EET | Tiedote
SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. SOOLin mielestä osaavan ja hyvinvoivan Suomen rakentaminen on jokaisen etu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme